Γ. Παπανδρέου για Βραζιλία και Σερβία: “Ο αυταρχισμός δεν είναι πεπρωμένο”
Διαβάζεται σε 2'
Τις εκλογικές νίκες του Λούλα στη Βραζιλία και του φοιτητικού κινήματος στη Σερβία χαιρέτισε ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας τη δύναμη της συμμετοχικής δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό.
- 27 Οκτωβρίου 2026 18:45
Τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες του Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στη Βραζιλία και του φοιτητικού κινήματος στη Σερβία χαιρέτισε με γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ένα ηχηρό μήνυμα που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα, αποδεικνύοντας ότι «ο αυταρχισμός δεν είναι πεπρωμένο» όταν οι πολίτες οργανώνονται και διεκδικούν.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, αν και πρόκειται για δύο διαφορετικές κοινωνίες, το κοινό στοιχείο των αποτελεσμάτων είναι η άρνηση των ανθρώπων να παραδοθούν στον φόβο και στην «παντοδυναμία των λίγων».
Άσκησε, μάλιστα, έμμεση κριτική σε πολιτικές που προκρίνουν τον εθνικισμό: «Σε μια εποχή που η πολιτική Τραμπ προβάλλει τον εθνικισμό, την επιβολή, την περιφρόνηση της διεθνούς συνεργασίας και το δίκαιο του ισχυρού ως απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις, αυτές οι νίκες δείχνουν έναν άλλο δρόμο. Τον δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της λαϊκής κυριαρχίας και της συνεργασίας των λαών».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο φοιτητικό κίνημα της Σερβίας, τονίζοντας ότι οι νέοι έδωσαν ουσιαστικό περιεχόμενο στη δημοκρατία μέσω συλλογικών διαδικασιών, συνελεύσεων και διαβούλευσης.
«Έδειξαν στην πράξη ότι η ηγεσία μπορεί να είναι συλλογική. Ότι οι νέοι μπορούν να αναλάβουν ευθύνη και να διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας τους», υπογράμμισε.
Παράλληλα, συνέδεσε αυτές τις εξελίξεις με τη δημοκρατική αλλαγή του περασμένου Απριλίου στην Ουγγαρία, επισημαίνοντας την ανάγκη για λογοδοσία και ελευθερία.
Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε τονίζοντας τη μεγάλη ευθύνη της επόμενης μέρας:
«Η εκλογική νίκη πρέπει να γίνει καλύτερη καθημερινότητα, αξιοπρεπής εργασία, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ελεύθερη ενημέρωση. Η δημοκρατία κρίνεται από το ποιος κερδίζει την εξουσία, πώς την ασκεί και σε ποιον λογοδοτεί. Η πιο ουσιαστική δικαίωση ενός δημοκρατικού αγώνα είναι να δημιουργήσει θεσμούς που θα εμποδίζουν την επιστροφή του αυταρχισμού, όποιος κι αν κυβερνά».