Σινέ Παλάς: Πέθανε στα 94 ο ιδιοκτήτης του, Ματθαίος Πόταγας

Σινέ Παλάς: Πέθανε στα 94 ο ιδιοκτήτης του, Ματθαίος Πόταγας
Ο Ματθαίος Πόταγας. Από την εκπομπή "Στέκια" της ΕΡΤ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΤ

Ήταν ο ιδιοκτήτης, αλλά και ο άνθρωπος που λειτουργούσε για πάνω από 60 χρόνια τον ιστορικό χειμερινό και θερινό κινηματογράφο «Σινέ Παλάς» στο Παγκράτι. 

Πέθανε χτες, σε ηλικίας 94 χρόνων, ο Ματθαίος Πόταγας, ο μυθικός πια ιδιοκτήτης και ακούραστος καθημερινός διαχειριστής του ιστορικού κινηματογράφου «Σινέ Παλάς» στο Παγκράτι. Το σινεμά, που στην χειμερινή του αίθουσα και στην θερινή ταράτσα του ανέθρεψε γενιές σινεφίλ Αθηναίων, πρωτολειτούργησε το 1925. Ο Ματθαίος Πόταγας πήρε την σκυτάλη της λειτουργίας του από τον πατέρα του το 1953. Έκτοτε, δεν σταμάτησε στιγμή να δουλεύει στον κινηματογράφο του. Και η ειρωνεία είναι, πως ο Πόταγας «έφυγε» μια μέρα αφότου το «Σινέ Παλάς» επέστρεψε στις προβολές μετά από μήνες αναγκαστικού λουκέτου λόγω πανδημίας.

Πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Πολιτισμός στις γειτονιές» του Δήμου Αθηναίων και του δημοτικού Δικτύου Πολιτισμού Athens Culture Net, δυο νέα κι ορεξάτα παιδιά, ο Θάνος Λυπερόπουλος και ο Βασίλης Καλέμος, γύρισαν ένα θαυμάσιο (κι αρκούντως σινεφιλικό) επτάλεπτο φιλμάκι για τον ιστορικό κινηματογράφο του Λεωφόρου Υμηττού. Το οποίο, στην πορεία, εξελίχθηκε σε ένα πορτρέτο του ίδιου του Ματθαίου Πόταγα.

Γράφουν σχετικά οι δυο δημιουργοί του φιλμ: «Όταν μας ζητήθηκε να συμμετέχουμε στο project για το Παγκράτι, το πρώτο πράγμα που μας ήρθε κατά νου ήταν το “Σινεμά Πάλας:. Στην πορεία ανακαλύψαμε, ότι ενώ για μας σαν φίλοι του σινεμά, ήταν ένα σημείο κατατεθέν για το Παγκράτι, για τον περισσότερο κόσμο ήταν σχεδόν ξεχασμένο, με την ιστορία και τις όμορφες ταινίες του να αργοσβήνουν μπρος στη νέα εποχή των blockbusters και του Netflix. Βρήκαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να ακούσουμε μερικές φοβερές ιστορίες, που κανένα multiplex και κανένας καναπές δεν θα μπορέσει ποτέ να ζήσει, από τον επί σχεδόν 70 χρόνια ιδιοκτήτη του, αφιερώνοντας του και ένα μικρό τραγουδάκι.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα