Διαρροή εσωτερικών αρχείων με ονόματα κατόχων offshore εταιρειών

Διαρροή εσωτερικών αρχείων με ονόματα κατόχων offshore εταιρειών
Photograph: Duncan Mcnicol/Getty

Αποκάλυψη Guardian για τις υπεράκτιες εταιρίες. Αξιωματούχοι, πρόεδροι χωρών και συγγενείς τους στον "μαύρο" κατάλογο

Οι  Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι είναι το καταφύγιο για μια σειρά από κυβερνητικούς αξιωματούχους και πλούσιες οικογένειες για να κρύψουν τον πλούτο τους.

Σε αποκλειστικό άρθρο της η Βρετανική Guardian αναφέρει ότι έχουν διαρρεύσει εκατομμύρια εσωτερικά αρχεία από υπεράκτιες  χρηματοπιστωτικές εταιρίες τα οποία εκθέτουν την ταυτότητα χιλιάδων φοροφυγάδων.

Ανάμεσα σε αυτούς πρόεδροι κρατών, μια κόρη ενός διαβόητου δικτάτορα και πρώην γυναίκες εκατομμυριούχων!

Η διαρροή των e-mail προκαλεί σοκ σε όλο τον κόσμο και  αποτελεί χτύπημα στην “ομερτά” των υπεράκτιων εταιριών.

Μάλιστα, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της McKinsey, εκτιμά ότι τα εύπορα άτομα έχουν κρυμμένα στους εξωτικούς παραδείσους περισσότερα από 32 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Στη Γαλλία ο Jean-Jacques Augier, στενός φίλος του προέδρου Hollande, έχει αναγκαστεί να προσδιορίσει δημόσια τον Κινέζο συνεργάτη του.

Στην Μογγολία ίσως αναγκαστούν να παραιτηθούν από βουλευτές ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου  μετά από τις αποκαλύψεις.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στον Αχιλέα Καλλάκη, θύματα της “ευρηματικότητας” του οποίου, έπεσαν δύο τράπεζες, η Bank of Scotland και η Allied Irish Bank με το ύψος της απάτης, όπως προέκυψε από τη δικαστική διερεύνηση, να φτάνει στο απίστευτο ποσό των 750 εκατομμυρίων λιρών!

Δείγμα ιδιοκτητών με υπεράκτιες εταιρείες που διέρρευσαν

*Ο Jean-Jacques Augier, στενός φίλος του προέδρου Hollande

*Ο Bayartsogt Sangajav, πρώην υπουργός Οικονομικών της Μογγολίας. Είχε συστήσει την “Legend Plus Capital Ltd” με ένα ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό.

*Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν  Ilham Aliyev και της οικογένειάς του. Εμπλοκή των δυο κορών του με τον τοπικό μεγιστάνα των κατασκευών, Hassan Gozal.

*Η Olga Shuvalova, σύζυγος του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσία

*Η σύζυγος ενός γερουσιαστή στον Καναδά. Ο Δικηγόρος Tony Merchant κατατεθεί περισσότερες από 800.000 δολάρια σε υπεράκτεια εταιρία.

*Η Maria Imelda Marcos Manotoc, παιδί του δικτάτορα των Φιλιππίνων.

*Η Ισπανίδα Βαρόνη Carmen Thyssen-Bornemisza, πρώην βασίλισσα ομορφιάς και χήρα του δισεκατομμυριούχου Thyssen η οποία χρησιμοποιούσε τις υπεράκτιες εταιρείες για να αγοράσει έργα τέχνης.

*Η Denise Rich, πρώην σύζυγος του διαβόητου εμπόρου πετρελαίου Marc Rich.

Στο τουριστικό θέρετρο της Καραϊβικής, το οποίο ελέγχεται ουσιαστικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ιδρυθεί από το 1984 που άρχισε η λειτουργία του ως φορολογικού παραδείσου πάνω από ένα εκατομμύριο υπεράκτιες εταιρείες που παρέχουν ανωνυμία στους πραγματικούς ιδιοκτήτες του

(Πηγή: The Guardian)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα