Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την τουρκική Navtex για έρευνες στο Καστελόριζο – Απέπλευσε το Oruc Reis

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την τουρκική Navtex για έρευνες στο Καστελόριζο – Απέπλευσε το Oruc Reis
marinetraffic.com

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς η Τουρκία ανεβάζει και πάλι την ένταση με νέα Navtex. Απέπλευσε το Oruc Reis, συνοδεία πολεμικών. Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Κλιμακώνει και πάλι την ένταση στο Αιγαίο, η Τουρκία, καθώς προχώρησε σε έκδοση νέας παράνομης Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Ο ελληνικός στόλος είναι στις θέσεις του και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, ενώ νωρίτερα συνεδρίασε στο ΓΕΕΘΑ το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, με θέμα την εκτίμηση της κατάστασης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, η οποία ξεκίνησε στις 12:00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00. Επίσης έχουν ανακληθεί οι άδειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η τουρκική Navtex, ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου. Όπως αναφέρει το Militaire.gr, το Oruc Reis, το οποίο από την Κυριακή έχει κλείσει τους πομπούς του, απέπλευσε από την Αττάλεια, συνοδευόμενο από τα βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού Στόλου.

Η περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Τουρκία

 

Επίσης, από σήμερα το πρωί, στις 05:00, ενεργοποιείται και η Navtex για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Η νέα κλιμάκωση, ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν έκρυψε την οργή του για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία έχει ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η Ελλάδα δεν κράτησε τις υποσχέσεις της σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές έρευνες στην περιοχή.

“Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτόν έχουμε στείλει εκ νέου το (πλοίο σεισμικών ερευνών) Barbaros Hayrettin σε αποστολή”, δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την αναστολή των ερευνών της στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν έχει “καμία αξία”. “Σε ό,τι αφορά τις δικαιοδοσίες στις θαλάσσιες ζώνες, δεν θα διαπραγματευτούμε καν με αυτούς που δεν καταλαβαίνουν από Δίκαιο και νόμους”, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε:

“Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις για να κάνουμε την δουλειά της ευκολότερη. Της είπα, αν εμπιστεύεσαι τους Έλληνες, θα σταματήσουμε για τρεις-τέσσερις εβδομάδες. Αλλά εγώ δεν τους εμπιστεύομαι. Θα δεις ότι δεν θα κρατήσουν τις υποσχέσεις τους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα