Ο Χρήστος Σιμαρδάνης δεν ήταν μόνο μια φωνή, ούτε απλά και μόνο ομοφυλόφιλος

Ο Χρήστος Σιμαρδάνης δεν ήταν μόνο μια φωνή, ούτε απλά και μόνο ομοφυλόφιλος
Facebook

Η πιο διάσημη φωνή στην Ελλάδα που γνωρίσαμε μέσα από την τηλεόραση και αναγνωρίζαμε πριν καν τον δούμε στην μικρή οθόνη ήταν κατά δήλωσή του συμφιλιωμένος με το θάνατο

Η είδηση του θανάτου του Χρήστου Σιμαρδάνη ήρθε ξαφνικά, αναπάντεχα. Μέσα στη νύχτα, να διαταράξει την ηρεμία και την ησυχία που συνήθως έχει το σκοτάδι. Και δεν ήταν καθόλου γλυκιά και ήρεμη, όπως η φωνή του, που έχει γίνει συνώνυμη στα αυτιά μας από τις διαφημίσεις στην τηλεόραση και από τα σποτ στο πάλαι ποτέ κραταιό MEGA. Ήταν 61 ετών.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ως τα έξι του χρόνια μεγάλωσε εκεί. Αγαπούσε την υποκριτική τόσο που θέλησε να σπουδάσει παρά την αντίρρηση της οικογένειάς του. Γράφτηκε κρυφά στη δραματική σχολή, όμως οι γονείς του προσπάθησαν να τον στείλουν για σπουδές στην Αμερική. Τελικά, βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου φοίτησε στην Central School of Speech and Drama.

Η φωνή του MEGA

Για χρόνια έβγαζε τα προς το ζην με τη φωνή του. “Είμαι ευγνώμων στη φωνή μου, γιατί δε θα μπορούσα να είχα περιμένει να γίνει αυτό που έγινε στην καριέρα μου σαν ηθοποιός. Μπόρεσα να περιμένω λόγο της φωνής μου. Επειδή προηγήθηκαν τα διαφημιστικά, τα τρέιλερ και είχα την άνεση να κάθομαι και να περιμένω και να μην έχω δουλειά” δήλωνε ο ίδιος σε συνέντευξή του. Επί 19 ολόκληρα χρόνια, η φωνή του δέθηκε με την τηλεοπτική συχνότητα του MEGA, κάτι που όπως λέει τον βοήθησε πολύ στην καριέρα των διαφημιστικών που για χρόνια αποτελούσε βασικό του έσοδο.

Αποσπάσματα από τη σειρά “Η Νταντά” στο MEGA, όπου έπαιζε ο ηθοποιός:

Το 2012 ο Σιμαρδάνης δήλωνε πως η φωνή του MEGA “απολύθηκε από το MEGA”. “Δεν το λέω με παράπονο όμως, καθόλου. Έγινε πολύ ανώδυνα κι εύχομαι να σταματήσουν οι απολύσεις, να μην συνεχιστούν και να μην υπάρξουν άλλα θύματα” σχολίαζε τότε ο ίδιος.

Ο Χρήστος Σιμαρδάνης μπήκε στο cast της σειράς “Λατρεμένοι μου γείτονες” τη δεύτερη σεζόν:

Η εξομολόγηση

Πριν από κάποια χρόνια, ο ηθοποιός δήλωσε δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλος. Η δήλωση αυτή, όσο και αν σπανίζει στην ελληνική πραγματικότητα, κατακρεουργήθηκε και αναδημοσιεύτηκε με μανία. Τόση που ο Χρήστος Σιμαρδάνης δήλωνε αργότερα πως μάλλον μετάνιωσε για την πράξη του αυτή.

Δεν είμαι περήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος. Δεν μπορείς να είσαι περήφανος επειδή είσαι θηλαστικό ή επειδή έχεις δύο αυτιά

Ο ηθοποιός είχε συγκεκριμένη θέση για το ζήτημα αυτό και στοχοποιήθηκε για αυτή. Αργότερα σχολίαζε: “Δεν είμαι περήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος”. Οι περισσότεροι πιάστηκαν από το προφανές, το επιφανειακό. Η ουσία όμως της δήλωσής του είχε να κάνει με κάτι πιο βαθύ. “Δεν μπορείς να είσαι περήφανος επειδή είσαι θηλαστικό ή επειδή έχεις δύο αυτιά. Περήφανος μπορείς να είσαι για χίλια δύο άλλα πράγματα” συνέχιζε και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Εμφανίστηκε στην σειρά των Ρήγα – Αποστόλου, “Το Αμάρτημα της Μητρός μου” από τον ΑΝΤ1:

Η ιδέα του θανάτου και ο Θεός

Σε άλλη του δήλωση, ο Χρήστος Σιμαρδάνης δήλωνε συμφιλιωμένος με το θάνατο. Ίσως γιατί ο ηθοποιός δεν πίστευε στο Θεό. “Δεν έχω καμία σχέση με τον Θεό. Δεν πιστεύω στον Θεό. Ούτε η οικογένεια μου πίστευε. Ζούμε σε μία εποχή που άντε και υπάρχει Θεός. Ποιανού Θεός είναι; Είναι μόνο του πλανήτη Γη; Είναι μόνο των ορθοδόξων Χριστιανών; Η επιστήμη και οι ανακαλύψεις που γίνονται τις τελευταίες δεκαετίες δεν σου αφήνουν περιθώρια να σου αφήνουν ότι υπάρχει ένας Θεός που έφτιαξε τον άνδρα και τη γυναίκα και μια μηλιά και ένα φίδι” σχολίαζε σε δήλωσή του πριν χρόνια.

Ανθρωπιστικά νομίζω ότι είμαι από τους καλύτερους χριστιανούς που υπάρχουν

“Ανθρωπιστικά νομίζω ότι είμαι από τους καλύτερους χριστιανούς που υπάρχουν αλλά όχι εξαιτίας των 10 εντολών ή τα ριχτά τα χρυσά” πρόσθετε για το ζήτημα της πίστης και της ηθικής.

Η σχέση με την πολιτική

Ο Χρήστος Σιμαρδάνης χαρακτήριζε εαυτόν “ιδιόμορφο είδος ψηφοφόρου”. Όπως ανέφερε “πάππου προς πάππου”  είχε αριστερά συναισθήματα και διαθέσεις και πάντα ψήφιζε ΚΚΕ για “συναισθηματικούς κυρίως λόγους”. Τον ενοχλούσε ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο ασκούνταν η πολιτική και σε δήλωσή του στο Ριζοσπάστη το 2006, κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών ανέφερε.

“Βλέποντας το απόλυτο προεκλογικό σούργελο που μεταφράζεται σε οικονομικά μεγέθη, με γιγαντοαφίσες των υποψηφίων δίπλα σε μεγάλες σταρ της σόου μπιζ, που βλέπω να δαπανώνται τεράστια ποσά σε χαρτούρα, να κάνουν τελευταίες μέρες έργα σε όλους τους δήμους, μέχρι χλοοτάπητες στρώνουν ξαφνικά στη γειτονιά μου, η στήριξή μου στους αγωνιστικούς συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ είναι συνειδητότατη” έγραφε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα