Σε δύσκολη θέση ο Νετανιάχου – Το μεγάλο δίλημμα που αντιμετωπίζει στον Λίβανο

Διαβάζεται σε 8'
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Μπενιαμίν Νετανιάχου Marc Israel Sellem/Pool Photo / AP

Ο Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με επικρίσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ, μετά την παρέμβαση Τραμπ για τον Λίβανο, ενώ έχει να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο δίλημμα.

Αντιμέτωπος με έντονες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας να αναλάβει δράση κατά της Χεζμπολάχ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τη Δευτέρα (01/06) σχέδια για πλήγμα εναντίον της οργάνωσης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, έπειτα από παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η επιχείρηση ακυρώθηκε.

Το πρωί, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθεί ένα σενάριο «στο οποίο η Χεζμπολάχ επιτίθεται στις πόλεις και τους πολίτες μας, ενώ το τρομοκρατικό της αρχηγείο στη Βηρυτό, στη συνοικία Νταχίγια, παραμένει εκτός στόχου». Το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποίηση εκκένωσης για τη Νταχίγια, προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ο Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με ολοένα αυξανόμενες πιέσεις να κλιμακώσει τη σύγκρουση στον Λίβανο, καθώς οι πύραυλοι της Χεζμπολάχ φτάνουν πλέον βαθύτερα στο ισραηλινό έδαφος, ενώ εκρηκτικά drones έχουν τραυματίσει και σκοτώσει Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αβιγκντόρ Λίμπερμαν δήλωσε τη Δευτέρα (01/06) ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να είχε βομβαρδίσει τη Νταχίγια «εδώ και πολύ καιρό», υποστηρίζοντας ότι «κάθε δεύτερο σπίτι εκεί συνδέεται με τη Χεζμπολάχ». Παράλληλα, και ο ισραηλινός στρατός φέρεται να πίεζε για επανέναρξη των επιθέσεων στη Βηρυτό.

Η παρέμβαση Τραμπ και το τηλεφώνημα με τον Νετανιάχου

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία με το Ιράν τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ είχαν σε μεγάλο βαθμό αποτρέψει το Ισραήλ από το να πλήξει τη Βηρυτό. Αντ’ αυτού, το Ισραήλ εξαπέλυσε διαδοχικά κύματα επιθέσεων εναντίον στόχων στον νότιο Λίβανο και, πιο πρόσφατα, στην κοιλάδα Μπεκάα. Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, το Ισραήλ χτύπησε τη Βηρυτό μόνο δύο φορές, στοχεύοντας ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ.

Καθώς περνούσαν οι ώρες τη Δευτέρα (01/06) χωρίς να σημειωθεί ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, ενισχύθηκαν οι εικασίες ότι η επιχείρηση δεν είχε την έγκριση του Λευκού Οίκου.

Το βράδυ, ο Τραμπ κατέστησε σαφείς τις οδηγίες του προς τον Νετανιάχου έπειτα από μια έντονη τηλεφωνική επικοινωνία.

Σύμφωνα με το Axios, οι δυο τους φέρεται να είχαν ένα έντονο φραστικό επεισόδιο. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το Ιράν είχε απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ λόγω των ισραηλινών ενεργειών στον Λίβανο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Νετανιάχου «τρελό» και τον κατηγόρησε για αχαριστία.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές, ο Τραμπ φέρεται να είπε: «Είσαι γ… τρελός. Θα ήσουν στη φυλακή αν δεν ήμουν εγώ. Σου σώζω το τομάρι. Όλος ο κόσμος σε μισεί πλέον. Όλος ο κόσμος μισεί το Ισραήλ εξαιτίας αυτού».

Σχετικό Άρθρο

Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες βράδυ με ανάρτηση στο Truth Social ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει «σε μεγάλη επιδρομή στη Βηρυτό» και ότι η Χεζμπολάχ από την πλευρά της θα «σταματήσει πλήρως τα πυρά».

«Δεν θα υπάρξει αποστολή στρατευμάτων στη Βηρυτό και όσα στρατεύματα βρίσκονταν καθ’ οδόν έχουν ήδη λάβει εντολή να επιστρέψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά – αν και δεν υπήρχε πάντως κάποια επίσημα ανακοινωμένη πρόθεση αποστολής ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων στη Βηρυτό.

Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο θα συνεχιστούν «όπως είχε προγραμματιστεί».

Συντρίμμια στον Λίβανο AP Photo Mohammed Zaatari

Συνεχίζονται οι μάχες Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Ωστόσο, οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, οι οποίες ξεκίνησαν στις 2 Μαρτίου, συνεχίζονται αδιάκοπα παρά την εκεχειρία που θεωρητικά ισχύει από τις 17 Απριλίου και η οποία είχε παραταθεί μία φορά έπειτα από προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, των πρώτων εδώ και δεκαετίες.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές χθες το βράδυ σκότωσαν τουλάχιστον έξι ανθρώπους στο νότιο τμήμα της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη διάρκεια της ημέρας σε 13, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Και σήμερα, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση με ρουκέτες σε ένα ισραηλινό άρμα μάχης στη Χαντάθα, στην περιοχή, λέγοντας ότι ενεργούσε ενάντια στην «προέλαση των ισραηλινών δυνάμεων».

Το δύσκολο δίλημμα του Νετανιάχου στον Λίβανο

Όπως αναφέρει το CNN σε ανάλυσή του, ο Τραμπ έφερε τον Νετανιάχου αντιμέτωπο με ένα δύσκολο πολιτικό δίλημμα σε μια κρίσιμη συγκυρία: μεγάλο μέρος της ισραηλινής κοινής γνώμης ζητά κλιμάκωση των επιχειρήσεων στον Λίβανο, ακριβώς τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να την επιτρέψει.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει επανειλημμένα εξυμνήσει τη σχέση του με τον Τραμπ, δύσκολα θα αψηφήσει δημόσια τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ πλησιάζουν οι εκλογές στο Ισραήλ, στις οποίες ο Νετανιάχου δεν έχει να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους μια ξεκάθαρη νίκη. Ούτε στον Λίβανο, ούτε στη Γάζα, ούτε στο Ιράν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να χάνει.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει επικρίσεις στο εσωτερικό

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει επικρίσεις στο εσωτερικό. Αντίπαλοι του Νετανιάχου στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν μέχρι τον Οκτώβριο, κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι συμφώνησε με τον Τραμπ θέματα εθνικής ασφαλείας.

“Ο τόπος είναι διαφορετικός, η ιστορία είναι η ίδια”, δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ, ένας δεξιός σκληροπυρηνικός σε θέματα ασφαλείας και πρώην πρωθυπουργός που επικρίνει επίσης τον Νετανιάχου σχετικά με την εξέγερση των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα.

“Μία κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο της ισραηλινής κυριαρχίας”, έγραψε ο Μπένετ στο X.

Ο Μπένετ και ο εταίρος του στον συνασπισμό στις επικείμενες εκλογές, ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ, έχουν ασκήσει πιέσεις για πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ.

“Ένα κανονικό προτεκτοράτο”, έγραψε ο Λαπίντ στο Χ, κατηγορώντας ουσιαστικά τον Νετανιάχου ότι επέτρεψε στις ΗΠΑ να υπαγορεύσουν στο Ισραήλ τη στρατιωτική πολιτική του σαν να ήταν το Ισραήλ ένα εξαρτημένο από την Αμερική κράτος.

O Μπενιαμίν Νετανιάχου Ronen Zvulun, Pool Photo via AP)

Χεζμπολάχ: “Δεν θα αποδεχτούμε μια μερική εκεχειρία”

Η Χεζμπολάχ δεν θα αποδεχθεί μια «μερική κατάπαυση του πυρός» με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της φιλοϊρανικής οργάνωσης, απειλώντας με αντίποινα στην περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στη Βηρυτό και τα περίχωρά της.

«Δεν θα αποδεχθούμε καμία μερική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», διαβεβαίωσε ο Μαχμούντ Κομάτι σε γραπτή ανακοίνωσή του. «Ο σιωνιστής εχθρός πρέπει να ξέρει ότι κάθε επίθεση στα προάστια (της Βηρυτού) μπορεί να προκαλέσει πιο ισχυρή απάντηση» εκ μέρους της Χεζμπολάχ, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ίσραελ Κατς είπε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ έδωσαν την έγκριση στις ισραηλινές δυνάμεις να πλήξουν τα νότια προάστια της Βηρυτού, που είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ, εάν η οργάνωση επιτεθεί στο ισραηλινό έδαφος.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Λιβάνου στην Ουάσινγκτον

Οι πρεσβευτές του Ισραήλ και του Λιβάνου στις ΗΠΑ συναντήθηκαν σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έναν ακόμη γύρο απευθείας διαπραγματεύσεων, καθώς το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συνέχισαν τις εχθροπραξίες στη διάρκεια της νύχτας παρά τη διαβεβαίωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως εξασφάλισε δεσμεύσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές πως θα τις σταματήσουν, πριν από νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Ο νέος κύκλος συνομιλιών, στις οποίες εναντιώνεται η Χεζμπολάχ, μεταξύ απεσταλμένων των δυο χωρών, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, είναι ο τέταρτος αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στις αρχές Μαρτίου. Αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα και αύριο Τετάρτη.

Σε αυτήν συμμετέχουν ο Ισραηλινός πρεσβευτής Γεχιέλ Λέιτερ και η Λιβανέζα πρεσβεύτρια Νάντα Χαμάντε Μοαουάντ, καθώς και ο Ντάνιελ Χόλερ, ανώτερος σύμβουλος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος δεν συμμετέχει σε αυτόν τον γύρο των διαπραγματεύσεων.

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν προέβη σε δηλώσεις, πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Ρούμπιο: Το Ισραήλ και ο Λίβανος θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία “ακόμη και αύριο” αν δεν υπήρχε η Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ και ο Λίβανος θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία «ακόμη και αύριο» αν δεν υπήρχε το εμπόδιο της Χεζμπολάχ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.

«Το Ισραήλ και ο Λίβανος θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία ακόμη και αύριο. Το Ισραήλ δεν έχει καμία εδαφική διεκδίκηση στον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ είναι το μοναδικό εμπόδιο», είπε ο Ρούμπιο, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, στην ακρόασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι «χωρίς το Ιράν, δεν θα υπήρχε Χεζμπολάχ», υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ, που έχουν αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, επιμένουν να διαχωριστούν οι ισραηλινολιβανέζικες διαπραγματεύσεις από εκείνες με το Ιράν, κάτι όμως που απορρίπτεται από την Τεχεράνη.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα