Πιερρακάκης: “Όσο πιο πρακτικός γίνεσαι, οι πολιτικές σου μιλούν από μόνες τους”
Διαβάζεται σε 2'
Η τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Προέδρου του Eurogroup, Κυριάκου Πιερρακάκη, στο συνέδριο του Economist.
- 03 Σεπτεμβρίου 2026 23:36
Την ανάγκη η Ευρώπη να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ενότητα και συνοχή, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», Θεσσαλονίκη.
“Δεν μπορούμε να περιμένουμε οι προτάσεις Ντράγκι να εφαρμοστούν στο 100%. Όμως σημασία έχει η Ευρώπη να καλύψει την απόσταση που απαιτείται για την αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων”, σημείωσε, τονίζοντας:
“Όσο πιο πρακτικός γίνεσαι, οι πολιτικές σου μιλούν από μόνες τους. Δεν χρειάζεται να κάνεις μάρκετινγκ γι’ αυτές, όταν έχεις καταφέρει να παρέμβεις θετικά στη ζωή των πολιτών”.
Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για την προσπάθεια μεγαλύτερης ενοποίησης στην Ε.Ε., υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας ενιαίας στρατηγικής για την καινοτομία και τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.
“Η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική στην πραγματικότητα συνιστούν ενιαία γεωγραφία”, τόνισε ο καθηγητής Παγκόσμιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Peter Frankopan, ο οποίος παρατήρησε ότι το ευρωπαϊκό εύρος αυξάνεται μέσα από τις σχέσεις με χώρες όπως η Αλγερία και το Καζακστάν.
Διερωτήθηκε δε πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις της Ευρώπης με χώρες όπως η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, μιλώντας πάνω στη βάση διαμόρφωσης αντιλήψεων και αναπτυξιακών προοπτικών.
Ο ίδιος στάθηκε στην παράμετρο των συγχωνεύσεων στο εσωτερικό της Ευρώπης με το βλέμμα στον ευρύτερο διεθνή ανταγωνισμό, ο οποίος ασκεί πιέσεις για ενοποιημένες και μεγαλύτερες αγορές. Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της Κίνας και της επιθετικής εμπορικής πολιτικής της, παρατηρώντας μάλιστα ότι ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς ζήτησης για κινεζικά προϊόντα προέρχεται και από τους Αμερικανούς καταναλωτές.