Στις Βρυξέλλες τους συλλαμβάνουν, εδώ απολαμβάνουν τον φραπέ τους…

Διαβάζεται σε 3'
Στις Βρυξέλλες τους συλλαμβάνουν, εδώ απολαμβάνουν τον φραπέ τους…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τι να μας πουν οι εισαγγελείς του Βελγίου που συλλαμβάνουν την Μογκερίνι; Η δική μας διαφθορά υπάγεται στην πλειοψηφία…

Όποιος νομίζει ότι η διαφθορά στους πολιτικούς είναι (αποκλειστικά) ελληνικό φαινόμενο καλό είναι να το αναθεωρήσει. Συμβαίνει και εις την Εσπερίαν.

Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που πέρασε για λίγες μέρες την πόρτα της φυλακής. Εντάξει, βρίσκεται ήδη στο σπίτι του, αλλά η τιμωρία(διασυρμός) είναι αρκετή.

Αλλά και στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες, δεν είναι σπάνια τα φαινόμενα καταγγελιών για διαφθορά, που ορισμένες φορές φτάνουν σε συλλήψεις. Αυτή τη φορά σε ανώτατο επίπεδο, αφού η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν δείχνει διάθεση να κάνει εξαιρέσεις. Όταν συλλαμβάνεται η πρώην(ας πούμε) υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε, είναι ένα σημάδι.

Σε αυτό το σημείο τελειώνει η «παρηγοριά» για εμάς, αν είναι «παρηγοριά» το γεγονός ότι «σκάνδαλα συμβαίνουν παντού». «Ευρωπαϊκές παθογένειες», που θα έλεγαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του.
Εδώ και μερικούς μήνες ένα ανάλογο σκάνδαλο ταλανίζει την εγχώρια πολιτική σκηνή. Ανάλογο διότι αφορά κοινοτικά κονδύλια.

Ας προσέξουμε τις διαφορές στην αντιμετώπιση:

Πρώτον, στην Ελλάδα ουδείς έχει συλληφθεί ακόμη.

Δεύτερον, κυβερνητικά στελέχη επιτέθηκαν στην ευρωπαία εισαγγελέα που (άκουσον άκουσον…) τόλμησε να στείλει δικογραφίες για πολιτικά πρόσωπα. Και απείλησαν να την…τιμωρήσουν(Άδωνις) ή να …τη στείλουν στη χώρα της, «την Ρουμάνα» (Βούλτεψη).

Τρίτο και σημαντικότερο: στην Ελλάδα για το σκάνδαλο δεν θα ελεγχθεί κανένα πολιτικό πρόσωπο που είχε την ευθύνη του αμαρτωλού ΟΠΕΚΕΠΕ. Διότι για τα πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα δεν αποφασίζουν δικαστές, αλλά συνάδελφοί τους, δηλαδή πολιτικοί. Έτσι, για τους υπουργούς Βορίδη και Αυγενάκη αποφάσισε ήδη η κυβερνητική πλειοψηφία. Τους απάλλαξε προκαταβολικά, χωρίς ούτε κάν στοιχειώδη έρευνα ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών τους. Αυτό λέει το διαβόητο άρθρο 86. του Συντάγματος. Όμως, εν προκειμένω δεν φταίει (μόνο) το άρθρο. Αλλά οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι κατ’ εντολήν του κ. Μητσοτάκη προστάτευσαν τους δύο πρώην υπουργούς. Φυσικά, ούτε και οι ίδιοι είχαν το σθένος να κάνουν έστω αυτό που έκαναν, στην υπόθεση των Τεμπών, οι συνάδελφοί τους Καραμανλής και Τριαντόπουλος. Αυτοί θα ερευνηθούν τουλάχιστον για ένα πλημμέλημα.

Εδώ έχουμε την κωμωδία που εξελίσσεται στην Εξεταστική Επιτροπή. Με μάρτυρες να παριστάνουν ότι δεν ξέρουν «ποιος είναι ο Μάκης». Με άλλους να μην προσέρχονται καν. Και με άλλους να έχουν σπάσει το ρεκόρ κερδών σε τυχερά παιχνίδια(γνωστή μέθοδος ξεπλύματος…), λες και η μπίλια πήγαινε και καθόταν στη ρουλέτα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Εν κατακλείδι: στις Βρυξέλλες οι εισαγγελείς ψάχνουν και, αν χρειαστεί, συλλαμβάνουν . Εδώ κάνουμε Εξεταστικές, οι οποίες βγάζουν δύο, τρία, τέσσερα πορίσματα και στο τέλος «μηδέν εις το πηλίκον». Διότι εδώ «έχουμε πλειοψηφία που έκρινε αθώους τους Βορίδη και Αυγενάκη, δεν θα μας πει η ευρωπαία εισαγγελέας τι θα κάνουμε», όπως το είπε, ειλικρινά και κυνικά, ο Άδωνις.

Τι να μας πουν, λοιπόν, οι εισαγγελείς του Βελγίου που συλλαμβάνουν την Μογκερίνι; Η δική μας διαφθορά υπάγεται στην πλειοψηφία…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα