Λέκκας για σεισμό 8,8 Ρίχτερ: “Στους 10 μεγαλύτερους όλου του κόσμου”

Διαβάζεται σε 3'
Πλημμυρισμένη περιοχή στο Σεβέρο-Κουρίλσκ μετά τον σεισμό 8,8 Ρίχτερ
Πλημμυρισμένη περιοχή στο Σεβέρο-Κουρίλσκ μετά τον σεισμό 8,8 Ρίχτερ EPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Έχουμε να κάνουμε με μία διέγερση όλης της χερσονήσου Καμτσάτκα” σχολίασε ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό των 8,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρωσίας.

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει ο σεισμός των 8,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (30/07) στα ανοιχτά της Ρωσίας, επηρεάζοντας όλο τον Ειρηνικό, από Ιαπωνία μέχρι ΗΠΑ.

Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς στον κόσμο, με τον γνωστό σεισμολόγο και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, να σχολιάζει σχετικά και να προχωρά στις δικές του εκτιμήσεις, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι ο μεγάλος σεισμός έχει προκαλέσει διέγερση όλης της χερσονήσου Καμτσάτκα.

«Μετά τον σεισμό των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε γύρω στις 02:30 ώρα Ελλάδας, έχουμε την προειδοποίηση για τσουνάμι.Ήταν ένας μεγάλος σεισμός. Συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα μεγαλυτέρων σεισμών που έχουν καταγραφεί στην περίοδο της ενόργανης σεισμικότητας σε όλο τον κόσμο. Ένας σεισμός, ο οποίος επειδή είναι στον υποθαλάσσιο χώρο ανατολικά της χερσονήσου Καμτσάτκα, μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι. Έχει προκαλέσει ήδη τσουνάμι και βεβαίως οι χώρες όπως η Ιαπωνία, η Χαβάη και οι άλλες παρακείμενες χώρες στον Ειρηνικό Ωκεανό έχουν εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι» δήλωσε αρχικά ο κ. Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι δεν μπορεί να προβλέψει σε τι ύψος μπορεί να φτάσει το τσουνάμι που θα προσβάλει τις ακτές, σημειώνοντας ότι η προειδοποίηση, όπως και η απομάκρυνση του πληθυσμού, έχει πραγματοποιηθεί από τις πρώτες κιόλας ώρες.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επεσήμανε ότι πρόκειται για μια μεγάλη περιοχή, ότι ουσιαστικά πιάνει όλον τον Ειρηνικό Ωκεανό. Τόνισε δε, ότι το τσουνάμι μπορεί να φτάσει ακόμα και μέχρι τη Χιλή, σημειώνοντας ότι αντίστοιχες περιπτώσεις έδειξαν ότι όλος ο Ειρηνικός Ωκεανός ουσιαστικά θα μπορεί να προσβληθεί από το τσουνάμι.

«Το ύψος, βεβαίως, εξαρτάται από την παράκτια περιοχή, δηλαδή από την διαμόρφωση του πυθμένα, από τον προσανατολισμό της κάθε μιας περιοχής», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ανέφερε ότι του μεγάλου σεισμού είχαν προηγηθεί εκατοντάδες σεισμοί πάνω από 5 βαθμούς τις τελευταίες 20 ημέρες.

«Έχουμε να κάνουμε με μία διέγερση ουσιαστικά όλης της χερσονήσου Καμτσάτκα λόγω της σύγκρουσης που υπάρχει μεταξύ των πλακών του Ειρηνικού Ωκεανού από την ανατολική πλευρά και της Ευρασίας από την άλλη πλευρά», κατέληξε.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα