Αναβάλλεται η συνεδρίαση στη Βουλή για τα ΕΛΤΑ

Διαβάζεται σε 3'
Υποκατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), στην Αθήνα (φωτογραφία αρχείου)
Υποκατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), στην Αθήνα (φωτογραφία αρχείου) (ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Λόγω της παραίτησης Σκληκα από τα ΕΛΤΑ αναβάλλεται η κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση, διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση .

Λόγω της παραίτησης του διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΤΑ, Γρηγόρη Σκλήκα, αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νικήτας Κακλαμάνης.

Στη συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει ο κ. Σκλήκας και συνεπώς η παραίτηση του συνιστά εύλογη αφορμή αναβολής.

Αλλά την ίδια στιγμή η παραίτηση αυτή φαίνεται πως ζητήθηκε από το Μαξίμου, ακριβώς για να μη βρεθεί η κυβέρνηση στην ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση να δέχεται πυρά στη Βουλή όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από τους ίδιους τους βουλευτές της. Δεδομένου ότι χθες κατά την άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας έγινε “σφαγή”, με δεκάδες βουλευτές να ζητούν την παραίτηση Σκλήκα, ο πρωινός καφές σήμερα στο Μαξίμου ήταν βαρύς. 

Καθώς όμως οι γαλάζιοι βουλευτές επίσης ζήτησαν να πάρει πίσω η κυβέρνηση συνολικά το σχέδιο “αναδιάρθρωσης” των ΕΛΤΑ, δεν είναι βέβαιο ότι η μετατροπή Σκλήκα σε “Ιφιγένεια” θα εξασφαλίσει και ότι θα φυσήξει ούριος εσωκομματικός άνεμος.

Ο κ. Σκλήκας μάλιστα στην επιστολή παραίτησης του αποδίδει ευθέως την απόφαση του αυτή στις αντιδράσεις κυρίως βουλευτών. Ενώ επιμένει στο σχέδιο μείωσης καταστημάτων των ΕΛΤΑ, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν εφαρμοστεί “σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε κίνδυνο η ρευστότητα και η δυνατότητα καταβολής μισθών στους εργαζόμενους”.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως αντέδρασαν έντονα στην απόφαση για αναβολή της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, θεωρώντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει έτσι να αποφύγει νέα πολιτική και εσωκομματική αντιπαράθεση, ανεξαρτήτως της παραίτησης Σκλήκα.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Διονύσης Καλαματιανός, δήλωσε ειδικότερα:

“Πληροφορούμαστε ότι, παρά την αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας για το κλείσιμο 204 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, η κυβέρνηση μεθοδεύει την αναβολή της συζήτησης του ζητήματος αυτού στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Ένα αίτημα που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και είχε προσδιοριστεί η συνεδρίαση σε μία ώρα από τώρα. Η συνεδρίαση αυτή πρέπει να γίνει. 

Πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή, οι βουλευτές, όλος ο ελληνικός λαός για το τι συνέβη σχετικά με το κλείσιμο των υποκαταστημάτων αυτών και να έρθουν οι υπουργοί να απολογηθούν για όλα αυτά. 

Τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ δεν αφορούν τον ελληνικό λαό. Τον ελληνικό λαό αφορά η ερήμωση και η εγκατάλειψη της υπαίθρου, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.” 

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο αναπληρωτής γραμματέας της ΚΟ, Απόστολος Πάνας, τόνισε:

Η αναβολή από τη κυβέρνηση αποδεικνύει αλαζονεία και ευτελισμό θεσμικών λειτουργιών. Δεν θα το επιτρέψουμε. Η παραίτηση δεν είναι λόγος αναβολής”.

Ενώ ο Χρήστος Καρσιώτης του ΚΚΕ, σχολίασε ότι: “Η κυβέρνηση αξιοποιει την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου για να αποφύγει να απολογηθεί για την απόφαση να κλείσουν τα καταστήματα των ΕΛΤΑ. Πρέπει να απολογηθεί και να πάρει πίσω την απόφαση.” 

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα