Έκθεση Europol: Με πλαστά διαβατήρια φεύγουν πρόσφυγες από την Ελλάδα

Έκθεση Europol: Με πλαστά διαβατήρια φεύγουν πρόσφυγες από την Ελλάδα
A refugee holds up his Iraqi passport at the port of Molyvos after a rescue operation by members of the Frontex, European Border Protection Agency, from Portugal near the northeastern Greek island of Lesbos, Tuesday, Dec. 8, 2015. Greece is the main point of entry into the EU for people fleeing war and poverty at home, with the vast majority of the 700,000 people who have entered the country this year reaching Greek islands from the nearby Turkish coast. (AP Photo/Santi Palacios) AP PHOTO

Απόρρητη έκθεση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Frontex και Europol αναφέρει ότι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες από την Ελλάδα προσπαθούν να μεταβούν με πλαστά διαβατήρια σε άλλες χώρες της ΕΕ, γράφει η Bild

Ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα προσπαθούν να μεταβούν αεροπορικώς με πλαστά διαβατήρια σε άλλες χώρες της ΕΕ, αποκαλύπτει κοινή έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων Frontex και της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol, την οποία επικαλείται η Bild στο σημερινό της φύλλο.

H γερμανική εφημερίδα τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο «Απόρρητη έκθεση της ΕΕ: Ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες χρησιμοποιούν πλαστά διαβατήρια» και παρατηρεί ότι η έκθεση διαπιστώνει «σημαντική αύξηση» του αριθμού των προσφύγων, που καταβάλλουν προσπάθειες να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιπτώσεων σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο: από 429 περιπτώσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (Ιανουάριος-Μάρτιος) σε 729 το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος). Πρόκειται για αύξηση 70%, σύμφωνα με την Bild.

Δημοφιλέστεροι προορισμοί Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Ολλανδία και Βέλγιο

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη την απόρρητη έκθεση, τα περισσότερα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα εντοπίστηκαν σε Σύριους, Αφγανούς, Ιρανούς, Τούρκους, Αλβανούς και πολίτες της Ερυθραίας.

Οι πρόσφυγες από τη Συρία χρησιμοποιούν κυρίως πλαστές ελληνικές και ιταλικές ταυτότητες ή γερμανικά και συριακά διαβατήρια. Αντίθετα οι περισσότεροι Αφγανοί πρόσφυγες που εντοπίστηκαν έφεραν μαζί τους γαλλικά και κορεατικά διαβατήρια.

Η πλειονότητα των προσφύγων πάντως που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα επιθυμούν να μεταβούν στην Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Θυμίζουμε ότι από τα μέσα Νοεμβρίου οι γερμανικές αρχές, θορυβημένες από πληροφορίες για πρόσφυγες από την Ελλάδα που προσπαθούσαν να έρθουν στη Γερμανία με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ξεκίνησαν ενδελεχείς ελέγχους σε γερμανικά αεροδρόμια στους επιβάτες από την Ελλάδα.

Πηγή: Deutsche Welle

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα