Ηλίας Τσαουσάκης για την έρευνα 20/20: Κέρδη και ζημιές, ένα χρόνο μετά τις εκλογές

Ηλίας Τσαουσάκης για την έρευνα 20/20: Κέρδη και ζημιές, ένα χρόνο μετά τις εκλογές
Η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής Eurokinissi

Ο πολιτικός επιστήμονας και σύμβουλος στρατηγικής σχολιάζει την έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7. Σε Οικονομία, Ανάπτυξη και Κοινωνική Πολιτική μετατοπίζεται το παιχνίδι το επόμενο διάστημα.

Σε λίγες ημέρες, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές, στους 12 πυκνούς πολιτικά μήνες ζωής της, κλήθηκε να διαχειριστεί δυο εξαιρετικής σημασίας γεγονότα. Την κρίση στον Έβρο, τον Φεβρουάριο του 2020 και αμέσως μετά την πανδημία της νόσου του κορονοϊού.

Σήμερα, καλείται να διαχειριστεί και μια επακόλουθη κατάσταση, αυτή των οικονομικών συνεπειών που προκύπτουν από το lockdown και τις παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας. Με λίγα λόγια, η σημερινή έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News24/7, αξιολογεί ουσιαστικά τέσσερις διακριτές φάσεις.

Το πρώτο εξάμηνο που αφορά την εφαρμογή του προγράμματος της νέας κυβέρνησης και στηριζόταν στον άξονα «ασφάλεια – ανάπτυξη», την κρίση του Έβρου, με τα προλεγόμενα του μεταναστευτικού τον Ιανουάριο, την περίοδο της καραντίνας και φυσικά την παρούσα κατάσταση που ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική αβεβαιότητα.

Η παραπάνω εξιστόρηση των γεγονότων, αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στο αναλυτικό γράφημα της αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου ανά τομέα – ιδίως στην πρώτη τετράδα – και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την θετική αξιολόγηση της κυβέρνησης (53,8%) αλλά και την – κατά τους ερωτώμενους – συνέπεια της με βάση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις (50,1%).

Με λίγα λόγια, οι κρίσεις και η αντιμετώπιση τους μέχρι στιγμής «θρέφουν» την κυβέρνηση, κάτι όμως που δεν φαίνεται να συμβαίνει με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ιδίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, (24,1% θετική αξιολόγηση) που δεν ξεπερνάει την εκλογική του επιρροή.

Για το επόμενο διάστημα, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την Αντιπολίτευση, το πολιτικό παιχνίδι θα μετατοπιστεί στους τρείς τομείς που θα κυριαρχήσουν από το φθινόπωρο και μετά, οικονομία, ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική και φυσικά στις ανοιχτές πληγές, που καταγράφουν στην έρευνα αρνητική αξιολόγηση, όπως είναι η παιδεία, το μεταναστευτικό και τα εργασιακά ζητήματα.

Ηλίας Τσαουσάκης, cloud7, πολιτικός επιστήμονας, σύμβουλος στρατηγικής

*Βρείτε όλες τις έρευνες και τις αναλύσεις τους στην ειδική ενότητα του NEWS 24/7,  “20/20”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα