Τί σημαίνει Γιουσουρούμ;

Τί σημαίνει Γιουσουρούμ;
Eurokinissi

Ο Εβραίος απο τη Σμύρνη, το λαϊκό δημοπρατήριο και η πλατεία Αβησσυνίας

Στο κέντρο της Αθήνας, στο Μοναστηράκι, στην πλατεία Αβησσυνίας, γίνεται ακόμα το «γιουσουρούμ», δηλαδή το παζάρι, ένα λαϊκό δημοπρατήριο που χρονολογείται απο τις αρχές του 20ου αιώνα. Το παζάρι αυτό πήρε το όνομά του από την οικογένεια του Νώε ή Ηλία Γιουσουρούμ, ενός Εβραίου από τη Σμύρνη που μετοίκησε το 1863 μαζί με πολλά μέλη της οικογένειάς του στο Μοναστηράκι.

Όλη η φαμίλια των Γιουσουρούμ ήταν παλαιοπώλες – αυτοί οι Ιουδαίοι παλιατζήδες λοιπόν έγιναν τόσο αγαπητοί στην πιάτσα, ώστε οι Έλληνες συνάδελφοί τους έδωσαν το όνομά τους στο παζάρι του Μοναστηρακίου.΄Ένας Γιουσουρούμ, ή Γιεσουρούμ, που σημαίνει «άνθρωπος του Γιαχβέ», του Θεού, ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του Σωματείου Παλαιοπωλών, που ιδρύθηκε το 1922.

Τώρα, όσον αφορά το όνομα της πλατείας όπου γίνεται το γιουσουρούμ, οι γνώμες διίστανται. Κάποιοι λένε πως η πλατεία Αβυσσυνίας, δηλαδή Αιθιοπίας, πήρε το όνομά της από κάποιους Αιθίοπες που ζούσαν εκεί κοντά. Άλλοι ισχυρίζονται πως η ονομασία της προέκυψε το 1922, όταν η βοήθεια από το αρχαίο ορθόδοξο αφρικανικό βασίλειο της Αιθιοπίας προς τους μικρασιάτες πρόσφυγες μοιράστηκε ακριβώς σ’ αυτή την πλατεία.

Όπως και να’ χει, το γιουσουρούμ στην πλατεία Αβυσσηνίας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, με τα μαγαζιά που πωλούν φθηνά είδη ρουχισμού και υπόδυσης, είναι ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της Αθήνας, εν αντιθέσει φυσικά με τα γιγαντιαία, ψυχρά και ψεύτικα εμπορικά κέντρα, τα «μολ», όπου εκτελούνται μαζικά καταναλωτικά πειράματα με τη συναίνεση των ινδικών χοιριδίων, παρντόν, των πελατών τους.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα