Άλλα έλεγε ο Στρος Καν: ‘Ο Παπανδρέου ήθελε δάνειο από το ΔΝΤ’

Άλλα έλεγε ο Στρος Καν: ‘Ο Παπανδρέου ήθελε δάνειο από το ΔΝΤ’
ΑΘΗΝΑ- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ (φωτογραφία).(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΗΣ) Eurokinissi

Οι βόμβες που είχε εξαπολύσει ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ και ο διάλογος που είχε αποκαλύψει στη γαλλική τηλεόραση. Διαφωτιστικές δηλώσεις λίγες ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις Παπανδρέου πως δεν ήθελε εκείνος, αλλά η Γερμανία, το ΔΝΤ

Επίκαιρο όσο ποτέ είναι το ντοκιμαντέρ του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2 με πρωταγωνιστή τον πρώην γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, που είχε προβληθεί τον Μάιο του 2014.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ διέψευσε τον Στρος Καν λέγοντας ότι δεν ήθελε την ανάμειξη του ΔΝΤ αλλά η Γερμανία.

Τι είχε όμως αποκαλύψει ο τότε διευθυντής του ΔΝΤ. Ο Στρος Καν είχε πει -μεταξύ άλλων-  πως “από το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανοίξει τη συζήτηση για δάνειο της Ελλάδας από το ΔΝΤ”.

Μεταξύ άλλων ο Στρος Καν είχε αποκαλύψει:

Γ. Παπανδρέου: Ντομινίκ, απ’ αυτά που βλέπω εδώ, θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο του ΔΝΤ

Στρος Καν: Χωρίς αμφιβολία, αλλά εδώ υπάρχει κι ένας επιπλέον παράγοντας που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να μιλήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους σου ώστε να είναι σίγουροι πως το ΔΝΤ θα έρθει να ασχοληθεί με τις υποθέσεις τις Ελλάδας

Γ. Παπανδρέου: Α ναι, το πιστεύεις;

Στρος Καν: Ναι, το πιστεύω

Ο Στρος Καν είχε παραδεχθεί μάλιστα ότι έγιναν λάθη και πως υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για καθυστέρηση έξι ή 12 μηνών, καθυστέρηση που, κατά τη γνώμη του, επιδείνωσε την κρίση.

“Σφάλαμε ελαφρώς… Σίγουρα έπρεπε να γίνουμε πιο αυστηροί-αλλά αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό. Επιβάλαμε στους Έλληνες μια εντελώς αβάσταχτη πολιτική που ακόμη και σήμερα έχει τρομερές συνέπειες στην Ελλάδα”, είχε πει ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στη στάση των δανειστών έναντι της Αθήνας, ο κ. Στρος Καν σημείωνε ότι έκαναν “ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έκανε ο επικεφαλής μιας επιχείρησης όταν αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση”, καθώς ζητούσαν την αποπληρωμή όλων των προηγούμενων χρεών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπρεπε να γίνει “κούρεμα” του χρέους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα