Στην Ουάσινγκτον ο Νετανιάχου – Αναμένεται η συνάντηση με τον Τραμπ
Διαβάζεται σε 3'
Την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα συζητήσουν σήμερα Δευτέρα στον Λευκό Οίκο Τραμπ και Νετανιάχου.
- 07 Ιουλίου 2025 14:17
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει μεταβεί στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο σήμερα, Δευτέρα, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι διεξάγουν έμμεσες συνομιλίες με τη Χαμάς, με στόχο μια συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων και κατάπαυση πυρός στη Γάζα, με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει καλή πιθανότητα να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Ο δεξιός ηγέτης του Ισραήλ είπε ότι πιστεύει πως οι συνομιλίες του με τον Τραμπ θα συμβάλουν στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο Κατάρ.
Αυτή θα είναι η τρίτη επίσκεψη του Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στην εξουσία τον Ιανουάριο, και ακολουθεί την εντολή του Αμερικανού Προέδρου τον προηγούμενο μήνα για αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά του Ιράν, και την επακόλουθη κατάπαυση πυρός που τερμάτισε τον 12ήμερο πόλεμο Ισραήλ-Ιράν.
Το Ισραήλ ελπίζει ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα ανοίξει νέες διπλωματικές ευκαιρίες στην περιοχή. Ο Αβί Ντίχτερ, υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης και μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του Νετανιάχου, είπε ότι αναμένει η συνάντηση με τον Τραμπ να ξεπεράσει το θέμα της Γάζας και να αγγίξει το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με τον Λίβανο, τη Συρία και τη Σαουδική Αραβία.
«Πιστεύω ότι θα εστιάσει πρώτα απ’ όλα σε έναν όρο που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια, αλλά τώρα έχει πραγματικό νόημα· μια νέα Μέση Ανατολή», δήλωσε τη Δευτέρα στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Kan.
Πριν από την επίσκεψη, ο Νετανιάχου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ευχαριστήσει τον Τραμπ για τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και τόνισε ότι οι διαπραγματευτές του Ισραήλ επιδιώκουν συμφωνία για τη Γάζα στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ.
Ισραήλ και Χαμάς επρόκειτο να έχουν δεύτερη ημέρα έμμεσων συνομιλιών στο Κατάρ τη Δευτέρα. Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε θετικό το κλίμα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες διεξάγονται με τη διαμεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πρώτες συναντήσεις την Κυριακή δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα.
Δεύτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι στο Κατάρ συζητήθηκε το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ πρόταση για 60ήμερη κατάπαυση πυρός προβλέπει σταδιακή απελευθέρωση ομήρων, αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων από τμήματα της Γάζας και συνομιλίες για τον πλήρη τερματισμό του πολέμου. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι δεν θα απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους αν δεν υπάρξει οριστικό τέλος στον πόλεμο· το Ισραήλ επιμένει ότι δεν θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να διαλυθεί η Χαμάς.
Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι θετικό το γεγονός πως η Χαμάς απάντησε «με θετικό πνεύμα» στην πρόταση των ΗΠΑ και σημείωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.
Μερικοί από τους σκληροπυρηνικούς εταίρους του Νετανιάχου στην κυβέρνηση αντιτίθενται στην κατάπαυση πυρός, αλλά με την ισραηλινή κοινωνία να κουράζεται ολοένα και περισσότερο από τον 21μηνο πόλεμο, η κυβέρνηση αναμένεται να υποστηρίξει μια συμφωνία.
Η προηγούμενη κατάπαυση πυρός στις αρχές του έτους κατέρρευσε τον Μάρτιο και οι προσπάθειες αναβίωσής της μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει. Στο μεταξύ, το Ισραήλ ενέτεινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και περιόρισε δραστικά τη διανομή τροφίμων.