Στο Τέξας ο Τραμπ, μία εβδομάδα μετά τις φονικές πλημμύρες

Διαβάζεται σε 2'
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP Photo Mark Schiefelbein

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στον τόπο της καταστροφής μία εβδομάδα μετά τις πλημμύρες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε την Παρασκευή το απόγευμα στο Τέξας, την Πολιτεία που βυθίστηκε στο πένθος μετά τις πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 120 ανθρώπους, τη στιγμή που οι τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές επικρίνονται δριμύτατα για τον τρόπο που ανταποκρίθηκαν στην καταστροφή.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του Μελάνια πραγματοποιούν επίσκεψη λίγων ωρών, ακριβώς μία εβδομάδα μετά τις πλημμύρες και ενώ περισσότεροι από 170 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Στις 4 Ιουλίου, ανήμερα της Ημέρας Ανεξαρτησίας, το κεντρικό Τέξας χτυπήθηκε από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες, αιφνιδιάζοντας πολλούς κατοίκους στον ύπνο τους. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 120 ανθρώπων η κομητεία Κερ ήταν εκείνη που επλήγη περισσότερο, με 96 θανάτους – τα 36 από τα θύματα ήταν παιδιά.

Στην κομητεία αυτή βρίσκεται ο Τραμπ «για να βρεθεί στο πλευρό ορισμένων οικογενειών», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον.

Η επίσκεψη αυτή γίνεται σε μια στιγμή που διατυπώνονται πολλά ερωτηματικά για τη διαχείριση της κρίσης από τις αρχές και τις επιπτώσεις που είχαν οι περικοπές στον προϋπολογισμό –τις οποίες επιδίωξε η κυβέρνηση Τραμπ– για τα συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης και τις υπηρεσίες διάσωσης.

Όταν ρωτήθηκε λίγο μετά την καταστροφή εάν σκοπεύει ακόμη να καταργήσει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων (FEMA), ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε ότι «δεν ήταν η κατάλληλη ώρα» για να συζητήσει κάτι τέτοιο.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι σε περίπτωση καταστροφών οι Πολιτείες θα πρέπει να αναλαμβάνουν τη διαχείριση της κατάστασης. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, κήρυξε το Τέξας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αποδεσμευτούν ομοσπονδιακοί πόροι.

Η ανταπόκριση εκ μέρους του ομοσπονδιακού κράτους ήταν «γρήγορη και αποτελεσματική», επέμεινε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οι επιχειρήσεις διάσωσης της FEMA καθυστέρησαν λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, επειδή η υπουργός έχει υιοθετήσει έναν νέο κανόνα με στόχο να περιορίσει τις δαπάνες.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα