Τσίπρας προς ευρωσοσιαλιστές: Εμάς πέρυσι με το δημοψήφισμα δε μας φερθήκατε καλά

Τσίπρας προς ευρωσοσιαλιστές: Εμάς πέρυσι με το δημοψήφισμα δε μας φερθήκατε καλά
Party of European Socialists, Brussels, Belgium, June 28, 2016. SOOC

Δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά στην αντιμετώπιση της Μ.Βρετανίας από τους εταίρους, επισήμανε ο πρωθυπουργός, θέτοντας σε Γκάμπριελ και Ολάντ τρία κρίσιμα ζητήματα. Αιχμές και για το ρόλο του Βερολίνου

Αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας με δύο μέτρα και δύο σταθμά τα μέλη της, αλλά και για το ρόλο του Βερολίνου, άφησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία είχε κληθεί ως παρατηρητής.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ στην τοποθέτηση του τόνισε ότι “Εάν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη πρέπει να επανέλθουμε σε μία αντζέντα με έμφαση στη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη”. Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

“Συμφωνώ με το Γκάμπριελ, έχω όμως τρεις επισημάνσεις”, είπε τότε ο κ.Τσίπρας.

Πρώτον, υπενθύμισε στους Ευρωπαίους ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι “εμάς πέρυσι δε μας φερθήκατε ωραία, που κάναμε το δημοψήφισμα για μία πρόταση πάνω στο πρόγραμμα, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία που έκανε δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ δώσατε ειδική σχέση και ένα σωρό υποχωρήσεις για να μείνει και τώρα που φεύγει πάλι αναζητείτε τρόπο συνεννόησης. Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά”.

Δεύτερον, επισήμανε ο κ.Τσίπρας, δεν είναι μόνο η Βρετανία, αλλά και η Αυστρία και η Γαλλία και αλλού όπου ανεβαίνει η ακροδεξία και ο ευρωσκεπτικισμός.

Τρίτον, έθεσε το ερώτημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με τη Μ.Βρετανία από πλευράς ΕΕ, προτείνοντας να αναλάβει ο πρόεδρος τη Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το Ευρωκοινοβούλιο ως οι μόνοι δύο θεσμοί με δημοκρατική νομιμοποίηση.

Με την τελευταία επισήμανση ο πρωθυπουργός ουσιαστικά υπονόησε ότι εάν η διαπραγμάτευση γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και υπουργών, ουσιαστικά τον τόνο θα δώσει πάλι το Βερολίνο και ειδικότερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα