Ο CEO της Nvidia δεν βλέπει “φούσκα” στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Διαβάζεται σε 6'
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia επιχειρεί να διαλύσει τις ανησυχίες, μετά την ανακοίνωση πως η εταιρεία αξίας 5 τρισ. δολαρίων ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street.
- 20 Νοεμβρίου 2025 20:12
Ήδη από χθες οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της Nvidia, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street, μετριάζοντας προς το παρόν τις ανησυχίες σχετικά με το αν οι υψηλές αποτιμήσεις των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης είχαν φτάσει στο ζενίθ τους.
Από την πλευρά του ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, δήλωσε ότι δεν βλέπει «φούσκα» στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά μάλλον ένα σημείο καμπής.
Κατά τη δική του άποψη, όπως γράφει το Reuters, το είδος υπολογιστικής ισχύος στο οποίο εξειδικεύεται η εταιρεία του θα διαποτίσει τα πάντα — από τη συγγραφή κώδικα μέχρι τη λειτουργία στρατιών ρομπότ στην καθημερινή ζωή — ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών και στέλνοντας τη μετοχή της Nvidia πάνω από 5% στις πρωινές συναλλαγές της Πέμπτης. Αλλά μια αυξανόμενη ομάδα σκεπτικιστών της αγοράς ανησυχεί ότι ο μόνος δρόμος μετά από ένα τέτοιο σημείο καμπής είναι προς τα κάτω.
Ο κολοσσός των chips παρουσίασε την Τετάρτη αποτελέσματα και προβλέψεις που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, κατευνάζοντας τους φόβους. Ωστόσο, υπάρχουν μακροπρόθεσμες ανησυχίες ότι η ανάπτυξη της Nvidia μπορεί να περιοριστεί από παράγοντες πέρα από τον έλεγχο ακόμη και της πιο πολύτιμης εισηγμένης εταιρείας στην ανθρώπινη ιστορία, η οποία πλέον αξίζει πάνω από 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σε ρυθμιστική κατάθεση, η Nvidia αποκάλυψε ότι η πλειονότητα της εκρηκτικής της δραστηριότητας βασίζεται σε τέσσερις ανώνυμους πελάτες.
Στο τρίτο τρίμηνο, το 61% των εσόδων της — 57 δισεκατομμύρια δολάρια — προήλθε από αυτούς τους πελάτες, ποσοστό αυξημένο από το 56% του προηγούμενου τριμήνου. Προηγούμενες ανακοινώσεις υποδηλώνουν ότι μπορεί να περιλαμβάνουν τις Microsoft, Meta και Oracle.
Η Nvidia επίσης διπλασίασε τα χρήματα που ξοδεύει για να «νοικιάζει» πίσω τα δικά της chips από cloud πελάτες, φτάνοντας τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια, από 12,6 δισ. στο προηγούμενο τρίμηνο, με τα συμβόλαια να εκτείνονται τουλάχιστον έως το 2031.
Η εταιρεία το προηγούμενο τρίμηνο είπε επίσης ότι θα επενδύσει έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI και 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην Anthropic, δύο μεγάλους πελάτες της.
Η υψηλή εξάρτηση από λίγους πελάτες με τους οποίους υπάρχει αλληλεμπλοκή, καθώς και η κυκλική φύση ορισμένων συμφωνιών, έχουν δημιουργήσει ανησυχίες — ειδικά καθώς καμία από αυτές τις εταιρείες δεν έχει αναφέρει ακόμη σημαντικά κέρδη από την AI.
«Πολλή από αυτή την ανάπτυξη προέρχεται από startups ή έργα που χάνουν χρήματα, οπότε πιθανότατα ο κύκλος θα τελειώσει άσχημα, εκτός αν όλες αυτές οι εταιρείες συμφωνήσουν να σταματήσουν ταυτόχρονα τις δαπάνες και να αφήσουν τα κέρδη να φανούν — κάτι σχεδόν αδύνατο», δήλωσε ο Chaim Siegel, αναλυτής της Elazar Advisors.
Ο Huang απορρίπτει τη συζήτηση περί φούσκας
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αποτελεσμάτων, ο Huang είπε ότι η Nvidia βλέπει κάτι «πολύ διαφορετικό» από την αγορά που μιλά για φούσκα AI.
Περιέγραψε τρεις μεταβάσεις ως μέρος μιας οραματικής πορείας στην οποία η Nvidia θα μπορούσε να κυριαρχεί για χρόνια:
Η στροφή λογισμικού που δεν είναι AI, όπως προσομοιώσεις μηχανικής και data science, από τους παραδοσιακούς επεξεργαστές στις υψηλής ισχύος GPU της Nvidia.
Η δημιουργία εντελώς νέων κατηγοριών λογισμικού, όπως βοηθοί προγραμματισμού.
Η μετάβαση της AI από τον εικονικό κόσμο — όπως τα chatbots — στον φυσικό, όπως αυτοκίνητα, ρομπότ και άλλα.
«Αυτές οι τρεις θεμελιώδεις δυναμικές θα συμβάλουν καθεμία στην ανάπτυξη των υποδομών τα επόμενα χρόνια. Η Nvidia επιλέγεται επειδή η μοναδική μας αρχιτεκτονική επιτρέπει και τις τρεις μεταβάσεις», είπε ο Huang.
Ωστόσο, η κατασκευή όλων των απαραίτητων data centers για να υλοποιηθεί αυτό το όραμα θα απαιτήσει τεράστιες ποσότητες γης και ενέργειας — κάτι που ανησυχεί ακόμη και υποστηρικτές της Nvidia, όπως η Ivana Delevska, επικεφαλής επενδύσεων της Spear Invest, η οποία κατέχει μετοχές της εταιρείας σε ενεργά διαχειριζόμενο ETF.
Ο Thomas Monteiro, ανώτερος αναλυτής στο Investing.com, είπε, όπως γράφει ο Guardian: «Αυτό απαντά σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της επανάστασης της AI, και το συμπέρασμα είναι απλό: δεν βρίσκεται καν κοντά στην κορύφωσή της. Καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι αυξανόμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες θα αναγκάσουν τις εταιρείες να επιβραδύνουν τους κύκλους υιοθέτησης της AI, η Nvidia συνεχίζει να αποδεικνύει ότι η κλιμάκωση των data centers δεν είναι επιλογή, αλλά η κεντρική ανάγκη για κάθε τεχνολογική επιχείρηση στον κόσμο».
Αναλυτές και ειδικοί ανέφεραν ότι, ενώ σε μεγάλο βαθμό είχαν βεβαιότητα πως η Nvidia θα ξεπερνούσε τις εκτιμήσεις της Wall Street, περίμεναν με αγωνία την τηλεδιάσκεψη κερδών για νέα σχετικά με την κατάσταση της ζήτησης στη βιομηχανία για τα chips AI της εταιρείας.
«Δεν υπάρχει ακόμη καμία αμφιβολία ότι η Nvidia είναι μακράν η ηγέτιδα εταιρεία στα chips που είναι επικεντρωμένα στην τεχνητή νοημοσύνη», έγραψε ο David Meier, ανώτερος αναλυτής στην επενδυτική ιστοσελίδα Motley Fool. «Έτσι, περιμένω ότι τα έσοδα, τα περιθώρια κέρδους και οι ταμειακές ροές θα είναι αρκετά κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Όμως οι πιο πολύτιμες πληροφορίες πιθανότατα θα προέλθουν από τα σχόλια σχετικά με το πού βλέπει η διοίκηση να κατευθύνονται οι αγορές της — είτε πρόκειται για την αγορά AI είτε για μια νέα αγορά που επιδιώκει τώρα η εταιρεία».
Οι μετοχές της Nvidia είχαν υποχωρήσει κατά 7,9% μέσα στον Νοέμβριο, αφού μεγάλοι επενδυτές ξεφόρτωσαν τις θέσεις τους στην εταιρεία. Το hedge fund του Peter Thiel, Thiel Macro, πούλησε ολόκληρη τη θέση του στον κατασκευαστή chips κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Οι συμμετοχές του θα άξιζαν περίπου 100 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του Reuters. Η SoftBank πούλησε επίσης τη συμμετοχή της ύψους 5,8 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας περαιτέρω τους φόβους για φούσκα AI.
Οι μετοχές της Nvidia — που τον προηγούμενο μήνα έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που έφτασε σε αξία τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια — ανέβηκαν πάνω από 5% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές, ενώ τα futures των S&P 500 και Nasdaq επίσης εκτοξεύτηκαν. Οι ασιατικές αγορές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, μετά τα νέα.
Ωστόσο, ο Stephen Innes της SPI Asset Management είπε: «Η τελευταία πρόβλεψη της Nvidia έχει, προς το παρόν, αμβλύνει τα πιο κοφτερά άκρα του άγχους για φούσκα AI που είχε κατακλύσει τις παγκόσμιες αγορές … Αλλά μην κάνετε λάθος: αυτή εξακολουθεί να είναι μια αγορά που ισορροπεί πάνω σε ένα σύρμα, τεντωμένο ανάμεσα στην ευφορία για την AI και την πραγματικότητα του χρέους».
«Δεν πιστεύω ότι η ανάπτυξη της Nvidia είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της Forrester, Alvin Nguyen. «Η ζήτηση για AI είναι πρωτοφανής, αλλά αν υπάρξει μια διόρθωση της αγοράς λόγω προσφοράς που καλύπτει τη ζήτηση ή επιβράδυνσης στον ρυθμό καινοτομίας — ή απλά επειδή οι επιχειρήσεις συνηθίζουν τον νέο ρυθμό — περιμένω ότι η συνεχιζόμενη άνοδος της αξίας της μετοχής της Nvidia θα επιβραδυνθεί».