Το πολιτικό stealth και ο “τσιπρικός” Παύλος Μαρινάκης

Διαβάζεται σε 4'

Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άλλο θέλει κι άλλο πετυχαίνει και ο υπουργός που “περνά κάτω από τα ραντάρ”

 «Τσιπρικός»;

Είναι ο Παύλος Μαρινάκης «τσιπρικός» τελικά; Δεν θέλουμε να συγχύσουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει τι θα έκανε με τον πρώην πρωθυπουργό αν ζούσε στον εμφύλιο. Από την άλλη όμως αυτά που είπε χθες στο «μπρίφινγκ» δημιουργούν προβληματισμό.

Αναφερόμενος στον περίφημο Αύγουστο του 2015 υποστήριξε ότι αν δεν υπήρχαν κόμματα, όπως η Νέα Δημοκρατία να ψηφίσουν την συμφωνία με τους δανειστές τώρα η χώρα ίσως να ήταν εκτός Ευρώπης. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να θίξει τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό με το γνωστό επιχείρημα πως έφερε την χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Στην συνέχεια όμως ανέφερε επακριβώς: «Όταν θα ερχόταν μετά από κάποια χρόνια μια πρωτοφανής υγειονομική κρίση, δεν θα είχαμε τα 40 δισ. για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις, δεν θα έπαιρναν οι εργαζόμενοι αυτό το ελάχιστο που έπαιρναν το μήνα για να επιβιώσουν. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα εμβόλια, δεν θα μιλούσαμε για Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή για προληπτικές εξετάσεις, Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα, χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Αν δεν κάνουμε λάθος, που δεν κάνουμε, για το περίφημο μαξιλάρι των 37 δίς που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήταν όλο αυτό το εγκώμιο;

Καταγραφή

Μια και αναφερθήκαμε στον πρώην πρωθυπουργό να καταγράψουμε και μία δήλωση της Ρένας Δούρου για την πρόσφατη πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει την βουλευτική έδρα.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της η βουλεύτρια της Δυτικής Αττικής πήρε «μια ανιδιοτελή απόφαση να παραιτηθεί από την βουλευτική του έδρα κι εκδίδει σε λίγες μέρες το βιβλίο του. Το σίγουρο και, κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό, είναι ότι τόσο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρώην Πρωθυπουργός έχουμε κοινό στόχο: να βάλουμε τέλος την δεξιά διακυβέρνηση».

Έχει την δική της αξία η αναφορά. Αφού στελέχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους συντάσσεται συχνά η Ρένα Δούρου, μοιάζουν να έχουν μάλλον πιο επιθετικές προσεγγίσεις στο θέμα.

Πολιτικό stealth

Αν έχει αναπτύξει μια «ειδικότητα» ο Χρίστος Δήμας είναι αυτή του… «πολιτικού stealth». Δηλαδή η τάση να «περνάει κάτω από τα ραντάρ».  Πρόκειται για τον Υπουργό Μεταφορών της χώρας, όμως αποτελεί ερώτημα αν ρωτήσει κανείς 100 πολίτες πόσοι από αυτούς το γνωρίζουν.

Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο βουλευτής Κορινθίας προέρχεται από ένα κλασσικό πολιτικό «τζάκι» της Νέας Δημοκρατίας και έχοντας  – μάλλον – πάρει σωστές συμβουλές φροντίζει – σε όποιο υπουργειο και να βρίσκεται, κι έχει αλλάξει αρκετά –  να διατηρεί «χαμηλό προφίλ». Ο υφυπουργός του στο Μεταφορών, Κώστας Κυρανάκης π.χ μάλλον «τραβάει» πολύ περισσότερο τα φώτα και τα βλέμματα.

Ακόμη και σήμερα, που συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου του για την μετατροπή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μάλλον… θα την γλυτώσει. Βλέπετε σε αυτό το νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη και θα μονοπωλήσει την προβολή.

Έστω και αν το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών από πολλούς θεωρείται ως προάγγελος ιδιωτικοποίησης.

Πιέσεις

«Πιέσεις» στο μέλλον ώστε το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει με την Νέα Δημοκρατία «βλέπει» ο Χάρης Δουκας.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη του όταν ρωτήθηκε για την δέσμευση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι αυτό δεν θα συμβεί σχολίασε: «Και σωστά το λέει. Και επειδή και ο Νίκος ο Ανδρουλάκης λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση συγκυβέρνησης, επειδή στρατηγική αυτή απόφαση και επειδή αισθάνομαι ότι θα υπάρξουν πολύ μεγάλες πιέσεις. Και θα υπάρξουν ερωτήματα δύσκολα και σκληρά, να είναι καθαρό σε όλους μας, όπως είναι και η αυτόνομη πορεία ότι ό,τι και να συμβεί σε καμία περίπτωση συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία».

Υποθέτουμε ότι ο Δήμαρχος Αθήνας όταν μιλά για «πιέσεις» ούτε μαντικές ικανότητες έχει, ούτε «τα χαρτιά» ρίχνει. Προφανώς γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και τέτοιου είδους απόψεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπότε το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Ιδίως αν τα πρόσωπα που «ζωγραφίζονται» θελήσουν να δώσουν απαντήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα