Συμβιβασμός 30 εκ. δολαρίων για τον Σνόουντεν

default image

Σε συμβιβασμό αξίας 30 εκατ. δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση ήρθε η ιδιωτική εταιρία που ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο του μητρώου του πρώην συνεργάτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας, 'Εντουαρντ Σνόουντεν

Η ιδιωτική εταιρεία United States Investigations Services Inc (USIS), υπεύθυνη για τον έλεγχο μητρώου του πρώην συνεργάτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) ‘Εντουαρντ Σνόουντεν, ήρθε σε συμβιβασμό αξίας τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση, κλείνοντας δικαστικές απαιτήσεις της Αμερικής σε σχέση με τις έρευνές που ισχυριζόταν ότι έκανε η εταιρεία στο ιστορικό ατόμων που πρόκειτο να προσληφθούν σε ευαίσθητες κυβερνητικές θέσεις.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είπε χθες ότι ο συμβιβασμός με την εταιρεία USIS και την μητρική εταιρεία της Altegrity Inc. θα δώσει τελική λύση στους ισχυρισμούς ότι η εταιρεία απέτυχε να κάνει ποιοτικούς ελέγχους στον τρόπο που γίνονταν οι έρευνες στα μητρώα ατόμων. Πρόσθεσε επίσης ότι το ποσό είναι μέρος μιας γενικότερης συμφωνίας που σχετίζεται και με την υπαγωγή της Altegrity σε καθεστώς πτώχευσης από τον Φεβρουάριο.

Η υπόθεση είναι ανεξάρτητη από την θεώρηση στοιχείων που έκανε η USIS για τον Σνόουντεν, ο οποίος ζει ως φυγάς στη Ρωσία αφού διοχέτευσε στο διαδίκτυο απόρρητες πληροφορίες για το πρόγραμμα υποκλοπών της NSA, και από εκείνη που αφορά τον Άαρον Αλέξις, έναν συνεργάτη σε τεχνολογικά θέματα που σκότωσε 12 άτομα στη ναυτική βάση της Ουάσινγκτον το 2014.

Η εταιρεία USIS ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ελέγχων στον ιδιωτικό τομέα για την αμερικανική κυβέρνηση. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι από τον Μάρτιο του 2008 μέχρι και τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2012, η εταιρεία απέφυγε επίτηδες να κάνει ποιοτικούς ελέγχους σε έρευνες που είχαν ήδη συμπληρωθεί, για να αυξήσει τα έσοδα και τα κέρδη της, λέγοντας πως όλες οι διαδικασίες είχαν γίνει, ενώ δεν είχαν.

Με την συμφωνία, οι δύο εταιρείες έχουν αναιρέσει το δικαίωμά τους να πληρωθούν για εργασία για την οποία η κυβέρνηση τους οφείλει τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δολάρια.

Η δικαστική διαδικασία ξεκίνησε από μια μήνυση που υπέβαλλε το 2011 ένας πρώην αξιωματούχος της USIS, κάνοντας χρήση ενός νόμου (False Claims Act) που αμοίβει όσους αποκαλύπτουν εξαπάτηση του δημοσίου.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα