Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ των δύο κρατών στη Γάζα
Διαβάζεται σε 3'
“Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει το παράνομο εποικιστικό έργο E1 είναι απαράδεκτη” είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
- 16 Σεπτεμβρίου 2026 11:27
Διχασμένοι ήταν οι ευρωβουλευτές στις αντιδράσεις τους στις δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη Γάζα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για το μέλλον της Ένωσης.
Η Πρόεδρος είπε πως είναι απογοητευτικό το γεγονός πως τα Κράτη Μέλη δεν μπορέσαν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες πλειοψηφίες για μια ενιαία απάντηση απέναντι στην εισβολή του Ισραήλ στον θύλακα και τον συνεχιζόμενο πόλεμο.
“Ο βαθύς πόνος στη Γάζα και η ανεξέλεγκτη βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη έχουν επηρεάσει βαθιά τους Ευρωπαίους. Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει το παράνομο εποικιστικό έργο E1 είναι απαράδεκτη. Πέρυσι, ζήτησα από την Ευρώπη να αναλάβει δράση, προτείνοντας μια σειρά μέτρων. Είναι οδυνηρό για πολλούς Ευρωπαίους το γεγονός ότι τα Κράτη Μέλη δεν μπορέσαν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες πλειοψηφίες για μια ενιαία απάντηση. Ορισμένα Κράτη Μέλη προχώρησαν αυτόνομα. Άλλα εξετάζουν το ενδεχόμενο να το πράξουν. Όταν η Ευρώπη είναι διαιρεμένη, δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία των γεγονότων” είπε για να προσθέσει:
“Οι επόμενοι μήνες στην περιοχή θα είναι κρίσιμοι. Παρά τις προκλήσεις αυτές, η Ευρώπη ηγείται της προσπάθειας για τη στήριξη των Παλαιστινίων. Έχουμε προσφέρει περισσότερη βοήθεια από οποιονδήποτε άλλον. Μέσω της Ομάδας Δωρητών για την Παλαιστίνη (Palestine Donor Group) και της Πρωτοβουλίας Team Gaza, συγκεντρώσαμε 65 αντιπροσωπείες. Μαζί δεσμεύσαμε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την οικοδόμηση της Γάζας και τη στήριξη μιας σύγχρονης Παλαιστινιακής Αρχής”.
“Η Ευρώπη υποστηρίζει το δικαίωμα της αυτοάμυνας για το Ισραήλ. Και ο παλαιστινιακός λαός έχει ίσο δικαίωμα να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Είναι ρόλος της Ευρώπης να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα της λύσης των δύο κρατών“, κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Τι σημαίνει το σχέδιο Ε1 για τη Δυτική Όχθη και την Παλαιστίνη
Το σχέδιο E1, το οποίο είχε παραμείνει παγωμένο από το 2012 λόγω της έντονης διεθνούς αντίθεσης, θα συνδέσει την Ιερουσαλήμ με τον οικισμό εβραϊκό Μαάλε Αντούμιν, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την ύπαρξη μελλοντικής παλαιστινιακής πρωτεύουσας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επίσης, θα χωρίσει τη Δυτική Όχθη στα δύο, εμποδίζοντας τη δημιουργία ενός ενιαίου παλαιστινιακού κράτους.
Το Ισραήλ είχε παγώσει τα σχέδια ανέγερσης λόγω των διαφωνιών των Ηνωμένων Πολιτειών, των ευρωπαϊκών χωρών και άλλων δυνάμεων, που θεώρησαν το σχέδιο απειλή για οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους.
Οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο ΟΗΕ ενίσχυσε αυτήν την εκτίμηση το 2016 με την απόφαση “2334” του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία διατύπωνε ότι οι εβραϊκοί οικισμοί σε κατεχόμενα εδάφη αποτελούν “φανερή παραβίαση” του διεθνούς δικαίου και δεν έχουν “νομική αξία”.
Ωστόσο, αυτή η απόφαση και πολλές άλλες, που χρονολογούνται από δεκαετίες, δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν την εξάπλωση του ισραηλινού οικιστικού σχεδίου, το οποίο αυξήθηκε σημαντικά υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Τον Μάιο, το Ισραήλ ενέκρινε τη μεγαλύτερη επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη από την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο πριν από πάνω από 30 χρόνια. Η επιτροπή ασφαλείας ανέφερε ότι θα ιδρυθούν 22 νέοι οικισμοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βαθιά μέσα στη Δυτική Όχθη και σε περιοχές από τις οποίες η χώρα είχε αποσυρθεί στο παρελθόν.