Τηλεπικοινωνίες-Συνδεσιμότητα: H “μάχη” των εθνικών πρωταθλητών – Οι κινήσεις ΔΕΗ FiberGrid και ΟΤΕ – Telekom
Διαβάζεται σε 6'
Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών λειτουργεί ως νέο πεδίο δραστηριότητας για τη ΔΕΗ, που έχει στόχος τις 3,8 εκατ. συνδέσεις έως το 2028. Στα 8 Gbps προχωρά ο ΟΤΕ.
- 30 Σεπτεμβρίου 2026 14:26
Σε έναν ακόμη πυλώνα του μετασχηματισμού της ΔΕΗ εξελίσσεται η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, με τη FiberGrid να επιταχύνει την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών και να διευρύνει διαρκώς το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά.
Η εταιρεία έχει ήδη φτάσει σε 1,5 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις σε 52 δήμους της χώρας, ενώ ο στόχος για το τέλος του 2026 είναι η κάλυψη 2 εκατ. σημείων, με το δίκτυο να φτάνει περίπου τα 690.000 κτίρια.
Σε ορίζοντα 2028, ο σχεδιασμός της FiberGrid προβλέπει συνολικά 3,8 εκατ. συνδέσεις. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που εντάσσεται στη στρατηγική διεύρυνσης του αποτυπώματος της ΔΕΗ σε νέες υποδομές, πέρα από τον παραδοσιακό πυρήνα της ενέργειας.
Την πορεία ανάπτυξης της FiberGrid, αλλά και τις εξελίξεις στην αγορά των οπτικών ινών, παρουσίασαν στο Advanced Telecoms Summit 2026 ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ FiberGrid, Νίκος Πανοπούλος, και ο Chief Technology Officer του Ομίλου ΟΤΕ, Γιώργος Τσώνης.
Ταχύτατη ανάπτυξη του δικτύου της FiberGrid
Η FiberGrid, μάλιστα, όπως ανέφερε οκ. Πανόπουλος, έχει αυξήσει σημαντικά την κάλυψή της μέσα σε έναν χρόνο. «Πριν από έναν χρόνο ήμασταν στις 600.000 εμπορικά διαθέσιμες συνδέσεις. Μετά από έναν χρόνο ανακοινώνουμε 1,5 εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις σε κάλυψη, σε 52 δήμους της χώρας», σημείωσε.
Παράλληλα, το δίκτυο καλύπτει σήμερα περίπου 450.000 κτίρια. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 690.000 έως το τέλος του 2026, ενώ η κάλυψη σε σπίτια και επιχειρήσεις προβλέπεται να φτάσει τα 2 εκατ.
Το επόμενο μεγάλο ορόσημο τοποθετείται στο 2028, όταν η FiberGrid σχεδιάζει να έχει αναπτύξει δίκτυο που θα φτάνει τα 3,8 εκατ. σημεία.
«Το πλάνο που έχουμε ανακοινώσει είναι συνολικά για 3,8 εκατομμύρια. Θα το ολοκληρώσουμε το 2028 και θα δούμε πού θα πάμε και παραπέρα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της FiberGrid.
Νέες υποδομές, νέες δυνατότητες
Ιδιαίτερο βάρος στον σχεδιασμό της FiberGrid έχει η αρχιτεκτονική του δικτύου. Η εταιρεία αναπτύσσει ξεχωριστή οπτική ίνα από το σημείο συγκέντρωσης έως κάθε κατοικία ή διαμέρισμα. Η επιλογή αυτή δημιουργεί μια υποδομή με σημαντικά περιθώρια μελλοντικής αναβάθμισης, χωρίς να απαιτείται νέα κατασκευή για κάθε αύξηση των διαθέσιμων ταχυτήτων.
Σήμερα η FiberGrid προσφέρει εμπορικά ταχύτητες έως 2,5 Gbps. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πανοπούλο, το δίκτυο μπορεί να υποστηρίξει υψηλότερες ταχύτητες, με την εμπορική διάθεση να εξαρτάται από τη ζήτηση της αγοράς.
«Βάζουμε μία οπτική ίνα ανά σπίτι. Από το σημείο συγκέντρωσης πηγαίνει μία οπτική ίνα σε κάθε σπίτι, σε κάθε διαμέρισμα. Άρα μπορούμε να υποστηρίξουμε άμεσα οποιαδήποτε υπηρεσία, σήμερα και αύριο», ανέφερε.
Όπως σημείωσε, η τεχνική δυνατότητα υπάρχει ήδη.«Είμαστε έτοιμοι να το δώσουμε και από σήμερα και να υποστηρίξουμε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Τα πάντα μπορούμε να δώσουμε. Το θέμα είναι τι θα ζητήσει η αγορά», πρόσθεσε.
Η ΔΕΗ διευρύνει το επενδυτικό της αποτύπωμα
Η ανάπτυξη της FiberGrid αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της ΔΕΗ για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της και την ανάπτυξη νέων υποδομών.
Η τηλεπικοινωνιακή δραστηριότητα προσθέτει ένα ακόμη σκέλος στο επενδυτικό αποτύπωμα του ομίλου, παράλληλα με τις επενδύσεις του στον ενεργειακό μετασχηματισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα δίκτυα.
Για τη FiberGrid, η ανάπτυξη των υποδομών αποτελεί το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι η αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών FTTH από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η μετάβαση από τον χαλκό στην οπτική ίνα αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Πανοπούλο, βασική προτεραιότητα της επόμενης περιόδου.«Πρέπει σιγά-σιγά να περάσουμε από την εποχή του χαλκού στην εποχή της οπτικής ίνας», υπογράμμισε.
Στο τραπέζι η συνεργασία FiberGrid – Vodafone
Παράλληλα με την ανάπτυξη του δικτύου, όπως αναφέρθηκε, σημαντική εξέλιξη για τη FiberGrid αποτελεί η υπό αξιολόγηση συνεργασία με τη Vodafone στη χονδρική αγορά.Οι δύο εταιρείες εξετάζουν τη δημιουργία κοινής εταιρείας, υπό ισότιμο έλεγχο, στην οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν οι υποδομές της FiberGrid και της Fiber2All.
Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις, το νέο σχήμα θα δραστηριοποιείται στη χονδρική διάθεση υπηρεσιών οπτικής ίνας και θα είναι ανοικτό στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.Η συμφωνία βρίσκεται ακόμη σε στάδιο αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης και δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Μάλιστα, ο Chief Network Officer της Vodafone Ελλάδας, Νίκος Πλεύρης, σημείωσε ότι το υφιστάμενο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας παραμένει ανεξάρτητο από την πιθανή συνεργασία. Παράλληλα, χαρακτήρισε την προοπτική της συμφωνίας «στρατηγική επένδυση για τη Vodafone».
Ο ΟΤΕ ανεβάζει τον πήχη στα 8 Gbps
Την ίδια ώρα, ο ΟΤΕ επιταχύνει τη δική του ανάπτυξη στις υποδομές οπτικών ινών. Το δίκτυό του έχει ξεπεράσει τις 2,2 εκατ. γραμμές και ο στόχος είναι να φτάσει τις 2,4 εκατ. έως το τέλος του 2026 και τις 3,5 εκατ. το 2030. Στα μεγέθη αυτά δεν περιλαμβάνονται περισσότερες από 800.000 συνδέσεις που σχετίζονται με το έργο Ultra-Fast Broadband.
Οι ενεργοί πελάτες FTTH του Ομίλου ανέρχονται σε 730.000, περίπου το 30% της πελατειακής βάσης του στη σταθερή ευρυζωνικότητα.Σε επίπεδο τεχνικών δυνατοτήτων, το δίκτυο μπορεί να υποστηρίξει έως 10 Gbps, ενώ σήμερα οι εμπορικές υπηρεσίες φτάνουν έως τα 3 Gbps.
Ο ΟΤΕ, μάλιστα, έχει ήδη υποβάλει αίτηση για υπηρεσία 8 Gbps, με στόχο τη διάθεσή της στις αρχές του 2027, εφόσον ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία έγκρισης έως το τέλος του 2026.«Θέλουμε να έχουμε πραγματική ταχύτητα και όχι να πούμε 10 Gbps και να μην είναι 10», ανέφερε ο κ. Τσώνης, εξηγώντας την επιλογή των 8 Gbps με βάση τις τεχνικές απώλειες που προκύπτουν μέχρι την τελική σύνδεση του χρήστη.
Από τις υποδομές στις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης
Η επόμενη φάση των τηλεπικοινωνιών δεν αφορά, όμως, μόνο την αύξηση των ταχυτήτων. Όπως αναφέρθηλε, η Telekom – ΟΤΕ προετοιμάζει νέες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που θα ενσωματώνονται στις τηλεφωνικές κλήσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ζωντανή μετάφραση συνομιλιών, η αυτόματη δημιουργία περίληψης μιας κλήσης, με τη συναίνεση των χρηστών, καθώς και ψηφιακός βοηθός που θα παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μέσω μεγάλων γλωσσικών μοντέλων.
Οι τεχνικές δοκιμές και η πιλοτική λειτουργία αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του 2026, με στόχο την εμπορική διάθεση των υπηρεσιών στις αρχές του 2027. Ελλάδα και Γερμανία αναμένεται να είναι οι πρώτες αγορές του Ομίλου Telekom όπου θα δοκιμαστούν οι νέες δυνατότητες.