Ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα σε βάρος του 37χρονου Παλαιστίνιου

Διαβάζεται σε 4'
Ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα σε βάρος του 37χρονου Παλαιστίνιου
INTIME

Ποινική δίωξη για 4 κακουργήματα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του 37χρονου Παλαιστίνιου, ο οποίος -σύμφωνα με την αστυνομία- φέρεται να προετοίμαζε επίθεση κατά στόχου ισραηλινών συμφερόντων. Προθεσμία για την Πέμπτη (11/6) έλαβε ο κατηγορούμενος.

Ενώπιον του ανακριτή οδηγήθηκε ο 37χρονος Παλαιστίνιος, στον οποίο έχει αποδοθεί ρόλος τρομοκράτη που σχετίζεται με τη Χαμάς.

Σε βάρος του ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών άσκησε ποινική δίωξη κακουργηματικής φύσεως και συγκεκριμένα για:

  • Συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση
  • Λήψη εκπαίδευσης στην κατασκευή και χρήση εκρηκτικών για τη διενέργεια τρομοκρατικών πράξεων
  • Πραγματοποίηση ταξιδιού για παρακολούθηση εκπαίδευσης για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων
  • Αξιόποινη υποστήριξη για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την ερχόμενη Πέμπτη (11/6).

Ταυτοποιημένος ο εκπαιδευτής της Χαμάς στη Μαλαισία

Σημειώνεται πως, η ανάλυση στα κατασχεμένα κινητά, το λάπτοπ και τους ψηφιακούς δίσκους του 37χρονου ενδεχομένως να δώσει απαντήσεις που αναζητούν οι Αρχές για τις επαφές του, τις επικοινωνίες του και τις συνομιλίες του με ομοεθνείς του στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Άλλωστε, και ο ίδιος ταυτοποιήθηκε από την ανάλυση κινητού τηλεφώνου ενός εκ των συλληφθέντων της Κύπρου.

Το ποιος ακριβώς θα ήταν ο στόχος είναι μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας και αν πράγματι θα ήταν το κρουαζιερόπλοιο που πρόκειται να «δέσει» στην Κρήτη την Τρίτη, όπως και το αν υπάρχουν άλλα εμπλεκόμενα άτομα στην Ελλάδα ή άλλοι πυρήνες της Χαμάς στην Ευρώπη, γι’ αυτό και υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες συμμαχικών χωρών.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι είχε πάρει άσυλο του επέτρεπε και την ελεύθερη μετακίνηση σε άλλες χώρες.

Στελέχη της ΕΥΠ εκτιμούν πως μετά τη συντριβή που έχει υποστεί η οργάνωσή από τα συνεχή πλήγματα των Ισραηλινών, ήθελαν να κάνουν κάποιο ή κάποια ηχηρά χτυπήματα σε ευρωπαϊκό έδαφος που θα έστελναν μήνυμα ότι διατηρούν την ικανότητα να χτυπήσουν δυναμικά. Έτσι, δεν αποκλείεται να στην πορεία της έρευνας να αποκαλυφθούν και άλλα άτομα και πιθανόν πυρήνες και σε άλλες χώρες.

Το κοινό που είχαν άλλωστε ο 37χρονος και ένας εκ των συλληφθέντων στην Κύπρο είναι ότι εκπαιδεύτηκαν μαζί σε στρατόπεδο της Χαμάς στην κατασκευή συνθετικών εκρηκτικών μηχανισμών με χρήση χημικών. Ο εκπαιδευτής τους, σε συνεργασία και με συμμαχικές Υπηρεσίες, έχει ταυτοποιηθεί, ο οποίος κατά καιρούς τσέκαρε τους εκπαιδευόμενούς του.

Διαρκή επικοινωνία απέφευγε να έχει μαζί τους. Αντιθέτως, όμως, οι εκπαιδευόμενοι διατηρούσαν διαρκή επικοινωνία. Οι συλληφθέντες στην Κύπρο, όπως και ο 37χρονος, είναι βαθιά ριζοσπαστικοποιημένα άτομα, όπως προκύπτει από την ανάλυση του προφίλ τους. Δεν έχουν λάβει εκπαίδευση σε όπλα παρά μόνο σε εκρηκτικά και έχουν μάθει να διατηρούν χαμηλό προφίλ στις χώρες που καταλήγουν ώστε να μπορέσουν όταν λάβουν την εντολή να δράσουν.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, είχε προβεί σε διαδικτυακή παραγγελία εκρηκτικών υλών τις οποίες δεν είχε ακόμη παραλάβει, αλλά είχε προβεί σε άλλες προπαρασκευαστικές ενέργειες.

Κατά τις επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες στην Κρήτη και στο διαμέρισμά του στα Πατήσια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων συσκευές κινητής τηλεφωνίας, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, κάρτες τραπεζικών ιδρυμάτων, αναλυτικός ζυγός ακριβείας εργαστηριακού τύπου και εργαστηριακός μαγνητικός αναδευτήρας με θερμαινόμενη πλάκα.

Ο ίδιος ανακρινόμενος παραδέχτηκε πως ήταν μέλος της Χαμάς. Όπως είπε, όσο ζούσε στην Γάζα με τα δύο του παιδιά και την σύζυγό του, τον είχαν προσεγγίσει μέλη της Χαμάς και τον είχαν στρατολογήσει.

Ο 37χρονος φέρεται να ήρθε αρχικά το 2023, να πήρε άσυλο και στη συνέχεια να έφυγε στην Γερμανία. Ακολούθως μετέβη στη Μαλαισία μαζί με έναν εκ των συλληφθέντων της Κύπρου, όπου πήγαν σε στρατόπεδο της Χαμάς για να εκπαιδευτούν στην κατασκευή συνθετικών εκρηκτικών μηχανισμών. Μετά και την εκπαίδευσή του επέστρεψε στην Ελλάδα πριν περίπου έναν χρόνο.

Στη Μαλαισία και την Ινδονησία η Χαμάς διατηρεί στρατόπεδα εκπαίδευσης. Ο ίδιος ανέφερε πως στο τέλος είχε αρχίσει να μετανιώνει και να κάνει πίσω αλλά αυτός είναι ένας ισχυρισμός μη πιστευτός από τους αξιωματικούς που τον ανέκριναν.

Ο ίδιος δεν παραδέχτηκε ποιος θα ήταν ο στόχος.

Την ερχόμενη Τρίτη καταφτάνει στην Κρήτη κρουαζιερόπλοιο ισραηλινών συμφερόντων και μοιραία αυτό επιτάχυνε τις εξελίξεις, καθώς μπορεί να μην είχε προμηθευτεί ακόμη τις χημικές ουσίες που ανέμενε, ωστόσο οι γνώσεις που είχε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στο να κατασκευάσει άμεσα μία βόμβα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα