Έρευνες της ΕΕΕΠ: Το 45,5% των ενηλίκων συμμετέχει σε τυχερά παιχνίδια
Διαβάζεται σε 4'
Για τις μη αδειοδοτημένες διαδικτυακές πλατφόρμες, το 64,3% δηλώνει ότι ενημερώθηκε από φίλους ή γνωστούς, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της προσωπικής δικτύωσης.
- 09 Ιουλίου 2026 07:08
Σχεδόν οι μισοί ενήλικοι στην Ελλάδα συμμετέχουν σε τυχερά παιχνίδια, ενώ περισσότεροι από ένας στους δέκα έχουν επιλέξει μη αδειοδοτημένους παρόχους.
Τα πρώτα αποτελέσματα δύο ερευνών που πραγματοποίησαν οι Pulse και Kapa Research για λογαριασμό της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), που παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ σε σχετική ενημέρωση το μεσημέρι της Τετάρτης (7/7), σκιαγραφούν το προφίλ των παικτών, τα κίνητρα συμμετοχής και την έκταση της παράνομης αγοράς, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις αρμόδιες αρχές.
Σχεδόν ένας στους δύο δηλώνει ότι παίζει
Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse, το 45,5% του ενήλικου πληθυσμού συμμετείχε σε κάποιο τυχερό παίγνιο κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Η συμμετοχή εμφανίζεται υψηλότερη στους άνδρες, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 51%, ενώ μειώνεται σταδιακά στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Ως βασικό κίνητρο αναδεικνύεται η οικονομική απολαβή, με το 51% των συμμετεχόντων να δηλώνει ότι παίζει με στόχο το χρηματικό κέρδος. Για το 23%, κυρίαρχος λόγος είναι η ψυχαγωγία.
Η έρευνα καταγράφει επίσης διαφοροποιήσεις ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Οι άγαμοι εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε σχέση με όσους βρίσκονται σε μόνιμη σχέση ή συμβιώνουν, ενώ ακόμη χαμηλότερη είναι η συμμετοχή των έγγαμων.
Παράλληλα, οι περισσότεροι διαδικτυακοί παίκτες διατηρούν λογαριασμούς σε δύο ή τρεις αδειοδοτημένες εταιρείες, με τις ηλικίες 18-34 ετών και όσους διαθέτουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο να εμφανίζονται περισσότερο ενεργοί στις online πλατφόρμες.
Στο 10,6% η συμμετοχή στην παράνομη αγορά
Η δεύτερη έρευνα, που διενήργησε η Kapa Research, εστιάζει στο φαινόμενο των παράνομων τυχερών παιγνίων.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 10,6% των ενηλίκων δήλωσε πως συμμετείχε το τελευταίο διάστημα σε παιχνίδια μέσω μη αδειοδοτημένων παρόχων.
Μεταξύ όσων επιλέγουν την παράνομη αγορά, το 67,2% είναι άνδρες και το 32,8% γυναίκες, ενώ ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία των νεότερων ηλικιών, καθώς περίπου ένας στους τρεις ανήκει στην ομάδα 18-34 ετών.
Υψηλότερες αποδόσεις και ανωνυμία τα βασικά κίνητρα
Η έρευνα διερευνά και τους λόγους που οδηγούν τους παίκτες στις παράνομες πλατφόρμες.
Στα μη αδειοδοτημένα διαδικτυακά παίγνια, το 32,5% επικαλείται ως βασικό λόγο τις υψηλότερες αποδόσεις, ενώ το 27,6% επιλέγει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες λόγω της μεγαλύτερης ανωνυμίας που προσφέρουν.
Όσον αφορά τα παράνομα επίγεια παίγνια, σημαντικότερο κίνητρο αναδεικνύεται η εύκολη πρόσβαση, την οποία αναφέρει το 23,6% των συμμετεχόντων.
Οι φίλοι παραμένουν το βασικό κανάλι ενημέρωσης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο μέσω του οποίου οι παίκτες έρχονται σε επαφή με τις παράνομες υπηρεσίες.
Για τις μη αδειοδοτημένες διαδικτυακές πλατφόρμες, το 64,3% δηλώνει ότι ενημερώθηκε από φίλους ή γνωστούς, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της προσωπικής δικτύωσης.
Στα παράνομα επίγεια παίγνια το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 85,6%, επιβεβαιώνοντας ότι η προφορική σύσταση εξακολουθεί να αποτελεί τον κυρίαρχο τρόπο διάδοσης.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα ψηφιακά κανάλια, καθώς το 40,9% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι ενημερώνεται μέσω άμεσων προωθητικών μηνυμάτων και το 34,2% μέσω διαδικτυακών διαφημίσεων.
Βάση για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας
Όπως επισημαίνει η ΕΕΕΠ, τα ευρήματα των δύο ερευνών θα αξιοποιηθούν για τον σχεδιασμό της στρατηγικής της Επιτροπής τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι η ενίσχυση των δράσεων πρόληψης και προστασίας των παικτών, αλλά και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης αγοράς, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στον χώρο των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα.