Blackstar: Ο David Bowie στην πιο σκοτεινή και πειραματική στροφή της καριέρας του

Blackstar: Ο David Bowie στην πιο σκοτεινή και πειραματική στροφή της καριέρας του

Ο 69χρονος πλέον David Bowie δημοσίευσε το video clip του νέου του κομματιού "Lazarus". Σήμερα κυκλοφορεί το 25ο κατά σειρά στούντιο άλμπουμ του ανήμερα των γενεθλίων του (Vid)

Σήμερα κυκλοφορεί το Blackstar, η 25η κατά σειρά, στούντιο δουλειά του Βρετανού γερόλυκου της rock, ανήμερα των 69ων γενεθλίων του και ακριβώς τρία χρόνια μετά το “The Next Day” του 2013.

Tο “Blackstar” περιέχει 7 κομμάτια συνολικής διάρκειας 45 λεπτών, ενώ παραγωγή έχει κάνει ο “μετρ”, Tony Visconti. Πρόκειται για μια ομολογουμένως πειραματική και αντισυμβατική κυκλοφορία που χαρακτηρίζεται από τζαζ “τζαμαρίσματα”, ηλεκτρονικούς ήχους και φυσικά από την σπουδαία φωνή του David Bowie.

Ηχητικά, εμφανείς είναι οι επιρροές από τους Can, τους Morphine αλλά και τους Kraftwerk. Ο Independent χαρακτήρισε μάλιστα το Blackstar σαν την πιο “δύσκολη” δουλειά του Βρετανού στην πολυετή καριέρα του.

O παραγωγός Tony Visconti σχολιάζει στο Rolling Stone για το Blackstar , ότι κρύβει έναν πιο avant-garde χαρακτήρα σε σχέση με το “The Next Day” που είχε αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Ο ίδιος δήλωσε πως έμπνευση για τον δίσκο του Βρετανού καλλιτέχνη αποτέλεσε ο rapper Kendrick Lamar, εκθειάζοντας την “ακομπλεξάριστη” ματιά του.

“Μας άρεσε πολύ το γεγονός ότι ο Kendrick Lamar ήταν τόσο ανοιχτόμυαλος στον δίσκο του και συνδύασε πολλά είδη μουσικής αποφεύγοντας να φτιάξει ένα staight up hip hop album.O σκοπός μας για  τον δίσκο του David ήταν να αποφύγουμε το ξεκάθαρο rock and roll”.

Μία ημέρα πριν την κυκλοφορία του νέου δίσκου, ο Bowie έδωσε στη δημοσιότητα το δεύτερο επίσημο βίντεο από τη νέα του δουλειά, μετά την μίνι ταινία για το 10λεπτο single, Blackstar (ομώνυμο με τον δίσκο).

Το βίντεο για το Lazarus:

Σε πολλούς θύμισε το πέρασμα του Bowie από το Twin Peaks: Fire walk with me του David Lynch από το 1992:

Το βίντεο του υπέροχου Lazarus είναι σκηνοθετημένο από τον Johan Renck που έχει περάσει και από την “καρέκλα” του Breaking Bad και απεικονίζει τον Bowie σε μια αίθουσα που μοιάζει με δωμάτιο νοσοκομείου με δεμένα μάτια. Παρότι στο βίντεο ο Bowie είναι ξαπλωμένος κλινήρης, ο Visconti δήλωσε πως ο καλλιτέχνης είναι “εξαιρετικά υγιής” αλλά είναι πολύ δύσκολο να τον ξαναδούμε να παίζει live.

Σημειώνεται ότι ο Bowie έχει γράψει και την παράσταση “Lazarus”  που έκανε πρεμιέρα στο New York City Theatre στις 29 Σεπτεμβρίου 2015.

“Blackstar” track listing:

1. “Blackstar”

2. “‘Tis a Pity She Was a Whore”

3. “Lazarus”

4. “Sue (Or in a Season of Crime)”

5. “Girl Loves Me”

6. “Dollar Days”

7. “I Can’t Give Everything Away”

Το Blackstar του David Bowie κυκλοφορεί στις 8 Ιανουαρίου από την ISO/Columbia Records. Στις εκπλήξεις, η συμμετοχή του James Murphy των LCD Soundsystem.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα