The Green Post-it: Πώς ένα πράσινο χαρτάκι έγινε φωνή της γενιάς μας

Διαβάζεται σε 7'
The Green Post-it: Πώς ένα πράσινο χαρτάκι έγινε φωνή της γενιάς μας
Η Σταυρούλα Κουλίτση, δημιουργός του The Green Post It The Green Post It

Η δημιουργός του The Green Post-it, Σταυρούλα Κουλίτση, θα βρίσκεται στη διήμερη έκθεση βιβλίου του Eteron «Pick a Book» κι εμείς μιλήσαμε μαζί της λίγο πριν κολλήσει τις σκέψεις της ανάμεσα σε βιβλία.

«Πώς θα ήταν τα βιβλία αν ήταν άνθρωποι;», εσείς το έχετε σκεφτεί;

Αυτή το ερώτημα μόνο το The Green Post-it θα μπορούσε να το θέσει και παράλληλα να δώσει την πιο ευφάνταστη απάντηση:

«Τα μισόδιαβασμένα βιβλία θα ήταν αυτοί οι φίλοι μας που κάποτε κάναμε παρέα αλλά τώρα δεν μιλάμε πολύ χωρίς να έχει γίνει κάτι //

τα αδιάβαστα θα ήταν αυτοί οι φίλοι φίλων που συμπαθούμε πολύ και θα θέλαμε κάποια στιγμή να γνωρίσουμε καλύτερα //

τα βιβλία που δεν έχουμε ακόμα στη βιβλιοθήκη μας θα ήταν αυτοί που δεν έχουμε ιδέα ότι υπάρχουν, αλλά ίσως κάποτε τους αγαπήσουμε και ίσως μας αλλάξουν την οπτική για τον κόσμο»

«Εχω μια περίεργη σχέση με τα βιβλία» θα πει στην κουβέντα μας η Σταυρούλα Κουλίτση, η δημιουργός του viral λογαριασμού με τα πράσινα χαρτάκια. Την γνωρίσαμε με αφορμή την παρουσία της στη διήμερη έκθεση βιβλίου «Pick A Book» του Eteron και μάθαμε για το πως ξεκίνησε το επιτυχημένο project της!

-Πώς προέκυψε το The Green Post It;
Τυχαία.

Μεγαλώνοντας, πάντα στο σπίτι υπήρχαν χρωματιστά μικρά χαρτάκια όπου γράφαμε διάφορα. Eγώ που είμαι και fan των λιστών τα χρησιμοποιούσα πολύ! Στο φοιτητικό μου σπίτι θυμάμαι είχα έναν τοίχο γεμάτο με χαρτάκια που είχα γράψει διάφορες σκέψεις, φράσεις κλπ. Κάποια από αυτά έγιναν και post τελικά! Το «Πώς ξέρει το ντεπόν πού πονάς; Έχει το ντεπόν IQ;» έχει γραφτεί από το 2010! Πάντα στα τετράδιά μου υπήρχαν σημειώσεις με σκέψεις και φράσεις.

Η Σταυρούλα Κουλίτση, δημιουργός του The Green Post It The Green Post It

Οπότε από πάντα υπήρχε μέσα μου με κάποιον τρόπο το κόνσεπτ.

Μια μέρα το 2021, είχε φέρει τυχαία στο σπίτι μου η μαμά μου μερικά πράσινα χαρτάκια post-it. Εκείνη την περίοδο είχαμε τις φωτιές στην Βαρυμπόμπη και έκανα πολλές σκέψεις. Οπότε έγραψα κάτι πάνω στο πράσινο χαρτάκι και το ανέβασα σε στόρυ, στον προσωπικό μου λογαριασμό. Μου άρεσε το κόνσεπτ και το έκανα και την επόμενη μέρα και την παραεπόμενη.

Κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να το κάνω σε ένα ξεχωριστό λογαριασμό και έτσι γεννήθηκε το @thegreenpost_it – το όνομα προέκυψε επειδή ήταν πράσινο το χαρτάκι, δεν υπήρξε παραπάνω σκέψη πίσω από αυτό.

-Είχες ξανασχοληθεί στο παρελθόν με κάτι αντίστοιχο στα social media;
Όχι, είχα απλώς έναν προσωπικό λογαριασμό και ανέβαζα όπως και όλοι οι άλλοι stories και posts.

Γενικά έχω σπουδάσει μαθηματικός και είμαι data analyst σε μια στοιχηματική εταιρία.

-Και το online κατάστημα πως προέκυψε;
Από τέλη Οκτώβρη έχουμε πλέον και online κατάστημα! Πάντα προσπαθώ να βγάζω το project έξω από το digital κόσμο. Θέλω να το φέρνω στην πραγματικότητα. Αυτός είναι ο λόγος που κάνω κάθε χρόνο events για τα γενέθλια του λογαριασμού!

Και το κατάστημα είναι ένας τέτοιος τρόπος για εμένα, δηλαδή αυτά τα κείμενα που μιλάνε για αυτά που μας συμβαίνουν, κάπως έρχονται και μαζί μας εκεί που μας συμβαίνουν τα πράγματα.

-Τι μπορούμε να βρούμε στο κατάστημα και τι είναι το αγαπημένο σου αντικείμενο;
Μπλούζες, κάλτσες, tote bags, ποστερ, κούπες και άλλα καθημερινά αντικείμενα που πάνω τους έχουν φράσεις από το The Green Post-it.

Προσωπικά, αγαπώ πολύ τα t shirt γενικά, οπότε το quote που έχουμε για την πατριαρχία «Give me a sec to make coffee and then we will smash patriarchy»είναι από τα αγαπημένα μου αντιμένα στο site.

Κάτι που θέλω να κάνω, είναι μέσα από το The Green Post-it να μιλάω για πράγματα που με απασχολούν. Για πράγματα που θεωρώ ότι είναι σημαντικά για τον κόσμο εκεί έξω και νιώθω ότι έχω να πω κάτι. Οπότε το να μπει σε ένα T-shirt, ένα quote που το αγαπώ πάρα πολύ και μιλάει για κάτι που με αφορά τόσο πολύ, ε ναι, ίσως θα το ξεχώριζα.

-Είναι εμφανές και μέσα από τον λογαριασμό ότι δεν φοβάσαι να αγγίξεις και ζητήματα της επικαιρότητας ή πολιτικά θέματα. Πώς έχει πάει αυτό;
Καλύτερα από ότι πηγαίνει συνήθως. To The Green Post-it ήταν μια δική μου ανάγκη. Προέκυψε από την ανάγκη μου να μοιραστώ τις σκέψεις μου χωρίς φίλτρα. Αν τα φίλτραρα θα ήταν σε σύγκρουση με τον λόγο για τον οποίο το κάνω ούτως ή άλλως. Γενικώς βλέπω ότι στο τέλος της ημέρας είναι μια πολύ προστατευμένη κοινότητα.

Το βλέπω γιατι λέγοντας κατά καιρούς πράγματα, που αγγίζουν αμφιλεγόμενα θέματα, κάποιοι που δεν συμφωνούν φεύγουν. Αυτό έχει ένα θετικό αντίκτυπο για μένα. Είναι όντως μια προστατευμένη κοινότητα και γίνονται πολύ ουσιαστικές συζητήσεις. Έχω κάνει πολύ γόνιμες συζητήσεις με ανθρώπους που διαφωνώ.

Αλλά από την άλλη βέβαια σκέφτομαι, ότι φεύγει κόσμος που θα ήθελα να διαβάσει κάτι διαφορετικό.

– Πόσο σκέφτεσαι τα όσα ανεβάζεις; Σου βγαίνει τόσο αβίαστα όσο φαίνεται;
Υπάρχουν χαρτάκια που έχω δυσκολευτεί πολύ να τα γράψω. Αλλά πολλά από αυτά βγαίνουν κάπως από μόνα τους. Συνήθως γράφω κάτι το οποίο έχω ήδη επεξεργαστεί από μόνη μου, δεν θα επεξεργαστώ κάτι επί τούτου για να κάνω απλώς μια δημοσίευση.

Γράφω για όσα με απασχολούν, μιλάω για τις ανθρώπινες σχέσεις, για την επικαιρότητα και όλα όσα μας συμβαίνουν. Γενικά σαν άνθρωπος αναλύω αρκετά τα πράγματα γύρω μου, οπότε είναι μια φυσική διαδικασία για μένα το να το κάνω break down κάτι που συμβαίνει και το βλέπω.

Πολλές φορές λοιπόν αυτή η σκέψη, που είναι δική μου εσωτερική διεργασία, συχνά καταλήγει στο να γίνει μια φράση η οποία μπορεί να γραφτεί πάνω σε ένα πράσινο post-it.

Τα πρώτα χρόνια ανέβαζα σχεδόν κάθε μέρα ένα post. Τωρα όμως βλέπω ότι αν δεν με καλύπτει εντελώς κάτι, δεν θα το ανεβάσω, θα το αφήσω στις σημειώσεις μου και αργότερα μπορεί να επανέλθω.

Ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η πολύ μικρή φόρμα και το συμπυκνωμένο νόημα, οι λέξεις κάπως αποκτούν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα. Δηλαδή δεν είναι ένα κείμενο 500 λέξεων που μπορείς να αναπτύξεις τη σκέψη σου. Είναι 5 – 10 λέξεις. Οπότε, αν η μία από τις πέντε δεν με καλύπτει, δεν κουβαλάει όλο το νόημα που πρέπει να κουβαλήσει, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρξει φράση.

– Τι περιμένουμε από εσένα στο Pick a Book;
Έχω χαρεί πάρα πολύ για αυτή την συνεργασία με το Eteron! Στο Pick a Book, θα είμαστε και τις δύο μέρες της έκθεσης, μαζί με όσα έχουμε στο e-shop του The Green Post-it!

Εγώ έχω μια περίεργη σχέση με τα βιβλία, αλλά με απασχολούν πολύ! Δηλαδή, μου αρέσει να τα παίρνω, μου αρέσει να τα ξεκινάω. Κάποιες φορές, τα τελειώνω και όλας. Για όσους παρακολουθούν τον λογαριασμό θα ξέρουν ότι έχω σίγουρα 5-6 post που είναι για βιβλία.

Μάλιστα, με αφορμή την έκθεση του Eteron, συνειδητοποίησα ότι έχω βιβλία στη βιβλιοθήκη μου πολύ προσεκτικά επιλεγμένα, που μπορει να μην τα διαβάσω ποτέ κανονικά αλλά όταν χρειάζομαι κάποια εμπνευσή για κάποιο σχετικό θέμα μπορεί να τα ανοιξω και να βρώ μέσα μια φράση ή μια ιδέα που θα την κουβαλάω για πολύ καιρό μετά.

Επειδή μου αρέσουν και οι αναλογίες, προσπάθησα για την ανακοίνωση της εκδήλωσης να κάνω μια αναλογια μεταξύ βιβλίων και ανθρώπων. Έτσι θα μας βρείτε και εμάς στο Eteron ανάμεσα στα βιβλία και με τους ανθρώπους που κάπως μοιάζουν και αυτοί με τα βιβλία!

 

Info:

Η έκθεση βιβλίου “Pick A Book” του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιανουαρίου 2026, στον χώρο του Eteron (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα