Τραμπ στο Axios: Εγώ θα διαλέξω τον επόμενο ηγέτη του Ιράν
Διαβάζεται σε 4'
Να έχει λόγο στην επιλογή του επόμενου ηγέτη του Ιράν, όπως έγινε και με την Βενεζουέλα, ζητά ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι δηλώσεις του στο Axios.
- 05 Μαρτίου 2026 19:20
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θεωρεί απαραίτητη την προσωπική του εμπλοκή στην επιλογή του επόμενου ανώτατου ηγέτη του Ιράν, σε μια παρέμβαση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις και εγείρει ερωτήματα για τον ρόλο της Ουάσιγκτον στο πολιτικό μέλλον της χώρας.
Σε συνέντευξή του στο Axios την Πέμπτη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι πρέπει να έχει λόγο στη διαδικασία διαδοχής της ηγεσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως —είπε— συνέβη και στη Βενεζουέλα. Η δήλωση έγινε σε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας περίπου οκτώ λεπτών, τη δεύτερη που είχε με το συγκεκριμένο μέσο για να εξηγήσει τις στρατηγικές επιλογές του γύρω από τον πόλεμο με το Ιράν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι ο επικρατέστερος διάδοχος είναι ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, γιος του δολοφονημένου ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο το θεωρεί «απαράδεκτο».
«Χάνουν τον χρόνο τους. Ο γιος του Χαμενεΐ είναι αδύναμη επιλογή. Πρέπει να συμμετέχω στον διορισμό, όπως έγινε με τη Ντέλσι Ροντρίγκες στη Βενεζουέλα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τις τελευταίες ημέρες, το ιρανικό καθεστώς έχει καθυστερήσει την επίσημη ανακοίνωση του νέου ανώτατου ηγέτη. Ωστόσο δηλώσεις Ιρανών πολιτικών αφήνουν να εννοηθεί ότι η ανακοίνωση μπορεί να γίνει άμεσα.
Ο Τραμπ τόνισε επίσης ότι δεν θα αποδεχθεί έναν νέο ηγέτη που θα συνεχίσει την πολιτική του Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε νέα σύγκρουση μέσα στα επόμενα χρόνια. «Ο γιος του Χαμενεΐ είναι απαράδεκτος για μένα. Θέλουμε κάποιον που θα φέρει αρμονία και ειρήνη στο Ιράν», δήλωσε.
Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν μια εξαιρετικά ασυνήθιστη και τολμηρή διατύπωση αμερικανικής επιρροής στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις του Ιράν, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στην περιοχή.
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιμένουν ότι στόχος της επιχείρησης δεν είναι η «αλλαγή καθεστώτος», αλλά η αποδυνάμωση των πυραυλικών δυνατοτήτων, του πυρηνικού προγράμματος και του ναυτικού του Ιράν.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο για το ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Αλί Χαμενεΐ, ο Τραμπ απάντησε με χαρακτηριστική ωμότητα: «Οι περισσότεροι από αυτούς που είχαμε στο μυαλό μας είναι νεκροί».
Ο γιος του Χαμενεΐ ο επικρατέστερος για την διαδοχή στη ηγεσία του Ιράν
Στο μεταξύ, ο 56χρονος Μοτζτάμπα Χαμενεΐ θεωρείται από πολλούς ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή, αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση. Σκληροπυρηνικός κληρικός με στενούς δεσμούς με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, δεν έχει ποτέ αναλάβει δημόσιο αξίωμα, ωστόσο θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρός στο παρασκήνιο της ιρανικής πολιτικής σκηνής.
Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις περιπλέκονται ακόμη περισσότερο μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό σε κτήριο στην πόλη Κομ, όπου συνεδρίαζε το θρησκευτικό σώμα που είναι υπεύθυνο για την επιλογή του νέου ανώτατου ηγέτη, με στόχο —σύμφωνα με πληροφορίες— να διαταραχθεί η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων.
Ο Τραμπ, τέλος, συνέκρινε την κατάσταση με τη Βενεζουέλα, όπου, όπως ισχυρίστηκε, η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες ανέλαβε την εξουσία μετά τη σύλληψη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από αμερικανικές δυνάμεις τον Ιανουάριο. Σε πρόσφατη ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη Βενεζουέλα «νέο φίλο και εταίρο» των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη λάβει περισσότερα από 80 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μετά την επιχείρηση εναντίον του Μαδούρο.
Ακόμη, ο Τραμπ επαίνεσε δημόσια τη Ροντρίγκες, δηλώνοντας ότι «το πετρέλαιο αρχίζει να ρέει», μετά την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών των ΗΠΑ Νταγκ Μπέργκαμ στο Καράκας και την ανακοίνωση σχεδίων για μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σχετικά με τα μεταλλεία της χώρας.