Οι 200 της Καισαριανής: Το συγκλονιστικό ντοκουμέντο της εκτέλεσης
Διαβάζεται σε 5'
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσίασε τη συλλογή Χόιερ, που περιλαμβάνει 262 φωτογραφίες και σημαντικά ντοκουμέντα για τους 200 εκτελεσθέντες της Καισαριανής.
- 05 Μαρτίου 2026 16:28
Παρουσιάστηκε το σύνολο της συλλογής του Χόιερ, όπου περιλαμβάνει τις ιστορικές φωτογραφίες από του 200 εκτελεσθέντες της Καισαριανής, καθώς και σημαντικά ντοκουμέντα που περιήλθαν στην κατοχή του ελληνικού κράτους.
Σε ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού από την Λίνα Μενδώνη, πλαισιωμένη από τη Σταυρούλα Φωτοπούλου (Διευθύντρια Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς), τη Μαρία Μερτζάνη (Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συντήρησης), τον φωτογράφο Σωκράτη Μαυρομάτη και τον ιστορικό ερευνητή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βαλεντίν Σνάιντερ.
Τα μοναδικά αυτά ιστορικά τεκμήρια εντοπίστηκαν αρχικά να πωλούνται σε δημοπρασία στο eBay από Βέλγο συλλέκτη.
Η ελληνική κυβέρνηση ενημερώθηκε άμεσα και κατόρθωσε με τη συνδρομή της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο να ολοκληρώσει τις διαδικασίες απόκτησης μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.
Συνολικά, το ελληνικό κράτος παρέλαβε 262 φωτογραφίες, 16 έγγραφα και 4 παλαιά χαρτονομίσματα. Η συλλογή αυτή αποτελεί ένα ανεκτίμητο ιστορικό ντοκουμέντο που ρίχνει φως στις τελευταίες στιγμές των ηρώων της Καισαριανής και ενισχύει την εθνική ιστορική μνήμη.
Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες