2020: Η τουρκική προκλητικότητα σε αριθμούς

2020: Η τουρκική προκλητικότητα σε αριθμούς
Shutterstock

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ για τις τουρκικές παραβιάσεις σε Εθνικά Χωρικά Ύδατα και Εναέριο Χώρο την χρονιά που πέρασε.

Ήταν τέλη Φεβρουαρίου του 2020, όταν μεγάλες ομάδες προσφύγων και μεταναστών από το εσωτερικό της Τουρκίας, άρχισαν να μετακινούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, ελπίζοντας να καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη. Τα πολυήμερα γεγονότα που ακολούθησαν αποτέλεσαν το προοίμιο της όξυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την χρονιά που μας πέρασε.

Θα ακολουθούσαν οι έρευνες του Oruc Reis σε περιοχές άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους. Τα γεγονότα αυτά ήταν τα πιο χαρακτηριστικά μίας χρονιάς, κατά την οποία, όπως δήλωσαν οι πολίτες στην έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7, οι σχέσεις των δύο χωρών οδηγήθηκαν σε επιδείνωση.

Μαζί με τα παραπάνω, το 2020 είδε μία αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές των τουρκικών παραβιάσεων στα Εθνικά Χωρικά Ύδατα, ενώ σε ό,τι αφορά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, οι παραβιάσεις της Τουρκίας παρουσίασαν μία μικρή αποκλιμάκωση, η οποία όμως συνοδεύτηκε από αύξηση στην ένταση των παραβιάσεων αυτών, με πολύ μεγάλη αύξηση των υπερπτήσεων ελληνικού εδάφους, ενώ περισσότερες ήταν και εκείνες που κατέληξαν σε εμπλοκή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ*, το 2020 πραγματοποιήθηκαν 3215 παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας, από σκάφη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Το αντίστοιχο νούμερο για το 2019 ήταν 2202. Πρόκειται για αύξηση 46%.

 

Ιδιαίτερον ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι περισσότερες αυτού του τύπου παραβιάσεις καταγράφηκαν τον μήνα Αύγουστο, όταν και είχαμε 625 τέτοια περιστατικά. Πρόκειται για αριθμό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της χρονιάς που υπολογίζεται στα περίπου 267 περιστατικά ανά μήνα. Ο Αύγουστος, υπενθυμίζεται, ήταν ο μήνας κατά τον οποίο το Oruc Reis ξεκίνησε τις έρευνές του σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλλοκρηπίδας.

Λιγότερες παραβιάσεις, περισσότερη ένταση στον αέρα

Με μία πρώτη ματιά στα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, φαίνεται πως σε ό,τι αφορά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και το FIR Αθηνών, οι τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας παρουσιάζουν ελάχιστη μείωση ή παραμένουν σταθερές μεταξύ 2019 και 2020.

Παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας υφίσταται όταν αεροσκάφος εισέρχεται στο FIR Αθηνών χωρίς να έχει καταθέσει σχέδιο πτήσεως, κατά παράβαση δηλαδή των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, που έχουν θεσπισθεί από τις σχετικές ελληνικές αρχές για το FIR Αθηνών, με βάση τις προβλέψεις και τις σχετικές συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας(ICAO).

Η Τουρκία θεωρεί  πως οι κανόνες και συστάσεις του ICAO δεν εφαρμόζονται έναντι των κρατικών αεροσκαφών.

Τα όρια του FIR(Flight Information Region) Αθηνών έχουν καθορισθεί με τις Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας Ευρώπης του ICAΟ.

Παρατηρώντας όμως, λίγο πιο προσεκτικά, βλέπει κανείς, ότι την περασμένη χρονιά αυξήθηκαν οι εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, ενώ πολύ σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα για το 2020 και σε σχέση πάντα με το 2019, οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά μαχητικά παρουσίασαν μείωση περίπου 4%, έχοντας σημειωθεί 4.811 παραβιάσεις το 2019 και 4.605 το 2020.

Η παραβίαση εναερίου χώρου αφορά την άνευ αδείας πτήση αεροσκάφους άλλου κράτους σε εθνικό εναέριο χώρο.

Παρά την παραπάνω μείωση, οι παραβιάσεις που οδήγησαν σε εμπλοκή αυξήθηκαν σε 425 το 2020, έναντι 384 το 2019.

Πολύ μεγάλη αύξηση παρουσίασαν οι υπερπτήσεις σε ελληνικό έδαφος από τουρκικά μαχητικά, που, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, υπερτριπλασιάστηκαν μέσα στο 2020.

Το 2019 ο αριθμός των υπερπτήσεων ήταν 124, ενώ το 2020 έφτασαν τις 376.

Το 2020 φαίνεται πως ξεκίνησε με μία “έκρηξη” στις τουρκικές παραβιάσεις, σε ό,τι αφορά στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας, καθώς μέσα στο πρώτο τετράμηνο σημειώθηκαν 2076 τέτοιες ενέργειες, έναντι 1242 το 2019. Πρόκειται για αύξηση ύψους 67%.

Αντιστρόφως, παρατηρούμε ότι η μείωση των συνολικών παραβιάσεων μέσα στο 2020 σε σχέση με το 2019 προκύπτει κατά κύριο λόγο από το τελευταίο τετράμηνο του 2020, οπότε και οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου παρουσίασαν σημαντική μείωση.

Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, σημειώθηκαν 635 παραβιάσεις, αριθμός μειωμένος κατά 62% σε σχέση με τις 1706 παραβιάσεις του τελευταίου εξαμήνου του 2019

*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα