5.000 ευρώ πρόστιμο και φυλάκιση στους οδηγούς ταξί με "πειραγμένα" ταξίμετρα

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΕ ΤΑΞΙ
(ICON PRESS / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΕ ΤΑΞΙ (ICON PRESS / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ) ICON

"Τσουχτερά" χρηματικά πρόστιμα θα επιβάλλονται στα ταξί που εντοπίζονται με αλλοιωμένα ταξίμετρα. Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, απόφαση που τίθεται σε ισχύ από την επόμενη εβδομάδα προβλέπει ότι σε περίπτωση που εντοπίζεται ταξί με αλλοιωμένο ταξίμετρο θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπεται και ποινή φυλάκισης 3 μηνών.

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται σε αυτόν που αποδεικνύεται ότι προσπορίζεται το όφελος. Για παράδειγμα, αν ο οδηγός εργάζεται με σύμβαση που προβλέπει μισθό τότε το πρόστιμο θα επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη. Παράλληλα, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, προβλέπεται αφαίρεση αδείας και επιβολή προστίμου 20.000 ευρώ για όποιον εμπορεύεται, παραχωρεί, κατασκευάζει ή εγκαθιστά τέτοιου είδους αλλοιωμένα ταξίμετρα.

«Σ΄αυτά τα θέματα δεν θα κάνουμε κανένα συμβιβασμό. Έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του επιβάτη, έχουν να κάνουν με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και όλοι μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους αθέμιτες πρακτικές» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε πως σύμφωνη με τις ρυθμίσεις αυτές είναι και η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί. Πάντως σύμφωνα με τον τελευταίο έλεγχο που διενεργήθηκε από τα 58 ταξίμετρα που ελέγχθηκαν τα 27 βρέθηκαν να έχουν γίνει αντικείμενο καταδολίευσης.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, με άλλη απόφαση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, προβλέπεται ότι η χρέωση για τις ξεναγήσεις τουριστών στα αστικά κέντρα θα γίνεται ως εξής: για τα πρώτα 20 λεπτά θα λειτουργεί υποχρεωτικά το ταξίμετρο, ενώ στη συνέχεια η χρέωση θα είναι κατ' ανώτερο 25 ευρώ. Σκοπός της ρύθμισης είναι επίσης να αποφευχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνταν και κατά κύριο λόγο αφορούσαν τουρίστες.

Ακόμα, με ρυθμίσεις που θα ενταχθούν στο σχέδιο νόμο για τα ΚΤΕΛ, το οποίο αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο, θα προβλέπεται ότι αυξάνεται σε 1 χρόνο από το 3 μήνες το διάστημα κατά το οποίο δεν χάνεται η άδεια ταξί όταν ένα όχημα παραμένει ακινητοποιημένο. Τέλος μειώνεται σε 6 μήνες από 24, που ισχύει εως τώρα, το διάστημα κατά το οποίο κάποιος οδηγός πρέπει να κατέχει την απαραίτητη άδεια οδήγησης πριν υποβάλλει άδεια για την απόκτηση ειδικής άδειας οδήγησης ταξί.

Περιφερειακά αεροδρόμια

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων που διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ, ο υπουργός εκτίμησε πως υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και μάλιστα από μεγάλους ομίλους. Μάλιστα, όπως είπε, με βάση την τελευταία ενημέρωση που είχε το ενδιαφέρον που καταγράφεται είναι σημαντικό και για τις δύο ομάδες αεροδρομίων. Μένει να επιβεβαιωθεί το απόγευμα οπότε και λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network