556 κλίνες του ΕΣΥ σε ιδιώτες

ΠΡΙΣΜΑ 12/09/2006 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΠΡΙΣΜΑ 12/09/2006 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΙΣΜΑ

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης κλινών του ΕΣΥ σε ιδιώτες, μεταξύ των υπεύθυνων των υγειονομικών περιφερειών και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. "Υπέρ των ασφαλιστικών το μέτρο" σύμφωνα με τους ιατρούς

Η υπογραφή των συμβάσεων προκάλεσε την αντίδραση των ιατρών του ΕΣΥ, που επισημαίνουν πως οι όροι ευνοούν τις ασφαλιστικές εταιρείες, αφού θα πληρώνουν μόνο το 50% του υποκοστολογημένου κρατικού τιμολογίου.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Λοβέρδος, παρουσία του οποίου έγινε η υπογραφή των συμβάσεων, σημείωσε ότι η χρέωση θα γίνεται με το νέο σύστημα τιμολόγησης, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, καθώς και ότι κανένα νοσοκομείο με περιορισμένα κρεβάτια δε θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

"Το μέτρο αφορά μεταφορά πόρων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τίποτα περισσότερο", είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει η "Ελευθεροτυπία", το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (DRGs) δεν χρεώνει ανάλογα με τις μέρες νοσηλείας, αλλά ανάλογα με την πάθηση, ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έχει διαμορφώσει 700 κατηγορίες παθήσεων για το σκοπό αυτό.

Το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας) σημείωσε, πως "οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι υποκοστολογημένες. Ο λόγος που υποκοστολογούνται οι υπηρεσίες αυτές είναι για να μην επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία (έμμεση χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό) και, συγχρόνως, να μειώνεται το κόστος νοσηλείας των ανασφάλιστων (κοινωνική πολιτική). Οι όροι της συμφωνίας προσβάλλουν τους άλλους νοσηλευόμενους που δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση".

Χθες κατατέθηκε στη Βουλή και ο νόμος για τη συνένωση των ιδρυμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ εντάσσονται στο ΕΣΥ και τα Κέντρα Αποκατάστασης. "Χρήματα που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, κοντά στα 53 εκατομμύρια ευρώ, για να πηγαίνουν οι ασφαλισμένοι στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, τώρα διοχετεύονται στο ΕΣΥ, αφού αυτά τα κέντρα αποκατάστασης που έχουμε στην Ελλάδα, άδεια σχεδόν, θα πιάσουν δουλειά", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

SHARE:

24Media Network