Σε ισχύ το “μπλόκο” του Τραμπ σε CNN και MS NOW στον Λευκό Οίκο – Σφοδρές αντιδράσεις

Διαβάζεται σε 6'
Η δημοσιογράφος του CNN Μπέτσι Κλάιν κρατά μια άδεια θήκη διαπίστευσης, αφού της κατασχέθηκε έπειτα από την απαγόρευση που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Η δημοσιογράφος του CNN Μπέτσι Κλάιν κρατά μια άδεια θήκη διαπίστευσης, αφού της κατασχέθηκε έπειτα από την απαγόρευση που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo/Jose Luis Magana)

Ο αποκλεισμός CNN, MS NOW και Politico που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να εφαρμόζεται, προκαλώντας αντιδράσεις από μέσα ενημέρωσης, νομικούς και οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας του Τύπου.

Ο Λευκός Οίκος άρχισε να εφαρμόζει την «απαγόρευση» στα μέσα ενημέρωσης που ανακοίνωσε την Παρασκευή (18/9) ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε η πρόσβαση στους χώρους του Λευκού Οίκου σε δημοσιογράφο και φωτογράφο του MS NOW, όταν έφτασαν για να εργαστούν το πρωί του Σαββάτου.

Παράλληλα, η δημοσιογράφος του CNN Μπέτσι Κλάιν δεν μπόρεσε να εισέλθει στον Λευκό Οίκο το πρωί του Σαββάτου, ενώ της αφαιρέθηκε και η δημοσιογραφική της διαπίστευση.

Σημειώνεται ότι νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή είναι αντισυνταγματική.

«Ο αξιωματικός μού ζήτησε να του παραδώσω τη διαπίστευσή μου. Μου είπε ότι είχε απενεργοποιηθεί», δήλωσε η ανταποκρίτρια του MS NOW στον Λευκό Οίκο, Ακάιλα Γκάρντνερ. «Τον ρώτησα γιατί δεν μπορούσα να μπω μέσα. Μου είπε ότι ήταν κάτι που ξεπερνούσε τη δική του αρμοδιότητα».

Η Γκάρντνερ περιέγραψε όσα συνέβησαν σε ζωντανή μετάδοση έξω από την περίμετρο του Λευκού Οίκου, όπως σημειώνει το CNN.

Αντίστοιχα, η Μπέτσι Κλάιν του CNN ανέφερε, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή της Κέισι Χαντ, ότι πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (Secret Service) της είπε πως η δημοσιογραφική της διαπίστευση είχε απενεργοποιηθεί.

«Τον ρώτησα αν μπορούσε να μου εξηγήσει γιατί είχε απενεργοποιηθεί», είπε η Κλάιν, «Μου είπε ότι δεν είχε άλλες πληροφορίες. Τον ρώτησα ξανά αν υπήρχαν περισσότερες λεπτομέρειες που θα μπορούσε να μοιραστεί μαζί μου και μου απάντησε ότι θα έπρεπε να απευθυνθώ στο Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου».

(AP Photo/Alex Brandon)

«Νωρίτερα σήμερα, δημοσιογράφοι του CNN δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στους χώρους του Λευκού Οίκου. Η αποστολή του CNN να καλύπτει τη δράση της αμερικανικής κυβέρνησης θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού της φυσικής πρόσβασης στον Λευκό Οίκο και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια ή οποιαδήποτε άλλη απόπειρα παρεμπόδισης του δημοσιογραφικού μας έργου», ανέφερε το CNN σε ανακοίνωσή του.

«Έχουμε, βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ, το δικαίωμα να ασκούμε το δημοσιογραφικό μας έργο χωρίς εμπόδια ή παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και αυτή η απαγόρευση συνιστά παράνομη επίθεση σε αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα».

Τόσο το CNN όσο και το MS NOW άφησαν να εννοηθεί ότι θα κινηθούν νομικά για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων τους.

Ο Τραμπ δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι το CNN, το MS NOW και το Politico αποκλείονται όλα από τον Λευκό Οίκο «με άμεση ισχύ», ενώ διαμαρτυρόταν για τις «ψευδείς» ειδήσεις, τη φράση που χρησιμοποιεί συχνά για να απορρίπτει δημοσιεύματα τα οποία δεν του αρέσουν.

Ορισμένα στελέχη του Λευκού Οίκου αιφνιδιάστηκαν από την ανακοίνωση. Δημοσιογράφοι των τριών μέσων ενημέρωσης παρέμειναν στον Λευκό Οίκο μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Ωστόσο, καθώς αποχωρούσαν από τον χώρο στο τέλος της ημέρας, αναρωτιούνταν αν οι διαπιστεύσεις ασφαλείας τους θα λειτουργούσαν την επόμενη φορά, και το περιστατικό με το MS NOW το πρωί του Σαββάτου έδωσε την πρώτη απάντηση.

Η Γκάρντνερ δήλωσε ότι και στον φωτογράφο που τη συνόδευε απαγορεύτηκε η είσοδος, όμως μια παραγωγός του MS NOW «σκάναρε τη διαπίστευσή της και πράγματι λειτούργησε. Κατάφερε να περάσει και να μπει στον Λευκό Οίκο».

Δεκάδες δημοσιογράφοι εργάζονται καθημερινά στους χώρους του Λευκού Οίκου.

Σε ανακοίνωσή του το πρωί του Σαββάτου, το MS NOW ανέφερε ότι το δίκτυο «προτίθεται να κάνει κάθε απαραίτητη ενέργεια για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας που απορρέουν από την Πρώτη Τροπολογία και τον ουσιώδη ρόλο της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στη δημοκρατία μας. Στηρίζουμε απόλυτα τους παρουσιαστές μας, τους δημοσιογράφους μας και τη συντακτική μας ομάδα. Θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε τον πρόεδρο, την κυβέρνηση και τα ζητήματα που επηρεάζουν τον αμερικανικό λαό».

“Αντισυνταγματική μια τέτοια απαγόρευση”

Την Παρασκευή, ο Μπρους Ντ. Μπράουν, πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου, δήλωσε ότι «μια τέτοια απαγόρευση θα ήταν ξεκάθαρα αντισυνταγματική».

«Η Πρώτη Τροπολογία είναι σαφής: από τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος επιτρέπει την πρόσβαση σε ορισμένους δημοσιογράφους, δεν μπορεί να αποκλείει άλλους επειδή δεν του αρέσει η κάλυψή τους», δήλωσε ο Μπράουν. «Πρόκειται για κλασική περίπτωση διάκρισης με βάση την άποψη και, αν προσβληθεί δικαστικά, θα καταπέσει γρήγορα στα δικαστήρια».

Πολλοί σχολιαστές εκτίμησαν ότι η «απαγόρευση» του προέδρου ήταν μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από μια εβδομάδα δυσμενών πρωτοσέλιδων, καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές. Ο Τραμπ βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπος με αυξανόμενες πιέσεις εξαιτίας ενός ιδιαίτερα αντιδημοφιλούς πολέμου στο Ιράν, καθώς και λόγω της ανόδου των τιμών της βενζίνης και των ανησυχιών για το κόστος ζωής.

Η επίθεση στα μέσα ενημέρωσης αποτελεί σταθερό στοιχείο της πολιτικής ρητορικής του Τραμπ εδώ και μία δεκαετία και έναν σίγουρο τρόπο για να αποσπά επευφημίες στις συγκεντρώσεις του MAGA.

Ωστόσο, στη δεύτερη θητεία του, ο Τραμπ προσπαθεί ολοένα και περισσότερο να μετατρέψει αυτά τα λόγια σε πράξεις, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα για να περιορίσει την πρόσβαση του Τύπου, την ώρα που ο Λευκός Οίκος του υποστηρίζει ότι είναι ο πιο διαφανής στην αμερικανική ιστορία.

Ο Κλέιτον Γουάιμερς, εκτελεστικός διευθυντής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στη Βόρεια Αμερική, δήλωσε: «Ο πρόεδρος διαδίδει για ακόμη μία φορά ψεύδη περί “fake news”, προσπαθώντας να ελέγξει ποιος τον καλύπτει δημοσιογραφικά και από πού».

«Η πρόσβαση του Τύπου δεν αποτελεί προνόμιο για τους δημοσιογράφους», δήλωσε ο Γουάιμερς. «Είναι δικαίωμα που διασφαλίζει ότι ο αμερικανικός λαός μπορεί να ενημερώνεται ανεξάρτητα».

Το CNN υπερασπίστηκε, σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Παρασκευής, την «δίκαιη και ακριβή» δημοσιογραφική κάλυψη της ομάδας του στον Λευκό Οίκο.

«Έχουμε το δικαίωμα, βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ, να πραγματοποιούμε αυτή τη δημοσιογραφική κάλυψη χωρίς εμπόδια ή παρεμβάσεις από την κυβέρνηση», ανέφερε το δίκτυο σε ανακοίνωσή του. «Εάν τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση με την οποία απείλησε ο πρόεδρος Τραμπ, θα πρόκειται για παράνομη επίθεση σε αυτό το θεμελιώδες και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα