Έρευνα ξεκαθάρισε ότι τα αυγά δεν ανεβάζουν τη χοληστερόλη
Διαβάζεται σε 3'
Μελέτη που έκανε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας δείχνει ότι τα αυγά όχι μόνο δεν αυξάνουν την “κακή” χοληστερόλη, αλλά μπορούν και να τη μειώσουν.
- 04 Αυγούστου 2025 09:39
Τα αυγά έχουν συνδεθεί με την αύξηση της χοληστερόλης, συνθήκη που ταλαιπωρεί το 3% των ενηλίκων που ζουν στον πλανήτη, σύμφωνα με στοιχεία της World Health Federation.
Ο κρόκος είχε τεθεί στο επίκεντρο του προβλήματος που συμβάλλει στα καρδιαγγειακά προβλήματα –πρώτη αιτία θανάτου, παγκοσμίως.
Μελέτη ερευνητών από University of South Australia καταρρίπτει το αφήγημα.
Σύμφωνα με την εργασία που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition το αυγό είναι “αθώο” σε ό,τι αφορά την αύξηση της χοληστερόλης, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά στα τρόφιμα, και όχι η διαιτητική χοληστερόλη στα αυγά, συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.
Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν δύο αυγά την ημέρα για πέντε εβδομάδες είδαν στην πραγματικότητα βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης.
O Δρ Jon Buckley, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και εκτελεστικός κοσμήτορας της Ακαδημαϊκής Μονάδας Συμμαχικής Υγείας και Ανθρώπινης Απόδοσης του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας δήλωσε ότι «όσον αφορά ένα μαγειρεμένο πρωινό, δεν είναι τα αυγά που πρέπει να σας ανησυχούν. Είναι η επιπλέον μερίδα μπέικον ή το λουκάνικο που το συνοδεύει και είναι πιο πιθανό να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς σας».
H διάκριση μεταξύ διαιτητικής χοληστερόλης και κορεσμένων λιπαρών
Ερευνητές ασχολούνται χρόνια με το αν τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), γνωστή ως την «κακή» χοληστερόλη που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα αυγά είναι γεμάτα χοληστερόλη.
Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 200 χιλιοστόγραμμα (mg) διαιτητικής χοληστερόλης, τα δύο τρίτα του προηγουμένως συνιστώμενου ημερήσιου ορίου των 300 mg.
Πιο πρόσφατες έρευνες ωστόσο, έχουν διαπιστώσει ότι στην πραγματικότητα τα κορεσμένα λιπαρά στις τροφές είναι αυτά που αυξάνουν τη χοληστερόλη LDL.
Οι περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως είπε ο Buckley , αλλά τα αυγά έχουν πολύ λίγα (1,6 γραμμάρια), γεγονός που προκάλεσε συζήτηση.
«Για μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών, είχαμε μια αρκετά έντονη αίσθηση ότι τα κορεσμένα λιπαρά, αυξάνουν τα επίπεδα LDL πολύ περισσότερο από τη χοληστερόλη», ενημέρωσε μέσω του Health, ο Δρ Sean Heffron, καρδιολόγος στο Κέντρο Πρόληψης Καρδιαγγειακών Παθήσεων στο NYU Langone Heart.
Η νέα μελέτη δοκίμασε αυτήν τη θεωρία, με τους επιστήμονες να χωρίζουν 61 υγιείς ενήλικες σε τρεις ομάδες. Τους έβαλαν να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη δίαιτα για πέντε εβδομάδες, εναλλάσσοντας την εμπειρία κάθε διατροφικού πλάνου.
Μέχρι το τέλος της μελέτης, 48 άτομα ολοκλήρωσαν και τις τρεις δίαιτες, με τη μια να είναι ελέγχου (υψηλή χοληστερόλη και υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, κατανάλωση το πολύ ενός αυγού την εβδομάδα), τη δεύτερη με αυγά (υψηλή χοληστερόλη και χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα) και την τρίτη χωρίς αυγά (χαμηλή χοληστερόλη και υψηλά κορεσμένα λιπαρά, χωρίς αυγά).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά συνδέονταν με αύξηση της LDL χοληστερόλης και όχι η διαιτητική χοληστερόλη. Επίσης, σε σύγκριση με τη δίαιτα ελέγχου, η δίαιτα με αυγά μείωσε τη LDL χοληστερόλη (κατά μέσο όρο 5,7 mg/dL), κάτι που δεν έκανε η δίαιτα χωρίς αυγά.
Οι ερευνητές ενημέρωσαν πως εξεπλάγησαν και οι ίδιοι από το γεγονός ότι το αποτέλεσμα ήταν τόσο σαφές.