Axios: Τραμπ και Ερντογάν προσπάθησαν να οργανώσουν συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν

Διαβάζεται σε 2'
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP PHOTO

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios,Τραμπ και Ερντογάν προσπάθησαν να οργανώσουν συνάντηση μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων στην Κωνσταντινούπολη, αλλά απέτυχαν να εντοπίσουν τον Χαμενεΐ.

Για προσπάθεια οργάνωσης μιας συνάντησης μεταξύ υψηλόβαθμων Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που όμως απέτυχε, κάνει λόγο ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Η προσπάθεια απέτυχε γιατί ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο οποίος κρύβεται λόγο φόβων για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, δεν μπορούσε να εντοπιστεί και να προσεγγιστεί για να εγκριθεί μια τέτοια συνάντηση, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους και μια πηγή με άμεση γνώση του θέματος που επικαλείται το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το Axios, ο Τραμπ δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ερντογάν τη Δευτέρα, ενώ βρισκόταν σε συνάντηση με τους ηγέτες της G7 στον Καναδά.

Ο Ερντογάν πρότεινε να φιλοξενήσει μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη μέρα, μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων, για να εξετάσουν μια διπλωματική λύση στον πόλεμο.

Ο Τραμπ συμφώνησε και είπε στον Ερντογάν ότι ήταν διατεθειμένος να στείλει τον Αντιπρόεδρο Βανς και τον απεσταλμένο του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ, ακόμη και να ταξιδέψει στην Τουρκία ο ίδιος για να συναντήσει τον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, αν αυτό ήταν απαραίτητο για να επιτευχθεί συμφωνία, όπως ανέφεραν οι πηγές.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι στις ώρες πριν το τηλεφώνημα από τον Ερντογάν, ο Τραμπ έλαβε «σήματα» από τους Ιρανούς μέσω άλλων καναλιών επικοινωνίας ότι ήθελαν να συναντηθούν. Ενώ συζητήθηκε η προσωπική εμπλοκή του Τραμπ, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι το πιο σοβαρό σχέδιο ήταν να σταλούν οι Βανς και Γουίτκοφ.

Ο Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών του, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφεραν την πρόταση στον Πεζεσκιάν και στον Ιρανό ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, οι οποίοι στη συνέχεια επιχείρησαν να λάβουν την έγκριση του Χαμενεΐ. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν, καθώς βρίσκεται σε κρυφή τοποθεσία, λόγω φόβων για ενδεχόμενη απόπειρα δολοφονίας.

Μετά από αρκετές ώρες, η ιρανική πλευρά ενημέρωσε τους Τούρκους ότι δεν μπορούσαν να πάρουν την έγκριση του Χαμενεΐ. Στη συνέχεια, η Τουρκία ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι η συνάντηση ακυρώθηκε, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα