Τρεις σεισμοί ταρακούνησαν την Αττική – 5,2 Ρίχτερ ο ισχυρότερος στην Εύβοια
Διαβάζεται σε 5'
Σειρά σεισμικών δονήσεων με διαφορά λίγων λεπτών μεταξύ τους σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής με επίκεντρο την Εύβοια. Μικρές υλικές ζημιές. Αισθητοί οι σεισμοί στην Αττική.
- 07 Ιουνίου 2026 13:02
Ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν, το μεσημέρι της Κυριακής (7/6), στη Βόρεια Εύβοια.
Πιο συγκεκριμένα, δύο λεπτά πριν τις 13:00, έγινε σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο έξι χιλιόμετρα νότια του Προκοπίου Ευβοίας. Tο εστιακό βάθος εκτιμάται στα πέντε χιλιόμετρα.
Ακολούθησαν άλλες δύο σεισμικές δονήσεις, οι οποίες μάλιστα είχαν διάρκεια. Η ισχυρότερη έφτασε τα 5,2 Ρίχτερ, έχοντας επίσης επίκεντρο κοντά στο Προκόπι.
Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί σε πολλές περιοχές της Αττικής.
Στη συνέχεια, καταγράφηκαν και στην περιοχή του Μαντουδίου τρεις δονήσεις από 2,7 έως 3,3 Ρίχτερ.
Υλικές ζημιές
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές υλικές ζημιές, παρά μόνο για κάποιες κατολισθήσεις.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας ‘Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός ωστόσο υπάρχουν «εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο με κατολισθήσεις αλλά και ζημιές σε σπίτια στο Προκόπι και στη Δαφνούσα».
Την ίδια ώρα, καταγράφονται μικρές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και άλλα κτίρια, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο evima.gr ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Εύβοια Γιώργος Κελαϊδίτης.
Ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Αργύρης Λιάσκος, μετέφερε στην ΕΡΤ ότι στη Δαφνούσα έχουν καταγραφεί ζημιές σε κατοικίες, με μεγάλες ρωγμές.
Όπως ανέφερε, σοβαρές ζημιές έχουν καταγραφεί σε κατοικήσιμα σπίτια, με μεγάλες ρωγμές και σε μία περίπτωση ολόκληρος πέτρινος τοίχος έχει καταρρεύσει. Στο συγκεκριμένο σπίτι βρίσκονταν τρεις άνθρωποι, οι οποίοι πρόλαβαν να βγουν εγκαίρως.
Η Δαφνούλα, ημιορεινό χωριό στους πρόποδες του Καντηλιού, έχει περίπου 25 μόνιμους κατοίκους και μεγάλο αριθμό παλαιών πέτρινων κατοικιών. Από την πρώτη αυτοψία, ζημιές έχουν εντοπιστεί σε τουλάχιστον 3-4 κτίρια, με την εκτίμηση ότι ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι έλεγχοι.
Παράλληλα, ζημιές αναφέρονται και στο Προκόπι, με τον πρόεδρο της κοινότητας να μιλά για «πάρα πολλές ζημιές».
Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος και ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές ώστε να γίνει η καταγραφή των ζημιών.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν κινητοποιηθεί και πραγματοποιούν περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή ενώ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, προχώρησαν και στην απομάκρυνση πετρών σε δρόμο της περιοχής Δερβένι Ευβοίας.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για «απανωτούς σεισμούς». Είπε ότι η βόρεια Εύβοια είναι περιοχή με πολλά ενεργά ρήγματα. «Οι σεισμικές δονήσεις δεν προκαλούν ανησυχία», σύμφωνα με τον ίδιο.
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς είπε στην ΕΡΤ ότι στις 12:58 «είχαμε ασθενή σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ. Είναι ασθενής η δόνηση. Μετά από 4 λεπτά ήταν στα όρια της ισχυρής για 5,2 Ρίχτερ. Ο χώρος έχει δώσει τέτοιους σεισμούς. Βρίσκεται πίσω από το όρος Κονδύλι, είναι ρήγμα που ξέρουμε και δεν έχει μεγάλο δυναμικό. Δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός».
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε: «Στην περιοχή δεν έχει γίνει μεγάλος σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ, δίνει 5-5,5 Ρίχτερ».
«Δεν υπήρχε κάποια σεισμική ακολουθία να μας προειδοποιήσει» είπε και ζήτησε να ελεγχθούν οι παλαιές κυρίως οικίες στην περιοχή Προκόπι όπου εντοπίζεται το επίκεντρο των δύο σεισμών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, είπε στο ΟΡΕΝ: «Εχουμε από τις 12:58 την έναρξη μιας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του Προκοπίου, της Εύβοιας, είναι μια περιοχή που έχει υψηλή σεισμικότητα καθώς στο παρελθόν είχαμε ανάλογες δονήσεις. Το ιδιαίτερο είναι ότι είχαμε δύο μεγάλες και μετά αρκετές μικρότερες. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική, στη Σκιάθο, την Καρδίτσα και αλλού.
Είναι περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, οι σεισμοί σε αυτή την περιοχή έχουν το χαρακτηριστικό ότι εκδηλώνονται όλοι μαζί σε ένα διάστημα μερικών ωρών ή μερικών ημερών αλλά το θετικό είναι ότι τα μεγέθη διατηρούνται σε αυτό το επίπεδο. Οταν έχουμε στην περιοχή σεισμική δραστηριότητα είμαστε περίπου εκεί, δεν πάμε σε μεγάλους σεισμούς. Εχουμε μικρές ζημιές στην Εύβοια, πτώσεις αντικειμένων. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι κάτοικοι να μην προσεγγίζουν περιοχές μορφολογικά ιδιαίτερες, να μην μένουν σε σπίτια που είναι παλιά ή έχουν υποστεί ζημιές. Κατά τα άλλα δεν είναι θέμα να ανησυχούμε ότι γίνεται κάτι το ιδιαίτερο».