Η Τουρκία απαντά στις ΗΠΑ και κατηγορεί την Ελλάδα για κλιμάκωση

Η Τουρκία απαντά στις ΗΠΑ και κατηγορεί την Ελλάδα για κλιμάκωση
To Oruc Reis AP

Με μία δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ και ένα έγγραφο έξι σελίδων, η Άγκυρα επιρρίπτει στην Ελλάδα ευθύνες για την κλιμάκωση στην ανατ. Μεσόγειο

Με δήλωσή του την νύχτα της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απαντά στην ανακοίνωση του State Department με την οποία προέτρεπε την Άγκυρα να σταματήσει την “προσχεδιασμένη” πρόκληση”, όπως χαρακτήριζε την νέα κινητικότητα του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis στην ανατ. Μεσόγειο.

Στην δήλωσή του ο Ακσόι κάνει λόγο για “αντίφαση” των ΗΠΑ, αφού, όπως λέει, ασκούν κριτική στις έρευνες του Oruc Reis σε “τουρκική υφαλοκρηπίδα”, ενώ έχουν διακηρύξει πως ο χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει καμία ισχύ.

Σύμφωνα με τον Ακσόι, η πλευρά που οξύνει τις εντάσεις στην Μεσόγειο και το Αιγαίο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας πως από τις 12 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, έχει καταδείξει “ενέργειες της Ελλάδας που οδηγούν σε κλιμάκωση”.

Λίγες ώρες νωρίτερα, μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε δώσει στη δημοσιότητα Non paper, με το οποίο χρεώνει στην Ελλάδα την κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως οι ενέργειες αυτές καταδεικνύουν πως η Ελλάδα κινείται “υστερόβουλα” πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Στο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό ΥΠΕΞ και έχει τίτλο “Ενέργειες Κλιμάκωσης από την Αθήνα στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου”, ως τέτοιες καταγράφονται:

Οι ελληνικές στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις στο Καστελλόριζο

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας–ΗΠΑ, 14 με 18 Σεπτεμβρίου στην Θράκη

Η NAVTEX της 15ης Σεπτεμβρίου για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο, η οποία, σύμφωνα με την Άγκυρα τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, ενώ το ίδιο αναφέρει και για τις ασκήσεις στην Λήμνο στις 23 και 24 Σεπτεμβρίυ

Εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην σχεική NOTAM για την περίοδο από 27 Σεπτεμβρίου έως και 2 Οκτωβρίου, που, σύμφωνα με την Τουρκία, “επίσης επηρέασε την ελεύθερη αεροπλοΐα σε διεθνή εναέριο χώρο”

Η Ελλάδα εκδίδει διαρκώς οδηγίες, οι οποίες καλύπτουν μεγάλες χρονικές περιόδους αλλά και μεγάλο χώρο του διεθνή εναέριου χώρου, σύμφωνα με την Άγκυρα, με αναφορές σε ασκήσεις σε Λέσβο και Χίο.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Ελλάδα παραβίασε και την διμερή συμφωνία του 1988, ανακοινώνοντας δύο ασκήσεις την 29 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής για την Τουρκία, κίνηση που, όπως λέει, οδήγησε την Τουρκία στην ανακοίνωση στρατιωτικών ασκήσεων στις 28 Οκτωβρίου.

Αναφέρεται στην πρόσφατη οδηγία, μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου, η οποία καλύπτει την περιοχή έρευνας του Ορούτς Ρέις.

Κλείνοντας το non paper, κάνει λόγο για πληροφορίες που φέρουν την Ελλάδα να προμηθεύεται drones από το Ισραήλ, τα οποία σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει στην περιοχή.

https://www.news247.gr/download/4205//064000/escalatoyr.pdf

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα