Πλημμύρες στο Τέξας: Στους 59 οι νεκροί – Εθελοντές από 6 πολιτείες στις έρευνες

Διαβάζεται σε 7'
Mέλος του γραφείου του σερίφη λυγίζει κατά τη διάρκεια ερευνών για τους αγνοούμενους
Mέλος του γραφείου του σερίφη λυγίζει κατά τη διάρκεια ερευνών για τους αγνοούμενους (AP Photo/Julio Cortez)

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας. Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων παιδιών και όχι μόνο.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες στο Κεντρικό Τέξας όπου συνεχίζουν την αναζήτηση των αγνοουμένων κοριτσιών από την κατασκήνωση κοντά στον ποταμό Guadalupe, αλλά και άλλων ανθρώπων που παρασύρθηκαν από τις σφοδρές πλημμύρες οι οποίες προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές τις προηγούμενες ημέρες.

Ο τελευταίος τραγικός απολογισμός κάνει λόγο για 59 νεκρούς, μεταξύ αυτών και παιδιά, μετέδωσε σήμερα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο της πολιτείας.

Δεκάδες οικογένειες ζουν τον απόλυτο εφιάλτη και ελπίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή σε ένα θαύμα προκειμένου να μην επιβεβαιωθεί ο χειρότερος φόβος τους. Συνολικά 27 παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται από το Camp Mystic, μια ιδιωτική χριστιανική κατασκήνωση για κορίτσια στην κομητεία Kerr. Η κατασκήνωση βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Guadalupe, του οποίου η στάθμη ανέβηκε περισσότερο από 6 μέτρα (πάνω από 20 πόδια) μέσα σε λιγότερες από δύο ώρες το βράδυ πριν από την αργία της 4ης Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 850 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία στην κομητεία Kerr, σύμφωνα με τις Αρχές. Οι δασοφύλακες του Τέξας ανέφεραν ότι 302 άτομα διασώθηκαν αεροπορικώς, σε μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που περιελάμβανε 158 οχήματα εκτός δρόμου, 37 βάρκες, 10 ομάδες διάσωσης, δύο ελικόπτερα, διασώστες-κολυμβητές και 16 drones.

Εθελοντές από περισσότερες από 6 πολιτείες στις έρευνες για τους αγνοούμενους

Εθελοντές από περισσότερες από 6 πολιτείες βοηθούν στις έρευνες και τις διασώσεις, η εθελοντική διασωστική ομάδα Cajun Navy.

Υπεύθυνος για τον συντονισμό των επιχειρήσεων του Cajun Navy επαίνεσε τις τοπικές αρχές και ανέδειξε τις εθελοντικές προσπάθειες που συνδράμουν στις έρευνες και διασώσεις θυμάτων πλημμυρών στην περιοχή του κεντρικού Τέξας.

«Οι προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας ήταν απίστευτες», δήλωσε στο CNNο Ryan Logue, κάτοικος Τέξας και εθελοντής της Cajun Navy που εδρεύει στη Λουιζιάνα,  το πρωί της Κυριακής. «Έχουμε εθελοντές από πάνω από έξι πολιτείες. Έχω ανθρώπους που έρχονται από το Lubbock, το Amarillo, πάνω από οκτώ και δέκα ώρες μακριά για να βοηθήσουν εδώ».

«Αυτό πραγματικά δείχνει ότι αυτή η χώρα είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι διχασμένη, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό», πρόσθεσε ο Logue.

Παρά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που εκτείνονται σε μήκος 100 μιλίων κατά μήκος του ποταμού Guadalupe και τις προκλήσεις όπως τα συντρίμμια και οι νέες βροχοπτώσεις, οι εθελοντές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, σύμφωνα με τον Logue.

«Όλη αυτή η κοινότητα, όλη αυτή η πολιτεία ενώνεται και θα ξαναχτίσουμε τα πάντα», είπε ο Logue. «Θα το κάνουμε με τη βοήθεια της πολιτείας, αλλά ως μέλη του Cajun Navy, θα μείνουμε εδώ μέχρι να βρεθεί και ο τελευταίος άνθρωπος και να έχει φροντιστεί πλήρως κάθε άτομο».

“Δεν έχω ξαναδεί τέτοια καταστροφή”

Εικόνες καταστροφής από την κατασκήνωση Mystic (AP Photo/Julio Cortez)

Ο κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbott, επισκέφθηκε το Camp Mystic το Σάββατο, περιγράφοντας το τοπίο ως “φρίκη”.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), ο Abbott ανέφερε ότι είδε τα ορμητικά νερά να φτάνουν μέχρι τις στέγες των ξύλινων καμπινών της κατασκήνωσης για κορίτσια, χαρακτηρίζοντας το θέαμα ως «σοκαριστικό».

Ο κυβερνήτης του Τέξας, δήλωσε ότι η κατασκήνωση υπέστη «ζημιές σε τέτοιο βαθμό που δεν έχω ξαναδεί σε φυσική καταστροφή», και δεσμεύτηκε ότι οι ομάδες διάσωσης θα εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να εντοπίσουν «κάθε κορίτσι που βρισκόταν σε εκείνες τις καμπίνες». Ο κυβερνήτης έχει δώσει εντολή σε όλες τις εμπλεκόμενες πολιτειακές υπηρεσίες να δώσουν απόλυτη προτεραιότητα στις προσπάθειες διάσωσης των παιδιών.

Νωρίτερα το απόγευμα, το γραφείο του Abbott εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κηρύσσει την Κυριακή 6 Ιουλίου ως ημέρα προσευχής για τις κοινότητες του Τέξας που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επικυρώσει την ομοσπονδιακή κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης που υπέγραψε ο κυβερνήτης Abbott, παρά το γεγονός ότι είχε απορρίψει παρόμοια αιτήματα νωρίτερα μέσα στο έτος.

Η Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Kristi Noem, τόνισε την επείγουσα ανάγκη για πόρους, συντονισμό και συνεχή ομοσπονδιακή υποστήριξη, καθώς η αναζήτηση των αγνοουμένων εντείνεται. Υπερασπίστηκε την κυβερνητική ανταπόκριση και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Αναμένεται νέα κακοκαιρία

Διασώστες στον ποταμό Guandalupe (AP Photo/Rodolfo Gonzalez)

Βροχή αναμένεται να πέσει σε περιοχές της κεντρικής πολιτείας του Τέξας καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής, καθώς οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις προσπάθειες ανεύρεσης των αγνοούμενων.

Το ραντάρ δείχνει ότι επιπλέον βροχή θα σημειωθεί βόρεια του Kerrville, σε μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο στην ορεινή περιοχή του Τέξας (Texas Hill Country), αν και η πρόγνωση αυτή ενδέχεται να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του CNN, Κρις Γουόρεν.

Η συνολική βροχόπτωση αναμένεται γενικά να κυμανθεί μεταξύ 5 και 10 εκατοστών (2 με 4 ίντσες) στα πιο έντονα φαινόμενα – «τίποτα σε σύγκριση με ό,τι είδαμε τις προηγούμενες ημέρες», δήλωσε ο Γουόρεν.

Αξιωματούχοι του Τέξας προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε επιπλέον βροχή σε ήδη πληγείσες περιοχές θα μπορούσε να προκαλέσει νέες πλημμύρες.

“Ανεπαρκής ετοιμότητα και περικοπές χρηματοδότησης”

Η Κεντρική Πολιτεία του Τέξας έχει καταγράψει αύξηση περίπου 20% στις πιο έντονες βροχοπτώσεις από το 1970, μια τάση που παρατηρείται σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και παγκοσμίως, σύμφωνα με την Kristina Dahl, αντιπρόεδρο επιστημονικών θεμάτων στον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Climate Central.

«Καθώς το κλίμα μας θερμαίνεται, η ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατεί περισσότερο υδρατμό, γεγονός που καθιστά πιο πιθανή την εμφάνιση ακραίων βροχοπτώσεων σαν κι αυτή, σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα», δήλωσε η Dahl στο CNN.

Η ίδια τόνισε πως η τεράστια απώλεια ανθρώπινων ζωών στο Τέξας καταδεικνύει ότι «ως έθνος είμαστε απροετοίμαστοι για καταστροφές τέτοιας κλίμακας — πόσο μάλλον για εκείνες που έρχονται, καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται».

Η εξαιρετικά ζεστή επιφάνεια του Κόλπου του Μεξικού θεωρείται από τη Dahl βασικός παράγοντας ενίσχυσης της καταιγίδας, καθώς δημιουργεί ένα πολύ θερμό και υγρό σύστημα αέρα, που επιτρέπει σε τεράστιες ποσότητες νερού να πέσουν στην Κεντρική Πολιτεία του Τέξας.

Παράλληλα, οι περικοπές στη χρηματοδότηση κρίσιμων υπηρεσιών όπως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών (FEMA) και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τόσο την άμεση ανταπόκριση όσο και τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες πρόγνωσης, προειδοποίησε η Dahl.

«Χρειαζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους να εργάζονται για την ασφάλειά μας 24 ώρες το 24ωρο, σε κάθε γραφείο αυτών των υπηρεσιών ανά τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα