Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα φέρει το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 4'
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα φέρει το Άγιο Φως στην Ελλάδα
INTIME NEWS

Το ΥΠΕΞ προχωρά σε “όλες τις αναγκαίες ενέργειες” για να έρθει το Άγιο Φως στην Ελλάδα, παρά τον πόλεμο Ισραήλ-ΗΠΑ κατά Ιράν, διαβεβαίωσε ο Π.Μαρινάκης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως είναι “ιερό και σημαντικό για τους πιστούς”.

Υπό το φόβο νέων διαρροών θρησκευόμενων ψηφοφόρων προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα έρθει το Άγιο Φως αεροπορικά από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα και εφέτος, παρά τον πόλεμο Ισραήλ- ΗΠΑ κατά του Ιράν.

Αλλά και παρόλο που, όπως επισήμανε πρόσφατα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος (Status FM): “Δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα για να κάνουν Ανάσταση οι πιστοί.” Όπως υπενθύμισε άλλωστε ο κ.Θεόφιλος, μόλις από το 1987 και μετά έρχεται Άγιο Φως αεροπορικά από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα.

Προφανώς όλους τους προηγούμενους αιώνες οι απανταχού ορθόδοξοι χριστιανοί γιόρταζαν κανονικά την Ανάσταση, λαμβάνοντας Άγιο Φως από την ακοίμητη καντήλα που υπάρχει στην Αγία Τράπεζα σε κάθε ναό, σε μία τελετή με συμβολικό χαρακτήρα. Αλλά επίσης προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει να μπει στη διαδικασία να πρέπει να εξηγήσει θεολογικά ζητήματα το θρησκευόμενο δεξιό ακροατήριο, ούτε να βρεθεί στη θέση να δεχθεί κριτική εκ δεξιών.

Εξάλλου η τελετή της αφής του Αγίου Φωτός θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισραηλινή αστυνομία μετά από συνάντηση με τον Λατινο Καθολικό Καρδινάλιο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, στον απόηχο των αντιδράσεων για την απαγόρευση εισόδου του στον Πανάγιο Τάφο την Κυριακή 29 Μαρτίου. Απαγόρευση η οποία προφανώς ήταν “τιμωρία” για τις πρόσφατες επικριτικές δηλώσεις του Πάπα Λέοντα για όσους εμπλέκονται στον πόλεμο, αλλά έφερε σε δύσκολη θέση το καθεστώς Νετανιάχου, καθώς αντέδρασαν Ιταλία και Γαλλία.

Εφόσον η τελετή αφής του Αγίου Φωτός πραγματοποιηθεί κανονικά για το καθολικό Πάσχα, αναμένεται το ίδιο να γίνει και το ορθόδοξο Πάσχα. Και στο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν την αεροπορική μεταφορά του Αγίου Φωτός στη χώρα μας.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παρέπεμψε στην τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, ότι πραγματοποιούνται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να φτάσει το Άγιο Φως με ασφάλεια στην Ελλάδα. Δεν θέλησε να διευκρινίσει με ποιον ακριβώς τρόπο θα μεταφερθεί το Άγιο Φως, ούτε εάν έχει λάβει το ΥΠΕΞ κάποια διαβεβαίωση από την κυβέρνηση Νετανιάχου και πως διασφαλίζεται ότι τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα δεν θα σημειωθεί βαλλιστική επίθεση από το Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι την πτήση ναυλώνει το υπουργείο Εξωτερικών από τη δεκαετία του 2000 (επί κυβέρνησης Σημίτη, στον απόηχο της σύγκρουσης με την Εκκλησία για τις ταυτότητες). Εφέτος όμως εξετάζεται το ενδεχόμενο η μεταφορά του Αγίου Φωτός να γίνει είτε με κυβερνητικό αεροσκάφος με ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Ακόμη και να μεταφερθεί οδικώς στην Ιορδανία ή την Αίγυπτο και από εκεί να έλθει με ειδική πτήση στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πραγματοποιηθεί και εφέτος η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, καθώς όπως είπε ο κ.Μαρινάκης: “Είναι κάτι ιερό και σημαντικό για τους πιστούς, το αντιλαμβάνεται το ΥΠΕΞ και για αυτό κάνει κάθε ενέργεια για να φτάσει με ασφάλεια το Άγιο Φως στην Ελλάδα”.

Τα μηνύματα του ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για το Πάσχα

Υπενθυμίζεται ότι εν τω μεταξύ το ΥΠΕΞ σε ανάρτηση του στο Χ εξέφρασε την ανησυχία της χώρας μας για το γεγονός ότι ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων εμποδίστηκε χθες να εισέλθει στον Ναό του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ για να τελέσει την Καθολική Κυριακή των Βαΐων.

«Παρά τις τρέχουσες συνθήκες, το status quo του Παναγίου Τάφου πρέπει να τηρείται πλήρως από όλους και με καλή πίστη. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει των επικείμενων εορτασμών του Πάσχα», τόνισε το ΥΠΕΞ και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα εκφράζει την αλληλεγγύη και την αμέριστη υποστήριξή της προς τις χριστιανικές Εκκλησίες της Ιερουσαλήμ και επαναλαμβάνει τη σημασία του σεβασμού του status quo του Παναγίου Τάφου υπό όλες τις συνθήκες».

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε επικοινωνήσει το Σάββατο τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογο του Αμπάς Αραγτσί. Στην σχετική λιτή επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρχε πάντως καμία αναφορά στο θέμα του Αγίου Φωτός.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα