Γερμανικές εκλογές: Θριαμβευτική νίκη Μέρκελ στο κρατίδιο Ζάαρλαντ

Γερμανικές εκλογές: Θριαμβευτική νίκη Μέρκελ στο κρατίδιο Ζάαρλαντ
FILE - In this March 23, 2017 file photo German Chancellor Angela Merkel points during an election campaign of the Saarland Christian democrats, CDU, in St.Wendel, Germany. The federal state elections for Saarland state will be on Sunday March 26. (AP Photo/Michael Probst, file) AP

Τα Exit Poll δείχνουν άνετη επικράτηση των Χριστιανοδημοκρατών με ενίσχυση μάλιστα των ποσοστών τους. Δεν επιβεβαιώνεται το ρεύμα Σουλτς στις τοπικές εκλογές

Τα πρώτα exit poll των γερμανικών εκλογών για το κρατίδιο του Ζάαρλαντ δίνουν ξεκάθαρο νικητή το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και την Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ΜΜΕ, η Καγκελάριος και η παράταξή της εξασφαλίζουν ποσοστό 40% με 41% και προβάδισμα δέκα και πλέον μονάδων από τους σοσιαλδημοκράτες που φέρονται να κινούνται μεταξύ 29.5% και 30%.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συντηρητικοί της Μέρκελ φαίνεται να αυξάνουν θεαματικά το εκλογικό τους ποσοστό κατά 5% μονάδες σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2012, ενώ ο μεγάλος κυβερνητικός τους εταίρος παραμένει στάσιμος και ίσως με οριακές απώλειες. Αν επιβεβαιωθούν τα exit poll, το κρατίδιο Ζάαρλαντ ίσως θέσει σε αμφιβολία τον αέρα νίκης που έφερε εδώ και αρκετές εβδομάδες η ανάδειξη Μάρτιν Σουλτς στην κεφαλή της προεκλογικής εκστρατείας του SPD.

Κάμψη εμφανίζει και το κόμμα της αριστεράς Die Linke που χάνει 3% με 3,5%, ενώ οριακές απώλειες καταγράφουν και οι Πράσινοι που με το ποσοστό που παίρνουν στα Exit Poll δεν εκλέγουν αντιπροσώπους. Το ξενοφοβικό κόμμα AfD καταγράφει για πρώτη φορά ποσοστό 6%, καθώς όπως φαίνεται δεν είχε κατεβάσει υποψήφιους στις περασμένες εκλογές. Ωστόσο, τα πρώτα προγνωστικά δείχνουν πως οι ακροδεξιοί περνούν το όριο του 5%, αποκτώντας αντιπροσώπευση και στο Ζάαρλαντ. Με αυτό το κρατίδιο, το AfD εκπροσωπείται πλέον σε 11 από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας.

Οπαδοί των συντηρητικών στο κρατίδιο πανηγυρίζουν με τα Exit Polls/Oliver Dietze/dpa via AP

Το μικρό κρατίδιο αποτελεί προπύργιο των Χριστιανοδημοκρατών τα τελευταία 18 χρόνια, ωστόσο, όπως αναφέρει η DW, η επικεφαλής του Ζάαρλαντ αντιμετώπιζε πιθανή αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων από τον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών. Από ό, τι φαίνεται ωστόσο, το “Φαινόμενο Σουλτς”  δεν επηρέασε το αποτέλεσμα.

θα επιτύχουμε τον στόχο μας, την αλλαγή στην καγκελαρία. Οι εκλογές είναι μαραθώνιος κι όχι σπριντ

Σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες συγκυβερνούν και στο Ζάαρλαντ όπως και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ το αποτέλεσμα όπως διαγράφεται δείχνει πως αυτός ο μεγάλος συνασπισμός θα συνεχιστεί. «Δεν είναι μια καλή βραδιά για εμάς» παραδέχθηκε ο Μάρτιν Σουλτς. «Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιτύχουμε τον στόχο μας, την αλλαγή στην καγκελαρία» τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές είναι « μαραθώνιος κι όχι σπριντ».

Τα exit polls που έδωσαν στη δημοσιότητα τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF αναλυτικά:

Exit Poll / Πρόγνωση ARD (Πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοτπτικό δίκτυο)


Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 41,0 %

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 29,5 , %

Η Αριστερά (Die Linke) 13,0 %

Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5 %

Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3,0 %

Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6,0 %

Exit Poll / Πρόγνωση ZDF (Δεύτερο δημόσιο τηλεοτπτικό δίκτυο)

Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 40,0 %

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 30,0 %

Η Αριστερά (Die Linke) 13,0 %

Πράσινοι (Die Gruenen) 4,5 %

Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 3,5 %

Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 6,0 %

Δείτε παρακάτω τις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων στις εκλογές 2012

Χριστιναοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) 35,2%

Σοσιαλδημοκρατικο Κόμμα (SPD) 30,6%

Η Αριστερά (Die Linke) 16,1%

Πράσινοι (Die Gruenen) 5,0%

Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 1,2%

Εναλλακτική για την Γερμανία –

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/AP Photo/Michael Probst, file

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα