Έμπρακτη στήριξη νέων επιχειρηματιών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Έμπρακτη στήριξη νέων επιχειρηματιών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης γράφει στο NEWS 24/7 για τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Eteron από την aboutpeople.

Κάτω από την παγκόσμια πολύ δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα αναπόφευκτα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο οικονομικών κυρώσεων, η Ελλάδα συνεχίζει το αναπτυξιακό – μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι από εδώ και στο εξής η κατάσταση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι δεν πρόκειται να είναι όπως ήταν πριν. Και ότι σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα (π.χ. ενέργεια, πληθωρισμός, κ.λπ.) το μέγεθος των οποίων δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε σε αυτήν τη φάση. Παρ’ όλα αυτά, το κυβερνητικό έργο στην Ελλάδα συνεχίζεται κανονικά. Και θα συνεχίσει γιατί μόνο με την ανάπτυξη και την προοπτική μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που δημιουργεί η συγκυρία.

Η μέχρι στιγμής πορεία της κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων χαίρει διεθνούς αναγνώρισης ενώ παράλληλα αποτυπώνεται η θετική πορεία της οικονομίας. Όπως διαπιστώνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ταχύτατα το 2021 και ανέκτησε το συνολο των απωλειών του 2020. Επίσης, εξαιρετικά θετική για τη χώρα ήταν και η 13η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών στο πλαίσιο του καθεστώτος της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Σχετικά με την έρευνα του ‘’Eteron” την οποία δημοσιεύσατε, ένα από τα βασικά της συμπεράσματα αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Στο ερώτημα «Ποιες επιχειρήσεις πρέπει να στηρίξει το κράτος περισσότερο;», οι ερωτώμενοι πολίτες εκτιμούν ότι το κράτος θα πρέπει να στηρίξει κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις γιατί αυτές στηρίζουν την ελληνική οικογένεια σε ποσοστό 69,4%.

Η στήριξη της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο εύρος της επιχειρηματικότητας είναι αδιαμφισβήτητη. Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις είναι οι μόνες που μπορούν να λάβουν το επιπλέον κίνητρο της επιχορήγησης, αποκτώντας σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των μεγάλων που μπορούν να λάβουν μόνο τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης μισθολογικού κόστους και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης. Επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων πριμοδοτεί με μεγαλύτερα ποσοστά τις μικρές επιχειρήσεις. Αυτές λαμβάνουν ποσοστό προσαυξημένο κατά 20% έναντι των μεγάλων και κατά 10% έναντι των μεσαίων. Το ποσοστό δύναται να ανέλθει για τις μικρές επιχειρήσεις με βάση τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, μέχρι και 70%. Ιδιαίτερη στήριξη θα λάβουν οι περιοχές απολιγνιτοποίησης μέσα από ειδικές προσαυξήσεις με στοχευμένο θεματικό καθεστώς για τις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Ισχυρή στήριξη θα λάβει και η Θράκη, καθώς οι μεσαίες επιχειρήσεις που επενδύουν στους τρεις νομούς της περιοχής, εκτός από φοροαπαλλαγές -οι οποίες ισχύουν σε όλες τις Περιφέρειες- λαμβάνουν και επιχορήγηση. Σε κανέναν άλλον αναπτυξιακό νόμο δεν ενισχύονταν με ειδικό θεματικό καθεστώς οι νέοι επιχειρηματίες, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του νέου επιχειρείν, όπως γίνεται με αυτόν τον νόμο.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα στην οποία όλοι θα κληθούμε να προσαρμοστούμε. Για να επιτύχουμε αυτή την προσαρμογή με τον πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο, θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις συνέπειες το συντομότερο δυνατό. Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα που διαπερνά τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο: Έμπρακτη στήριξη των νέων επιχειρηματιών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Λιγότερο κράτος, λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και ευελιξία του δημόσιου τομέα σε όλο τον κύκλο ζωής των επενδυτικών σχεδίων. Με την Πολιτεία να είναι συνεπής και να εμπιστεύεται τον επιχειρηματία διατηρώντας τον έλεγχο προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και γενικότερα της χώρας.

*O Νίκος Παπαθανάσης είναι αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κατεβάστε όλη την έρευνα εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα