Αντισυνταγματικές διατάξεις του 2010 για τη φορολόγηση απαλλοτριωμένων ακινήτων
Η απόφαση του τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί και από την Ολομέλεια
- 12 Δεκεμβρίου 2014 16:25
“Φρένο” στις νέες διατάξεις που ισχύουν απο το 2010 για τη φορολόγηση των κληρονόμων ακινήτου που βρίσκεται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας, παραπέμποντας όμως την υπόθεση στην Ολομέλεια.
Συγκεκριμένα, το Β’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 3842/2010 που ανέτρεψαν το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από το 1923. Το νομοθετικό πλαίσιο του 1923 προέβλεπε ότι τα ακίνητα που κληρονομούνται και έχουν κηρυχθεί ως αναγκαστικά απαλλοτριωθέντα φορολογούνται το χρόνο καταβολής της αποζημίωσης ή κατά το χρόνο άρσης της απαλλοτριώσεις τους.
Όμως ο επίμαχος νόμος 3842/2010 αφού κατάργησε το έως τότε νομοθετικό πλαίσιο, προέβλεψε ότι μέσα σε ένα έτος από την ψήφιση του νόμου (δηλαδή μέσα στο 2011) όσοι κληρονόμησαν απαλλοτριωμένες εκτάσεις πρέπει να υποβάλλουν αναδρομικά δηλώσεις φόρου κληρονομιάς. Η σχετική ρύθμιση τέθηκε σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση για να μην έχουν οι φορολογούμενοι εκκρεμότητες.
Το ΣτΕ έκρινε ότι η επίμαχη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική και παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.