Ενθαρρυντικό κομμάτι τυχόν παραμονή Τσαβούσογλου

Ενθαρρυντικό κομμάτι τυχόν παραμονή Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Ποιες θέσεις στη νέα τουρκική κυβέρνηση, που ίσως και σήμερα ανακοινώσει ο Ερντογάν, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Αθήνα. Μετά την συνάντηση Τσίπρα –Ερντογάν η επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής δικαιοσύνης για τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς.

Θετικό σημάδι για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων θεωρεί η Αθήνα τυχόν παραμονή του Μεσούτ Τσαβούσογλου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση που ίσως και σήμερα ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Ικανοποίηση επίσης θα επικρατεί στην Αθήνα και με την τοποθέτηση στη συγκεκριμένη θέση του έως τώρα εκπροσώπου της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Για την ελληνική διπλωματία στη νέα κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρωτίστως το  πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών. Θέσεις όπως αυτές του υπουργού Εσωτερικών, με κομβικό ρόλο στο προσφυγικό, του υπουργού Ενέργειας, με σημαντικό ρόλο στις τουρκικές διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, του υπουργού Άμυνας, τομέας στον οποίο  παίζει ρόλο πρωτίστως ο τούρκος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ακόμα και  ο υπουργός που είναι «αρμόδιος» για την Θράκη, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν σε αυτές, αλλά δεν είναι καθοριστικό.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το αμέσως επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα δοκιμαστούν ιδιαιτέρως με την απελευθέρωση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αθήνα και την παραχώρηση σε αυτούς πολιτικού ασύλου, γεγονός που θα επηρεάσει σε δυσμενή κατεύθυνση και την κράτηση των δυο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.

Η επίσημη ανακοίνωση της απελευθέρωσης των οκτώ αναμένεται να γίνει μετά τη συνάντηση που θα έχουν Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, 11 και 12 Ιουλίου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» να βρίσκεται σε θέση μάχης, ελλιμενισμένο στην Αττάλεια, όπως και ο τρόπος που θα εξελιχθεί το παιχνίδι και ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα