Έρευνα 20/20: “Δυσκολεύομαι να πληρώσω” λένε 8 στους 10 Έλληνες

Έρευνα 20/20: “Δυσκολεύομαι να πληρώσω” λένε 8 στους 10 Έλληνες
Electric power plugs with Euro banknotes on them hanging on light blue background. Energy efficiency, power consumption, electricity cost, and expensive energy concept. iStockphoto

Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας για τους Έλληνες, όπως δείχνει η νέα έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7. Επτά στους 10 δεν γνώριζαν τι είναι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στο ρεύμα.

Μεγάλη δυσκολία των Ελλήνων να καλύψουν το ενεργειακό κόστος καταγράφει η νέα έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7, με τους πολίτες να θεωρούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ακρίβεια.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας

  • Η ακρίβεια είναι το πιο σημαντικό θέμα που απασχολεί τους ερωτώμενους με μεγάλη διαφορά από όλα τα υπόλοιπα
  • Οι αυξήσεις στις τιμές προιόντων και υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το 55,4%
  • 1 στους 5 δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες και 4 στους 10 τις έχουν περιορίσει
  • 7 στους 10 καταναλωτές δεν γνώριζαν τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής όταν υπέγραφαν σύμβαση με τον πάροχο ενέργειας
  • Οι περισσότεροι ερωτώμενοι προσβλέπουν σε νίκη Μακρόν στις γαλλικές εκλογές και θεωρούν οτι θα είναι καλύτερη για τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Ακρίβεια, το σημαντικότερο πρόβλημα

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων (76,4%) θεωρεί πως το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα είναι η ακρίβεια και το κόστος ζωής. Ακολουθεί η οικονομία με 11,6% και η πανδημία με 5%, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό των ερωτώμενων θεωρεί ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα μας αποτελούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις (3%), η εγκληματικότητα (1,6% ), το μεταναστευτικό/προσφυγικό (1,2%) και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (0,4%).

Η κυβέρνηση υπεύθυνη για τις αυξήσεις στις τιμές

Το 55,4% θεωρεί ότι οι αυξήσεις στις τιμές προιόντων και υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ το 43,9% θεωρεί ότι η ακρίβεια αποτελεί διεθνές φαινόμενο το οποίο διογκώνεται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Με δυσκολία η πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας

Μόλις το 17,6% δηλώνει πως πληρώνει με ευκολία ή σχετική ευκολία τους λογαριασμούς ενέργειας. Το 28,3% δηλώνει πως πληρώνει με σχετική δυσκολία, το 37,8% με δυσκολία, ενώ το 15,8% δεν μπόρεσε να καλύψει τους τελευταίους λογαριασμούς.

7 στους 10 δεν γνώριζαν τι είναι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής

7 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν οτι δεν γνώριζαν τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής που αναφέρεται στη σύμβαση με τον πάροχο ενέργειας όταν την υπέγραψαν.

Δυσκολία και περιορισμός των αναγκών

Το 13% δηλώνει ότι δεν δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις οικονομικές του ανάγκες, το 29,2% ότι δυσκολεύεται αλλά τα καταφέρνει, το 38,1% ότι περιορίζει τις βασικές ανάγκες και το 19,2% ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Στη σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες των πολιτικών, αλλά…

Το 56,9% θεωρεί οτι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός (αύξηση βασικού μισθού, στήριξη νέων για την κατοικία, εκπόνηση ελληνικού σχεδίου στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος) είναι στη σωστή κατεύθυνση. Το 32,7% εκτιμά ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του.

Το 55% θεωρεί ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και οι εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α.Τσίπρα (κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, επιστροφή της 13ης σύνταξης, διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας). Το 26,4% πιστεύει ότι θα κάνει πράξη τις παραπάνω δεσμεύσεις αν γίνει πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εξαγγελίες των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα υποδέχονται θετικά οι ψηφοφόροι των κομμάτων τους (>80% για τον καθένα), ενώ η εικόνα αλλάζει όταν ρωτήθηκαν για τον καθένα στους οι μη δικοί τους ψηφοφόροι (2019).

Μακρόν θέλουν οι Έλληνες

Όσον αφορά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές της επόμενης Κυριακής, 2 στους 3 (68,1%) επιθυμούν να κερδίσει ο Ε. Μακρόν με το 10,6% να προτιμά την Μ. Λεπέν, ενώ η πλειοψηφία (64,2%) επίσης θεωρεί οτι πιθανή νίκη του Μακρόν θα είναι καλύτερη για τη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

https://www.news247.gr/download/1887//504000/parousiasi (2).pdf

*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την aboutpeople, για λογαριασμό του news247, σε 844 άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω, στις 18 & 19 Απριλίου 2022.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα