Ζυμώσεις στη “δεξιά γειτονιά”: Πού στοχεύει το νέο κόμμα Δ.Καμμένου – Τ.Μπαλτάκου

Ζυμώσεις στη “δεξιά γειτονιά”: Πού στοχεύει το νέο κόμμα Δ.Καμμένου – Τ.Μπαλτάκου
Ο Τάκης Μπαλτακος Eurokinissi

Την ώρα που η ΝΔ αύξανε τη δύναμη της κατά έναν βουλευτή, με την προσχώρηση Κατσιαντώνη, οι Δ.Καμμένος και Τ.Μπαλτάκος προανήγγειλαν ένα ακόμη κόμμα με αφορμή το Σκοπιανό. Ποια η πραγματική στόχευση και ποιες οι κινήσεις στον κατακερματισμένο χώρο εκ δεξιών της ΝΔ

Ο κατακερματισμός σε πολλά μικρά κόμματα δεν είναι ίδιον μόνο της αριστεράς, όπως θέλει η σχετική σάτιρα. Ο χώρος από τη λαϊκή δεξιά μέχρι την ακροδεξιά, δηλαδή ο χώρος εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας, είναι εν Ελλάδι πια έντονα κατακερματισμένος. Και από χθες ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη νέο κόμμα, με πρόεδρο τον αποχωρήσαντα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες βουλευτή Δημήτρη Καμμένο και γραμματέα τον Τάκη Μπαλτάκο, γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, ο οποίος ήδη από τότε κατηγορείτο για την προσπάθεια δημιουργίας μίας “σοβαρής ΧΑ“.

Το νέο κόμμα, το όνομα του οποίου θα γνωστοποιηθεί το Σεπτέμβριο για να μην ξεχαστεί κατά τα… μπάνια του λαού, ανακοινώθηκε λίγη ώρα μετά την προσχώρηση του προερχόμενου από την Ένωση Κεντρώων Γιώργου Κατσιαντώνη στη ΝΔ. Προσχώρηση που είχε ως αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να αυξήσει τις δυνάμεις της στους 77 βουλευτές και που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Κεντρώων που κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως “έχει την αποστασία στο DNA του”, ενώ ταυτόχρονα οι ΑΝΕΛ κατηγορούσαν ως αποστάτη τον Δημήτρη Καμμένο.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τάκης Μπαλτάκος “ζυμώνεται” στη δημιουργία κόμματος. Και ήταν χαρακτηριστική η έκκληση του πριν από 20 ημέρες στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 προς τα μικρά κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ να ενωθούν σε ένα “ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς”.

Αυτός παραμένει σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος του κ.Μπαλτάκου. Το νέο κόμμα για τιην ακρίβεια έχει ως στόχο να διαπραγματευθούν Δημήτρης Καμμένος και Τάκης Μπαλτάκος τους όρους της συνεργασίας με τα υπόλοιπα κομματίδια του χώρου εκ δεξιών της ΝΔ, έχοντας ως ατού ότι μιλούν όχι ως δύο μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά ως ηγεσία ενός νέου σχηματισμού.

Κάποτε όποιον έβγαινε από το δεξιό μαντρί τον έτρωγε ο λύκος, κατά την περίφημη ρήση Αβέρωφ. Ακόμη και κόμματα που μπήκαν στη Βουλή όπως η ΠΟΛΑΝ του Αντώνη Σαμαρά και το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, δεν μακροημέρευσαν τελικά. Αυτό προς στιγμήν φάνηκε να αλλάζει μετά το 2012 και την είσοδο στη Βουλή των ΑΝΕΛ που κόντρα σε όλες τις προβλέψεις των δημοσκόπων είναι ακόμη παρόντες στο πολιιτικό σκηνικό προς το παρόν. Ωστόσο το κόμμα του Πάνου Καμμένου και στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις εξασφάλισε οριακά την είσοδο του στη Βουλή.

Όπως έχει γράψει το News 24/7, στο χώρο πέραν της ΝΔ (ο οποίος πάντως δεν έχει ομοιογενή χαρακτηριστικά) βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη ζυμώσεις με στόχο το συνασπισμό δυνάμεων σε ένα νέο κόμμα που θα διεκδικήσει την είσοδο του στη Βουλή και ενδεχομένως ρόλο ρυθμιστή στην περίπτωση που η ΝΔ είναι μεν πρώτο κόμμα, αλλά δε διαθέτει αυτοδυναμία και δεν επαρκεί ή δεν επιθυμεί το ΚΙΝΑΛ συνεργασία. Εξ ου και οι επαφές των ΑΝΕΛ με την Κατερίνα Παπακώστα, που μαζί με τους Ευάγγελο Αντώναρο και Νίκο Καραχάλιο, έχουν ιδρύσει το φορέα ΝΕΟ- αν και η ανακοίνωση δικού τους κόμματος φέρεται να προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο απόφασης για μικρά και προσεκτικά βήματα. Αυτά στο χώρο της “λαϊκής δεξιάς”, “πατριωτικής δεξιάς” ή στο “μεσαίο χώρο” της κεντροδεξιάς.

Αντίστοιχα ένα συνασπισμό των πιο σκληρών δεξιών δυνάμεων του χώρου πέραν της ΝΔ επιθυμεί ο κ.Μπαλτάκος. Υπό μία έννοια λένε ορισμένοι, ένας “ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς” θα υπόσχεται ότι θα διασφαλίσει πως η ΝΔ του Μητσοτάκη δε θα…. φεύγει προς το κέντρο, όπως ο Καμμένος υποσχόταν ότι θα μάθαινε στον Αλέξη Τσιπρα να γράφει με το δεξί. Εξάλλου ο κ.Μπαλτάκος πριν τον τελικό γύρο των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ εξέφραζε στο News 24/7 αμφιβολίες κατά πόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να εκφράσει τη “δεξιά”….

Σύμφωνα με πληροφορίες ο “ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς” που οραματίζεται ο κ.Μπαλτάκος δεν στοχεύει στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Δημήτρης Καμμένος και Τάκης Μπαλτάκος επικαλέστηκαν ως λόγους ύπαρξης του νέου κόμματος το Σκοπιανό, στο οποίο όμως η ΝΔ έχει ούτως ή άλλως αρνητική στάση, και την απομάκρυνση του “αριστερού ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία”, κάτι που όπως έχει ήδη διαμηνύσει σε παλιούς του “συντρόφους” του ΛΑΟΣ ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι και ο στόχος της ΝΔ. Το νέο κόμμα αντίθετα στοχεύει στο περίπου 18% που έχασε η ΝΔ από το 2012 και μετά και το οποίο κατευθύνθηκε στους ΑΝΕΛ, στη ΧΑ και στα πολλά μικρά κομματίδια, τα οποια υπάρχουν ακόμη και ναι μεν κινούνται αρκετά κάτω από το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή, αλλά αθροιστικά συγκεντρώνουν ένα όχι και ευκαταφρόνητο ποσοστό.

Το ζήτημα είναι πως τα σχέδια του κ.Μπαλτάκου φαίνεται να σκοντάφτουν στις φιλοδοξίες που από τη δική τους πλευρά έχουν οι αρχηγοί των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων της δεξιάς. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν φέρεται διατεθειμένος να διαπραγματευτει εύκολα το ΛΑΟΣ του 1%, ενώ και ο Κυριάκος Βελόπουλος που καταγράφεται περί το 1,5% στις δημοσκοπήσεις δεν θα έμπαινε εύκολα υπό άλλη αιγίδια. Μέχρι στιγμής ο μόνος δεδομένος σύμμαχος που έχουν Δ.Καμμένος- Τάκης Μπαλτάκος είναι ο Βασίλης Καπερνάρος με τις “Ρίζες”.

Και βέβαια υπάρχει και ο Φαήλος Κρανιδιώτης με τη Νέα Δεξιά, που δεν έχει τοποθετηθεί στις εξελίξεις. Ενώ ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης που φέρεται ως ένα πρόσωπο που συζητείται από κάποιους για έναν ηγετικό ρόλο στο χώρο της σκληρής δεξιάς πραγματοποίησε μόλις προχθές νέα δημόσια παρέμβαση ζητώντας από τους πολίτες να μαζέψουν υπογραφές ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να τεθεί σε δημοψήφισμα και στη χώρα μας, αλλά και για την ψήφο των ομογενών, την οποία επίσης έχει αναγάγει σε σημαία της η ΝΔ. Η οποία καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανακόψει τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα συνάσπιζε δυνάμεις εκ δεξιών, μη επαναπαυόμενη στις προβλέψεις ορισμένων πως ο χώρος αυτός θα παραμείνει κατακερματισμένος και θα εξαφανιστεί μπροστά στην πόλωση των επόμενων εκλογών.

Δεν είναι τυχαίο δε ότι ο κ.Αντώναρος σχολίασε αρνητικά την είδηση του νέου κόμματος χθες: “Πιο ασόβαρο πράγμα απο την…προαναγγελία της ίδρυσης κόμματος από δύο μόλις άτομα και μάλιστα χωρίς…όνομα δεν μπορεί να υπάρξει. Αλλά βέβαια οι δυο συνιδρυτές έσπευσσν με ιδιαίτερα…δημοκρατικό τρόπο να μοιράσουν μεταξύ τους τα αξιώματα στο ανύπαρκτο κόμμα. Γιατί τόση βιασυνη…υποθεσεις μπορει να γίνουν πολλές. Εκτός κι αν έχει σημαντικό λόγο να βιάζεται κάποιο πρόσωπο στο παρασκήνιο που δεν εμφανίζεται ως…ιδρυτης…”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα