Κόντρα Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στην Βουλή για την ακρίβεια
Διαβάζεται σε 5'
Η δυσκολία του πρωθυπουργού να προσέλθει για απαντήσεις στο κοινοβούλιο και ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- 14 Νοεμβρίου 2025 06:05
Αντιμέτωπος με τα ερωτήματα που απασχολούν την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και σχετίζονται με την ακρίβεια αλλά και τα χρέη των νοικοκυριών θα βρεθεί σήμερα στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και θα συζητηθεί στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».
Γενικευμένη συζήτηση
Το περιεχόμενο της ερώτησης ουσιαστικά μετατρέπει αυτή την διαδικασία σε γενικευμένη συζήτηση για την οικονομία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης κάνει πράξη την πολιτική πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης τα θέματα της οικονομίας, Επιδιώκοντας ουσιαστικά να φέρει «απέναντι» στην κυβερνητική πολιτική (και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο) τις προτάσεις διακυβέρνησης που ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει κερδισμένο πολιτικά από μια τέτοια αντιπαράθεση. Σε αυτή την λογική ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση να τεκμηριώσει με στοιχεία τους λόγους που δεν ισχύει το βασικό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου περί «μείωσης φόρων – αύξησης μισθών». Παράλληλα θα περιγράψει στην ομιλία του τους πραγματικούς συντελεστές κόστους ζωής για το μέσο νοικοκυριό με βάση τις τιμές των σουπερ μάρκετ, το κόστος στέγασης και ζωής των πολιτών. Αναμένεται επίσης να εστιάσει στο ποια είναι πραγματικά η πολιτική βούληση της κυβέρνησης με βάση τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει στο παρελθόν.
Με δυσκολία
O Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στην Βουλή προκειμένου να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου το ΠΑΣΟΚ μάλλον… με δυσκολία. Η πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη να καλέσει τον πρωθυπουργό να απαντήσει για τα θέματα της ακρίβειας των προϊόντων σε συνδυασμό με το φλέγον ζήτημα του ιδιωτικού χρέους εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στις 6 Οκτωβρίου. Όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την ερώτηση εκ νέου στις 27 του ίδιου μήνα με την Χαριλάου Τρικούπη να κάνει λόγο για προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να αποφύγει τις απαντήσεις σε όσα αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.
Θυμίζουμε ότι την περίοδο εκείνη την επικαιρότητα μονοπωλούσε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη και η τροπολογία που επακολούθησε σχετικά με την φρούρηση και τις αρμοδιότητες των υπουργείων σχετικά με το μνημείο για τον Άγνωστο Στρατιώτη. Ένα θέμα δηλαδή που σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΑΣΟΚ εγέρθηκε προκειμένου πρωτίστως να αποπροσανατολίσει και δευτερευόντως να εξυπηρετήσει τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Τα δύο κεντρικά θέματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει ο πρωθυπουργός με βάση της ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι το γιατί η κυβέρνηση δεν υιοθετεί τις προτάσεις που το ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται «η μείωση ή ο μηδενισμός του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και η ουσιαστική ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά, ώστε να διασφαλιστεί η πραγματική μείωση των τιμών για τον καταναλωτή». Επίσης για το αν η κυβέρνηση θα εμμείνει στην «διατήρηση των «υπερπλεονασμάτων», τα οποία προκύπτουν λόγω της επίμονης ακρίβειας και των έμμεσων φόρων, και λειτουργούν εις βάρος της πλειονότητας της κοινωνίας».
Η ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη
Όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος ο Νίκος Ανδρουλάκης θα τονίσει την ανάγκη για «μία ρεαλιστική και βιώσιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αδυνατούν να τις αποπληρώσουν τόσο προς τις τράπεζες/funds όσο και προς το δημόσιο ή τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης;»
Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επίκαιρη ερώτηση για την ακρίβεια «από το 2020 οι τιμές στα τρόφιμα έχουν εκτιναχθεί κατά 34,5%. Μόνο τον Ιούλιο του 2025, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, καταγράφηκε αύξηση 19,3% στα φρούτα, 18,9% στο ηλεκτρικό ρεύμα και 11,3% στα ενοίκια, ενώ και τον Αύγουστο ξεχωρίζουν οι αυξήσεις τιμών σε ενοίκια κατοικιών (10,9%), σε φρούτα (11,6%), σοκολάτες (23,2%) και καφέ (18,5%)». Αναφορικά με το ιδιωτικό χρέος επισημαίνεται πως «τα κόκκινα δάνεια, ανέρχονται σε 73 δισ. Το ληξιπρόθεσμο χρέος προς τις Δ.Ο.Υ. διαμορφώνεται στα 111,8 δισ., με 4,6 εκατομμύρια Α.Φ.Μ. να οφείλουν αυτό το ποσόν. Μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2025 οι απλήρωτοι φόροι ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ οι νέοι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 470.000. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ξεπέρασαν τα 49,3 δισ., εκ των οποίων τα 32 δισ. αφορούν σε κύριες οφειλές, ενώ τα υπόλοιπα σε προσαυξήσεις».
Επίσης γίνεται αναφορά στον κρατικό προϋπολογισμό αφού από τα στοιχεία του προκύπτει πως «τα ελληνικά νοικοκυριά πλήρωσαν 25 δισ. ευρώ ΦΠΑ το 2024, έναντι 12,9 δισ. το 2019. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι Έλληνες ανταγωνίζονται με τη Βουλγαρία για την τελευταία θέση στην αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε.».