ΗΠΑ: Πώς οι δασμοί εξαφανίζουν τους μικρούς “παίκτες” από την αμερικανική αγορά

Διαβάζεται σε 4'
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο Alex Brandon AP

Ο ανηλεής πόλεμος των δασμών παραλύει τις μικρές επιχειρήσεις και επιτρέπει στις μεγάλες να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην αμερικανική αγορά.

Ακούμε στην Ευρώπη για τον πόλεμο των δασμών που έχει εξαπολύσει ο Ντόναλντ Τραμπ από την πρώτη μέρα της θητείας του αλλά ουσιαστική εικόνα δεν έχουμε. Δεν βιώνουμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής όπως τις νιώθουν σχεδόν το σύνολο των Αμερικανών και φυσικά οι αμερικανικές επιχειρήσεις που καλούνται να περάσουν από συμπληγάδες για να επιβιώσουν.

Οι μέθοδοι Τραμπ, αφήνουν ήδη βαριά αποτυπώματα στο σώμα της αμερικανικής οικονομίας. Όπως τονίζει σε σχετικό άρθρο του το The Atlantic κατά τις εφετινές εορτές οι καταναλωτές που ζουν στις ΗΠΑ θα πληρώσουν για τα εορταστικά αγαθά που θα χρειαστούν 4% περισσότερα χρήματα από πέρυσι. Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει ήδη να “τρώει” το εισόδημα των νοικοκυριών.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι Αμερικανοί εισαγωγείς προϊόντων, όσοι μπορούν να αντέξουν πλέον στον ανταγωνισμό, βάζουν πολύ γερά το χέρι στην τσέπη. Λόγω των αυξημένων δασμών έχουν κληθεί να πληρώσουν ήδη 118 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία έχουν καταλήξει στα ταμεία του αμερικανικού κράτους. Μιλάμε για πολλά λεφτά.

Και οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου; Η ανθεκτικότητά τους, μέσα σ’ αυτό τον ανηλεή οικονομικό πόλεμο, εξαρτάται, προφανώς από το μέγεθός τους. Οι μεγάλες προσπαθούν και μέχρι στιγμής καταφέρνουν να απορροφήσουν τις συνέπειες της αναταραχής. Είναι σε θέση να πιέζουν αποτελεσματικά τους προμηθευτές τους για εκπτώσεις έχοντας στα χέρια τους ποικίλα διαπραγματευτικά όπλα. Αποθηκεύουν προϊόντα στις τεράστιες αποθήκες τους, αγοράζουν προϊόντα από άλλες χώρες και όχι από αυτές που έχουν “χρεωθεί” τους υψηλούς δασμούς.

Όλα αυτά έχουν βοηθήσει επιχειρήσεις όπως η Walmart, με πολύ μεγάλα μερίδια στην αγορά, να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους ψηλά και τις τιμές τους σε σχετικά σταθερά επίπεδα. Δεν έχουν όμως όλες οι επιχειρήσεις τα περιθώρια κινήσεις που διαθέτει ένας κολοσσός όπως η Walmart.

Όπως σημειώνει το The Atlantic, οι μικροί “παίκτες” δείχνουν να υποφέρουν. Δεν μπορούν εύκολα να αλλάξουν προμηθευτές, δεν μπορούν να τους πιέσουν για εκπτώσεις, δεν έχουν την ίδια ρευστότητα. Δυσκολεύονται πολύ. Αποτέλεσμα; Αυτό που μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Οι μεγάλοι εκτοπίζουν τους μικρούς από την αγορά.

Οι μικρές επιχειρήσεις πορεύονται το δρόμο των απολύσεων για να επιβιώσουν αφού οι πωλήσεις τους έχουν μειωθεί δραστικά. Σε σχετική έρευνα το 71% των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι τα έσοδά τους θα μειωθούν κατά την εφετινή εορταστική περίοδο. Στην ίδια έρευνα μόνο το 5% των ερωτηθέντων είπαν ότι προχωρούν σε προσλήψεις και σε επέκταση των επιχειρήσεών τους.

Ιδού και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρηματία που προσπαθεί να κρατηθεί όρθιος μέσα σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον. Η Νichole MacDonald πουλάει τσάντες, καλής ποιότητες. Παραδοσιακά το μεγαλύτερο τζίρο της τον κάνει κατά την εορταστική περίοδο. Εφέτος η Αμερικανίδα επιχειρηματίας δηλώνει τρομοκρατημένη. Για να εισάγει τις τσάντες της, που βρίσκονται σε αποθήκες της Ινδίας, πρέπει να πληρώσει 430.000 δολάρια. “Δεν έχω αυτό το μπάτζετ. Και τα προϊόντα μου είναι εκεί και με περιμένουν. Πως, όμως, να τα εισάγω;” τόνισε χαρακτηριστικά η MacDonald.

Εχει, πάντως, πάρει τα μέτρα της. Ποια είναι αυτά; Απολύσεις υπαλλήλων, αυξήσεις τιμών κτλ. Ολο αυτό διαμορφώνει ένα αρνητικό σπιράλ εξελίξεων που τελικά καταλήγει να επιβαρύνει τον Αμερικανό καταναλωτή. Ελάχιστες επιχειρήσεις πλέον προσλαμβάνουν και αυτό αποτυπώνεται και στο ποσοστό της ανεργίας που “τσιμπάει” διαρκώς. Αν σε όλα προσθέσετε και τις αρνητικές συνέπειες που είχε το shutdown, καταλαβαίνετε πλέον πολύ καλά γιατί η αμερικανική οικονομία περνά δύσκολες στιγμές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα