Reuters: Πηγές διαψεύδουν τον Τραμπ – “Έχει καταστραφεί απλά το 1/3 του πυραυλικού οπλοστασίου του Ιράν”
Διαβάζεται σε 7'
Οι ΗΠΑ μπορούν να επιβεβαιώσουν μόνο ότι έχει καταστραφεί περίπου το ένα τρίτο του πυραυλικού οπλοστασίου του Ιράν, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών
- 27 Μαρτίου 2026 18:27
Ο πόλεμος του Ισραήλ και των ΗΠΑ στο Ιράν πλησιάζει τον ένα μήνα, μέσα στον οποίο δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για την επίτευξη των στόχων από πλευράς επιτιθέμενων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται πέντε άτομα που έχουν γνώση των εκτιμήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι ΗΠΑ μπορούν να πουν με βεβαιότητα μόνο ότι έχουν καταστρέψει περίπου το ένα τρίτο του εκτεταμένου πυραυλικού οπλοστασίου του Ιράν.
Η κατάσταση που επικρατεί σε ένα άλλο τρίτο είναι λιγότερο σαφής, αλλά οι βομβαρδισμοί πιθανότατα προκάλεσαν ζημιές, κατέστρεψαν ή έθαψαν αυτούς τους πυραύλους σε υπόγειες σήραγγες και καταφύγια, ανέφεραν τέσσερις από τις πηγές. Οι πηγές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαίσθητης φύσης των πληροφοριών.
Μία από τις πηγές δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις των πληροφοριών ήταν παρόμοιες και για τις δυνατότητες των drones του Ιράν, αναφέροντας ότι υπάρχει ένας βαθμός βεβαιότητας πως περίπου το ένα τρίτο έχει καταστραφεί.
Η εκτίμηση, η οποία δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, δείχνει ότι ενώ οι περισσότεροι πύραυλοι του Ιράν είτε έχουν καταστραφεί είτε είναι απρόσιτοι, η Τεχεράνη εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικό πυραυλικό απόθεμα και ενδέχεται να μπορέσει να ανακτήσει ορισμένους θαμμένους ή κατεστραμμένους πυραύλους όταν σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη ότι στο Ιράν είχπυν απομείνει «πολύ λίγοι πύραυλοι». Επίσης φάνηκε να αναγνωρίζει την απειλή από τους εναπομείναντες ιρανικούς πυραύλους και drones για μελλοντικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ με στόχο τη διασφάλιση των οικονομικά ζωτικής σημασίας Στενών του Ορμούζ.
Το Reuters ανέφερε πρώτο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμάκωση στον πόλεμο αναπτύσσοντας αμερικανικά στρατεύματα στις ιρανικές ακτές κατά μήκος των Στενών.
«Το πρόβλημα με τα Στενά είναι το εξής: ας πούμε ότι κάνουμε εξαιρετική δουλειά. Λέμε ότι καταστρέψαμε το 99% (των πυραύλων τους). Το 1% είναι απαράδεκτο, γιατί το 1% είναι ένας πύραυλος που χτυπά το κύτος ενός πλοίου που κοστίζει ένα δισεκατομμύριο δολάρια», δήλωσε ο Τραμπ σε τηλεοπτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη.
Ερωτηθείς για σχόλιο, αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι ιρανικές επιθέσεις με πυραύλους και drones έχουν μειωθεί κατά περίπου 90% από την έναρξη του πολέμου. Η Κεντρική Διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ «έχει επίσης προκαλέσει ζημιές ή καταστρέψει πάνω από το 66% των ιρανικών εγκαταστάσεων παραγωγής πυραύλων, drones και ναυτικών μέσων, καθώς και ναυπηγείων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής Σεθ Μούλτον, βετεράνος του Σώματος Πεζοναυτών που υπηρέτησε τέσσερις θητείες στο Ιράκ, αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα του Reuters, αλλά αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Τραμπ σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου στο οπλοστάσιο του Ιράν.
«Αν το Ιράν είναι έξυπνο, έχει διατηρήσει μέρος των δυνατοτήτων του — δεν χρησιμοποιεί όλα όσα διαθέτει. Και περιμένει την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Moulton.
Οι πύραυλοι του Ιράν κεντρικός στόχος για τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει ότι στοχεύει να αποδυναμώσει τον ιρανικό στρατό βυθίζοντας το ναυτικό του, καταστρέφοντας τις δυνατότητές του σε πυραύλους και drones και διασφαλίζοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο.
Η Κεντρική Διοίκηση έχει δηλώσει ότι η επιχείρησή της, γνωστή επίσημα ως «Επική Οργή», εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ή ακόμη και ταχύτερα από τα σχέδια που είχαν καταρτιστεί πριν από την έναρξη των αμερικανικών και ισραηλινών επιθέσεων κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Οι αμερικανικές επιδρομές έχουν πλήξει περισσότερους από 10.000 ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους μέχρι την Τετάρτη και, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση, έχουν βυθίσει το 92% των μεγάλων πλοίων του ιρανικού ναυτικού. Ο αμερικανικός στρατός έχει δημοσιεύσει εικόνες που δείχνουν επιθέσεις σε εργοστάσια που παράγουν τον οπλισμό του Ιράν και έχει τονίσει ότι δεν στοχεύει μόνο τα αποθέματα πυραύλων και drones, αλλά και τη βιομηχανία που τα κατασκευάζει.
Ωστόσο, η Κεντρική Διοίκηση έχει αρνηθεί να δηλώσει με ακρίβεια τι μέρος της δυνατότητας πυραύλων ή drones του Ιράν έχει καταστραφεί.
Μία πηγή ανέφερε ότι μέρος του προβλήματος είναι ο προσδιορισμός του πόσοι ιρανικοί πύραυλοι ήταν αποθηκευμένοι σε υπόγεια καταφύγια πριν από την έναρξη του πολέμου. Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει την εκτίμησή τους για το μέγεθος του προπολεμικού πυραυλικού αποθέματος του Ιράν.
Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι το Ιράν διέθετε 2.500 βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φτάσουν το Ισραήλ πριν από τον πόλεμο. Πάνω από 335 εκτοξευτές πυραύλων έχουν «εξουδετερωθεί», που αντιστοιχεί στο 70% της ικανότητας εκτόξευσης του Ιράν, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποκαλύψει δημοσίως πόσους πραγματικούς πυραύλους πιστεύουν ότι διαθέτει ακόμη το Ιράν. Κατ’ ιδίαν αναγνωρίζουν ότι η εξάλειψη του τελευταίου 30% της ικανότητας του Ιράν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα είναι σχετικά πιο δύσκολο να επιτευχθεί.
Το Ιράν δεν φαίνεται να έχει ξεμείνει από όπλα
Παρά τον έντονο ρυθμό των αμερικανικών επιδρομών, το Ιράν έχει αποδείξει ότι δεν έχει ξεμείνει από όπλα.
Μόνο την Πέμπτη, εκτόξευσε 15 βαλλιστικούς πυραύλους προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μαζί με 11 drones, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ.
Έχει επίσης επιδείξει νέες δυνατότητες. Την περασμένη εβδομάδα, οι ιρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν για πρώτη φορά πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, στοχεύοντας τη στρατιωτική βάση ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου στο Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό.
Η Νικόλ Γκραζέφσκι, ειδικός στις πυραυλικές δυνάμεις του Ιράν και στους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης στο πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να έχει υπερεκτιμήσει το πόσο οι αμερικανικές επιδρομές έχουν αποδυναμώσει τις ιρανικές δυνατότητες.
Επεσήμανε ότι το Ιράν εξακολουθεί να είναι σε θέση να πραγματοποιεί επιθέσεις από τη στρατιωτική εγκατάσταση Bid Kaneh, η οποία έχει δεχθεί σφοδρούς βομβαρδισμούς.
«Το γεγονός ότι έχουν καταφέρει να το διατηρήσουν αυτό, νομίζω ότι δείχνει πως οι ΗΠΑ υπερεκτιμούσαν την επιτυχία της επιχείρησής τους», δήλωσε η Γκραζέφσκι, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως το Ιράν εξακολουθεί να διατηρεί περίπου το 30% των πυραυλικών του δυνατοτήτων.
Η Γκραζέφσκι δήλωσε ότι το Ιράν διέθετε περισσότερες από δώδεκα μεγάλες υπόγειες εγκαταστάσεις όπου μπορούσε να διατηρεί εκτοξευτές και πυραύλους, προσθέτοντας: «Το μεγάλο ερώτημα είναι: έχουν καταρρεύσει αυτές οι εγκαταστάσεις;»
Οι σύραγγες του Ιράν
Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να αξιολογήσουν με ακρίβεια τις πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν, εν μέρει επειδή δεν ήταν σαφές πόσοι βρίσκονταν υπόγεια και ήταν προσβάσιμοι με κάποιο τρόπο. «Δεν ξέρω αν θα έχουμε ποτέ έναν ακριβή αριθμό», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ αναγνώρισε την πρόκληση που θέτει το υπόγειο δίκτυο του Ιράν σε δηλώσεις του στις 19 Μαρτίου, λέγοντας: «Το Ιράν είναι μια τεράστια χώρα. Και όπως η Χαμάς και οι σήραγγές της (στη Γάζα), έχουν διοχετεύσει κάθε βοήθεια, κάθε οικονομική ανάπτυξη, ανθρωπιστική βοήθεια, σε σήραγγες και πυραύλους».
«Αλλά τους εντοπίζουμε μεθοδικά, αμείλικτα και με συντριπτική ισχύ, όπως καμία άλλη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να κάνει, και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους», δήλωσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το ποσοστό των πυραύλων ή των drones που έχουν καταστραφεί.