Cheetah 3: Το νέο ρομπότ που δεν χρειάζεται κάμερες για να ανέβει τις σκάλες

Cheetah 3: Το νέο ρομπότ που δεν χρειάζεται κάμερες για να ανέβει τις σκάλες

Το Cheetah 3 ζυγίζει 40 περίπου κιλά και είναι ικανό να τρέξει σε ανώμαλο έδαφος, να ανέβει σκάλες και να μετακινηθεί ανάμεσα σε χαλάσματα - Θα παρουσιαστεί επισήμως από το MIT τον Οκτώβριο.

Ερευνητές του MIT σχεδίασαν ρομπότ που λειτουργεί χωρίς οπτικούς αισθητήρες ή κάμερες. Το ρομπότ Cheetah 3 θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε περιπτώσεις κινδύνου ή σε φυσικές καταστροφές, καθώς θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε περιοχές μη προσβάσιμες από ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, το Cheetah 3 ζυγίζει 40 περίπου κιλά και είναι ικανό να τρέξει σε ανώμαλο έδαφος, να ανέβει σκάλες και να μετακινηθεί ανάμεσα σε χαλάσματα, ενώ σε περίπτωση που χάσει την ισορροπία του, δεδομένου ότι είναι εξοπλισμένο με τέσσερα πόδια, θα μπορέσει να την ανακτήσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Παράλληλα, θα λειτουργεί με απτικό σύστημα και όχι με οπτικούς αισθητήρες, δηλαδή ο προσανατολισμός του βασίζεται στην αφή. Αυτό ίσως και να είναι η σημαντικότερη λειτουργία, καθώς θα κληθεί να εισέλθει σε χώρους όπου δεν υπάρχει φως, με το απτικό σύστημα να το καθοδηγεί.

Επίσης, το λογισμικό του είναι σαφώς βελτιωμένο από προηγούμενες εκδόσεις, καθιστώντας το πιο ευέλικτο και ευκίνητο. Ακόμη, ο αλγόριθμος του είναι προγραμματισμένος να λειτουργεί με τη διαδικασία αφής, ενώ μπορεί να προσαρμόσει την ταχύτητα του και γενικά τις λειτουργίες του σε διαφορετικές επιφάνειες.

Το ρομπότ δεν έχει λανσαριστεί ακόμη και αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως για πρώτη φορά τον Οκτώβριο στο συνέδριο για έξυπνα ρομπότ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα