“Καμπανάκια” Στουρνάρα στην κυβέρνηση

“Καμπανάκια” Στουρνάρα στην κυβέρνηση
Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα Eurokinissi

Η Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος χαρακτηρίζει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα το χρέος. Ο Διοικητής της ΤτΕ επιμένει στα πλεονεκτήματα της πιστοληπτικής γραμμής. Στις 11 το πρωί της Δευτέρας παραδίδει την Έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Για «ισχυρή βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κάνει λόγο η ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Είναι μια Έκθεση, σύμφωνα με πηγές από την ΤτΕ, που προσπαθεί να αντλήσει χρήσιμα μαθήματα από τρία προγράμματα ενώ έχει έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος με ανάλυση ευαισθησίας των παραμέτρων και αναφέρεται αρκετά και στις προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος.

Η Έκθεση, αν και δίνει μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον βασιζόμενη στο ότι αντιμετωπίστηκαν οι βασικές ανισορροπίες, χτυπά «καμπανάκι» σε τρία επίπεδα:

  • Το χρέος, παρά τη βιωσιμότητά του παραμένει υψηλό και η μείωσή του εξαρτάται από τα συνεχή και υψηλά πλεονάσματα.
  • Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλό παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και εμποδίζει την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας.
  • Υπάρχει σημαντικό επενδυτικό κενό που πρέπει να καλυφθεί από άμεσες ξένες επενδύσεις.

Η Έκθεση περιλαμβάνει και μια σύγκριση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και του μαξιλαριού ασφαλείας που επέλεξε η κυβέρνηση, με τον Διοικητή της της Τραπέζης της Ελλάδος να επιμένει ότι η δική του πρόταση έχει περισσότερα πλεονεκτήματα.

Ούτως ή άλλως ο διάλογος που θα υπάρξει μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και του Νίκου Βούτση , στις 11 το πρωί της Δευτέρας, όταν ο Διοικητής της ΤτΕ θα παραδίδει την Έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα