Στρώνουμε ελληνικό τραπέζι στην αμερικανική τηλεόραση

Στρώνουμε ελληνικό τραπέζι στην αμερικανική τηλεόραση
Kornilios Studio Art

Η σειρά εκπομπών "My Greek Table" προβάλλει την Ελλάδα και τις γεύσεις της στην Αμερική

Μια ξεχωριστή βραδιά ήταν η προχθεσινή στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στην Αθήνα.

Προσκεκλημένοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ αλλά και την Ελληνοαμερικανίδας Νταϊάνας Κόχυλα, γνωστής από εκπομπή μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη νέα της δουλειά, αυτή τη φορά διευρυμένη. Μιλήσαμε μαζί της, όπως βέβαια και με τον πρέσβη, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι φέτος όλο το καλοκαίρι έμεινε στην Ελλάδα για τουρισμό, επισκεπτόμενος μέρη από την Αλεξανδρούπολη και τη Ρόδο, μέχρι την Πελοπόννησο.

Μια νέα σειρά εκπομπών, λοιπόν, για την ελληνική κουζίνα και τις τοπικές γεύσεις ξεκινά τον Οκτώβριο στη δημόσια τηλεόραση των ΗΠΑ (American Public Television). Πρόκειται για ένα οδοιπορικό σε περιοχές της Ελλάδας που ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους και μια περιήγηση στην αυθεντική Ελληνική και Μεσογειακή διατροφή με οδηγό την Νταϊάνα Κόχυλα. Μέσα από την σειρά με τίτλο «My Greek Table with Diane Kochilas», η Νταϊάνα πρόκειται να «ταξιδέψει» το αμερικάνικο κοινό σε τοποθεσίε,ς αλλά και γεύσεις της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την ασύγκριτη ελληνική φιλοξενία.

Η σειρά «My Greek Table» που φέρει την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και έχει την οικονομική υποστήριξη του ΕΟΤ, αποτελείται από 13 επεισόδια ανά τηλεοπτική σεζόν και πρόκειται να δώσει ιδιαίτερη ώθηση στην εικόνα της Ελλάδας ως γαστρονομικού προορισμού στην Αμερική. Παράλληλα, μέσα από υγιεινές και νόστιμες συνταγές, αναδεικνύεται η μεγάλη ποικιλία αλλά και ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Στόχος της εκπομπής είναι αφενός να καθιερώσει την Ελλάδα ως γαστρονομικό τουριστικό προορισμό στο ευρύ αμερικανικό κοινό και αφετέρου να συντελέσει στην αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών προϊόντων προς την Αμερική.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ευρισκόμενη στη Γαλλία για την προεδρία της χώρας μας στο ΟΟΣΑ, εκπροσωπήθηκε από τον Γιώργο Τζιάλλα, γενικό γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής. Σε μήνυμά της επισήμανε ότι: «Το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και εγώ προσωπικά στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την εξαιρετική αυτή ιδέα υλοποίησης κύκλου εκπομπών αφιερωμένων αποκλειστικά στην Ελλάδα, με στόχο τη δυναμική προβολή της χώρας μας και της ελληνικής γαστρονομίας στις ΗΠΑ», προσθέτοντας: «Η σειρά My Greek Table, με γυρίσματα που υποστηρίζουμε σε όλη την Ελλάδα και ξεκινά τον Οκτώβριο στο δίκτυο των σταθμών της Αμερικανικής Δημόσιας Τηλεόρασης, συνιστά τεράστια προβολή για τη χώρα μας, που θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά με δεύτερο κύκλο γυρισμάτων και εκπομπών.»

Όσο για την πρωταγωνίστρια, Νταϊάνα Κόχυλα, ανέφερε ότι: «Η ελληνική κουζίνα είναι υγιεινή, πεντανόστιμη και προσφέρει ασύγκριτη ποικιλία προϊόντων και γεύσεων. Η εκπομπή αυτή είναι η πραγματοποίηση ενός μεγάλου ονείρου μου. Ήθελα να δείξω τον πολιτιστικό, τουριστικό και γαστρονομικό πλούτο της Ελλάδας στο κοινό της Αμερικής, ένα κοινό που στην πραγματικότητα γνωρίζει πολύ λίγα για την χώρα, τα προϊόντα και το τραπέζι της. Με αυτή την εκπομπή φιλοδοξώ όχι μόνο να δείξω μια άλλη Ελλάδα, αλλά και έναν εντελώς διαφορετικό γαστριμαργικό πολιτισμό που τρέφει το σώμα και την ψυχή και στον οποίο οφείλω αυτό που είμαι σήμερα ως άνθρωπος και ως μαγείρισσα.»

Τα γυρίσματα για τον πρώτο κύκλο επεισοδίων διήρκησαν 3 μήνες. Το «My Greek Table» της πρώτης σεζόν είναι αφιερωμένο στα πλούσια και ποιοτικά υλικά της Ελλάδας: Το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα ελληνικά τυριά, τα παραδοσιακά δημητριακά, το φύλλο, οι πίτες, το κρασί, το ούζο και το τσίπουρο είναι μερικά από τα υλικά για τα οποία η σειρά επεισοδίων ταξίδεψε στην Κρήτη, στην Σαντορίνη, στην Ικαρία, στην Λέσβο, στην Πελοπόννησο, στην Αθήνα, στον Βόλο, στο Πήλιο, στη Ήπειρο και τη Νάουσα.

Η Νταϊάνα στην εκπομπή «MY GREEK TABLE» συνδυάζει εύληπτες οδηγίες για υπέροχα πιάτα, πρωτοποριακές τεχνικές μαγειρέματος, δημοφιλείς συνταγές και συναρπαστικές περιγραφές που αποδεικνύουν την αγάπη της για την Ελληνική και τη Μεσογειακή Κουζίνα αλλά και τις πλούσιες γνώσεις της, έπειτα από τόσα χρόνια έρευνας και αναζήτησης των καλύτερων προϊόντων.

 

Με πυξίδα την παράδοση, τις διατροφικές συνήθειες και την ιστορία, το «My Greek Table» ξεκινάει τις διαδρομές του στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας την ελιά Καλαμών, ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά προϊόντα στην Αμερική. Συγκρίνει την παράδοση με τη σύγχρονη ελληνική μαγειρική στην Αθήνα. Αναλύει την έννοια του φιλότιμου και της μεγαλοψυχίας των ανθρώπων μέσα από το ούζο και τους μεζέδες της Λέσβου. Εξερευνά την κουζίνα του Κενταύρου και την παράδοση των γλυκών του κουταλιού και των τουρσιών στο Πήλιο. Συγκεντρώνει τα αρχαία δημητριακά από όλα τα μέρη της χώρας και τα βάζει στο τραπέζι. Παρακολουθεί ολόκληρη την πορεία του ελαιόλαδου. Ανοίγει τα παραδοσιακά φύλλα της ελληνικής πίτας. Συστήνει στο κοινό την περίφημη ελιά Καλαμών και την ελληνική φέτα από τα Ιωάννινα και τα Ζαγοροχώρια. Βάζει στο μικροσκόπιο τα βότανα, το μέλι και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, και αναζητά το μυστικό για τη μακροζωία στην Ικαρία.

«Η Νταϊάνα Κόχυλα αγαπά την Ελλάδα και αυτό φαίνεται σε ότι κάνει. Η νέα αυτή σειρά των εκπομπών της είναι μια ακόμη απόδειξη και συνάμα μια εξαιρετική ευκαιρία προβολής της χώρας μέσα από τα προϊόντα της, τις γεύσεις και τους ανθρώπους της στην Αμερική. Η Ελλάδα παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα οποία αναζητούν οι λάτρεις της γεύσης στην Αμερική, ενώ ο γαστρονομικός και οινικός τουρισμός μπορούν να γίνουν μοχλός ανάπτυξης για πολλές περιοχές, για όλες τις εποχές του χρόνου. Πρόκειται για μια πολύ ποιοτική παραγωγή και η προβολή για την χώρα και τα προϊόντα της είναι ανεκτίμητης αξίας. Την ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία της αυτή,» τόνισε ο Στέλλιος Μπουτάρης, πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος.

«Όλοι εμείς στη ΔΩΔΩΝΗ είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που αποτελούμε μέρος αυτού του συναρπαστικού project, ως βασικοί χορηγοί της νέας αυτής σειράς επεισοδίων που ταξιδεύει το κοινό σε μοναδικούς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και την αυθεντική Ελληνική γαστρονομία. Η Νταϊάνα Κόχυλα με το πάθος της και τις γνώσεις της δείχνει ουσιαστικά πώς συνδέεται η Ελλάδα με το πραγματικά καλό φαγητό. Στη ΔΩΔΩΝΗ, όπου παράγουμε την κορυφαία φέτα στην Ελλάδα, είμαστε περήφανοι πρεσβευτές των ελληνικών γεύσεων και προϊόντων στο εξωτερικό, εξάγοντας σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ευχόμαστε τα καλύτερα στη νέα αυτή σειρά μαγειρικής και είμαστε βέβαιοι ότι το εγχείρημα αυτό θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του κοινού» δήλωσε ο κ. Tom Seepers, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας ΔΩΔΩΝΗ.

Χορηγοί της εκπομπής είναι: EOT, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Wines of Greece, Δωδώνη Φέτα-Arthur Schuman Cheeses, Vrisi 36, Selonda, The Fillo Factory, Enterprise Greece, National Hellenic Society, Diamond Wine Selections, Klio Teas, Titan Foods, Prime Marine, The Chefs Warehouse, The George and Judy Marcus Family Foundation, The Behrakis Foundation και το Nicholas and Eleanor Chabraja Foundation, Aegean Airlines, Autohellas Hertz.

Kornilios Studio Art

 

Στοιχεία εκπομπής

Τίτλος: «My Greek Table with Diane Kochilas»

Πρεμιέρα 6 Οκτωβρίου, σε όλη την Αμερική ξεκινώντας από στο δίκτυο American Public Television.

Διάρκεια Επεισοδίου: 30 λεπτά

Πρώτη σεζόν: 13 επεισόδια

MY GREEK TABLE

Δείτε το μικρό φιλμ από την πρώτη εκπομπή:

Συνεργάτες – Συντελεστές εκπομπής

Νταϊάνα Κόχυλα – Παρουσιάστρια, σεναριογράφος και συμπαραγωγός

Matt Cohen* – Resolution Pictures, συμπαραγωγός

Juliet Daniballe – Director

Ανδρέας Οικονομάκης – Διευθυντής Παραγωγής

Καρολίνα Δωρίτη – Διευθύντρια Γαστρονομίας

Richard Dalett, Chris Bierlein – Διεύθυνση φωτογραφίας

Γαβριήλ Λουκέρης – Κάμερα

*Ο Matt Cohen/Resolution Pictures είναι βραβευμένος με Emmy. Ειδικεύεται στις ταξιδιωτικές-μαγειρικές εκπομπές. Έχει δουλέψει με τα μεγαλύτερα ονόματα της Αμερικής, όπως Lidia Bastianich, Steven Raichlin, Todd English και άλλους.

Σχετικά με την Νταϊάνα Κόχυλα

Η Νταϊάνα Κόχυλα κατάγεται από την Ικαρία αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας της, μάγειρας στο επάγγελμα, της μετέδωσε την αγάπη του για την μαγειρική αλλά κυρίως για την Ελλάδα, όπου ζει από το 1992. Έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τις γνώσεις της σε θέματα Ελληνικής γαστρονομίας, μαγειρικής και διατροφής. Είναι σύμβουλος σε θέματα ελληνικής γαστρονομίας σε κορυφαία πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Harvard και το Yale, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος σεφ κορυφαίων εστιατορίων στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων το Committee Restaurant στην Βοστόνη, το Molyvos και το Pylos στην Νέα Υόρκη.

Είναι συγγραφέας 14 βιβλίων μαγειρικής, με τα βιβλία της να έχουν βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερα από 20 χρόνια διατηρούσε μόνιμη στήλη στην εφημερίδα «Τα Νέα» με θέματα μαγειρικής και εστίασης. Για δύο χρόνια (2013-2014) παρουσίασε την εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση «Τι θα φάμε σήμερα, Μαμά;».

Ο παράδεισός της είναι ο τόπος καταγωγής της, η Ικαρία, την οποία δεν άφησε ποτέ, από την πρώτη στιγμή που πάτησε στο νησί σε ηλικία 12 χρονών. Κάθε καλοκαίρι οργανώνει διασκεδαστικά σεμινάρια μαγειρικής (The Glorious Greek Kitchen), κυρίως για ξένους, αναδεικνύοντας το νησί, την κουλτούρα και την κουζίνα σε ανθρώπους που έρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Βιβλία

Το πρόσφατο βιβλίο της Ikaria, Lessons on Food, Life and Longevity from the Greek Island Where People Forget to Die βραβεύθηκε ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής στην κατηγορία των εθνικών βιβλίων από το International Association of Culinary Professionals και ως το καλύτερο μαγειρικό βιβλίο στα βραβεία Books for a Better Life.

Ένα άλλο βιβλίο της, The Country Cooking of Greece (Chronicle Books, Sept. 2012), επιλέχθηκε από την εφημερίδα The New York Times ως ένα από τα 100 πιο αξιοσημείωτα βιβλία του 2012. Επίσης, το The Glorious Foods of Greece (William Morrow, 2001) βραβεύθηκε με το βραβείο Jane Grigson για «Excellence in Research» από την οργάνωση The International Association of Cooking Professionals.

Με την ευκαιρία της πρεμιέρας της εκπομπής, ο εκδοτικός οίκος St. Martin’s Press, επανεκδίδει το πρώτο βιβλίο της Νταϊάνα Κόχυλα, The Food and Wine of Greece. Έχει επίσης γράψει τα βιβλία Δημιουργίες με Μαστίχα (Mastiha Cuisine), H Κουζίνα του Αιγαίου (Aegean Cuisine), Μεζές (Meze) και οι Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος – Βιβλίο Μαγειρικής (Recipes from the Wine Roads of Northern Greece

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα